logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak scalić i zsumować powtarzające się części w Excelu za pomocą makra?

halexh 15 Lut 2019 09:43 987 9
REKLAMA
  • #1 17779239
    halexh
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Proszę o pomoc w następującym temacie:

Mam listę części zamiennych, które występują kilkakrotnie w kolumnie E. Ilość części w kolumnie B. Chciałbym aby w oddzielnym arkuszu powtarzające się części zostały scalone do jednego wiersza równocześnie je sumując.
  • REKLAMA
  • #2 17779341
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Excel, tak? A więc sortowanie po kolumnie E, a potem sumy pośrednie po kolumnie E z sumą kolumny B. Następnie zwinąć arkusz tylko do sum pośrednich, zaznaczyć cały i skopiować. W nowym arkuszu "wklej specjalnie" -> "tylko widoczne komórki".
  • #3 17779411
    halexh
    Poziom 9  
    ex-or napisał:
    Excel, tak? A więc sortowanie po kolumnie E, a potem sumy pośrednie po kolumnie E z sumą kolumny B. Następnie zwinąć arkusz tylko do sum pośrednich, zaznaczyć cały i skopiować. W nowym arkuszu "wklej specjalnie" -> "tylko widoczne komórki".

Tak :D
  • REKLAMA
  • #4 17779682
    Marcin_Wer
    Poziom 1  
    halexh napisał:
    Proszę o pomoc w następującym temacie:

Mam listę części zamiennych, które występują kilkakrotnie w kolumnie E. Ilość części w kolumnie B. Chciałbym aby w oddzielnym arkuszu powtarzające się części zostały scalone do jednego wiersza równocześnie je sumując.

Excel na produkcji, więc mój temat :)

A czemu nie tabela przestawna? Wstawisz sobie taką tabelke i masz z automatu zrobione sumy dla każdej części. Jeżeli mówimy o przychodach i rozchodach, to na tabeli przestawnej będziesz mógł wrzucić tam również daty i śledzić je w trybie dziennym z możliwością filtrowania.
  • REKLAMA
  • #5 17779768
    halexh
    Poziom 9  
    Jestem laikiem w excelu i nigdy nie miałem do czynienia z tabelami przestawnymi.
    Mam sporo plików w excelu z częściami zamiennymi do nowych maszyn i muszę zrobić zestawienie wszystkich części. W załączeniu plik z częściami do 7 maszyn. Będzie ich ze 100 i nie wiem co będzie najlepsze do takiego zestawienia.
    Załączniki:
    • Części zamienne.xlsx (198.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 17780111
    Andrzej59
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Tak to może wyglądać na tabeli przestawnej , to jest tylko próbka możliwości tabel
    Załączniki:
    • Części zam 2.xlsx (316.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17780615
    Andrzej59
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Najlepiej zamienić tabelkę w Arkuszu1 na Tabelę. Ustawiamy się kursorem na komórce z danymi i
    z memu Wstawianie wybieramy Tabela wtedy zakres do tabeli przestawnej będzie się sam powiększał.
    Załączniki:
    • Części zam 2.a xlsx.xlsx (317.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 17786286
    VegaRPG
    Poziom 1  
    Jeżeli pytasz o rozszerzanie tabeli to tak: wszystko wpisane zaraz obok i zaraz pod będzie rozszerzało tabele, a tabela przestawna będzie automatycznie rozszerzała zakres. Jeżeli masz n plików, które są takie same czyli mają spis części na każdą maszynę to warto by było liznąć trochę Power Query. To pozwoli Ci połączyć dane z wielu plików w jedną tabelę zbiorczą. Mam za mało postów, żeby dać Ci linka, ale proponouje w google albo na yt wpisać fraze Power Query i pooglądać/poczytać. Ja wieczorem postaram się spreparować na podstawie tego co wysłałeś jak mogło by to wyglądać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w scaleniu i zsumowaniu powtarzających się części zamiennych w Excelu, które są wymienione w kolumnie E, z ilościami w kolumnie B. Proponowane rozwiązania obejmują sortowanie danych, użycie sum pośrednich oraz "wklej specjalnie" dla widocznych komórek. Alternatywnie, sugerowane jest wykorzystanie tabel przestawnych, które automatycznie sumują dane i umożliwiają filtrowanie. Dodatkowo, dla bardziej zaawansowanych użytkowników, wspomniano o Power Query, które pozwala na łączenie danych z wielu plików w jedną tabelę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA