logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć hasło BIOS w Toshiba Tecra 500CS bez specjalnego urządzenia?

magiarasta 14 Lut 2019 21:31 1413 9
REKLAMA
  • #1 17778476
    magiarasta
    Poziom 7  
    Witam! Mam problem z swoim laptopem Toshiba Tecra 500CS.Laptopa ktoś zablokował hasłem. Hasło jest ustawione w biosie komputera. Usunąłem z niego dwa akumulatorki do pootrzymywania ustawień lecz to nie przyniosło skutku. Próbowałem z hasłami uniwersalnymi lecz to także nie przyniosło skutku. W instrukcji serwisowej wyczytałem że można usunąć hasło specjalnym urządzeniem wpinanym do portu drukarki. Czy istnieje jakiś inny sposób na złamanie hasła?
  • REKLAMA
  • #2 17778576
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    TWOJEGO laptopa KTOŚ zablokował? A próbowałeś w biosie przywrócić ustawienia fabryczne biosu?
  • #3 17778598
    magiarasta
    Poziom 7  
    Kupiłem używkę i już była zablokowana.Ten komputer został wyprodukowany w 96r wiec dla mnie to czarna magia.Nie mogę wejść do biosu gdyż pojawia się komunikat proszący o podanie hasła.
  • REKLAMA
  • #4 17778615
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6830
    To b. stary model z ok.2000 może i wczesniej
    Tecra 500CS (Pentium 120, socket 5 Linkl 64 MB EDO RAM, 1.2 GB HDD)
    - video (Chips & Technologies CT65550)

raczej małe szanse?!

Jak ominąć hasło BIOS w Toshiba Tecra 500CS bez specjalnego urządzenia?
  • REKLAMA
  • #6 17778659
    magiarasta
    Poziom 7  
    Próbowałem wszystkich sugestii z tego filmu.Przypominam że mamy do czynienia z bardzo wiekowym urządzaniem z 1996 roku ! Jest bardzo mało danych na temat tego modelu.Może kość biosu na podmiankę ? Albo jakaś zworka do kasowania biosu ? Nie znam się na tym totalnie.To strasznie archaiczna technologia :(
  • #7 17778684
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    magiarasta napisał:
    Albo jakaś zworka do kasowania biosu

Na tym filmie gościu właśnie poprzez taką zworkę resetuje bios.
  • REKLAMA
  • #9 17778724
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Rzeczywiście sporo tego. A możesz odkręcić plastikowy spód laptopa i pokazać co jest obok ramów z każdej strony? Ale to jutro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem Toshiba Tecra 500CS, który został zablokowany hasłem BIOS. Próby usunięcia hasła poprzez odłączenie akumulatorków oraz użycie haseł uniwersalnych nie przyniosły skutku. Wskazano, że możliwe jest użycie specjalnego urządzenia podłączanego do portu LPT, które może zresetować hasło. Użytkownik rozważa również możliwość wymiany kości BIOS lub użycia zworki do kasowania BIOS, jednak nie znalazł informacji na ten temat w instrukcji serwisowej. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zworki oraz pokazanie wnętrza laptopa w celu dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA