Witam, na wstępie chciałbym zaznaczyć że laik ze mnie jeżeli chodzi o excela dopiero się uczę postaram się najdokładniej opisać z czym mam problem. Więc, tak mam CENNIK składający się z 7 kolumn i 2k wierszy. Do wyszukiwania konkretnej usługi używam filtrowania na tym etapie wszystko ok. Problem pojawia się w momencie w którym filtruje sobie spośród tych wszystkich wierszy np 4 jakieś wybrane usługi i chciałbym aby w komórce w kolumnie CENY pod ostatnią wy-filtrowaną usługa pojawiła mi się SUMA tych 4 usług. Jak to zrobić automatycznie? Czytałem coś o tabelach przeciwstawnych ale nie wiem czy to mi jeszcze bardziej tego nie skomplikuje a chciałbym jakoś to zautomatyzować, gdyż do tej pory tradycyjnie zaznaczam i biorę autosuma. Kolejnym problemem jest np to że w drugim ZESZYCIE mam coś takiego jak "pakiety usług" czyli zbiór kilku usług taki sam układ kolumn tylko np 5 wierszy. Chciałbym zrobić coś takiego ( zapewne trzeba użyc MAKRA z tym że mi to coś nie wychodzi..) W ZESZYCIE głównym spośród wszystkich pozycji filtruje 7 usług ( 7 wierszy) i chciałbym dodać do tego za pomocą zrobionego przycisku aby automatycznie dodało mi do filtrowanych wartości wspomniany wcześniej PAKIET z ZESZYTU 2 również finalnie z sumowanym wynikiem końcowym CEN. Prosiłbym o jakieś wskazówki i rady z góry dziękuje.