logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zsumować wyfiltrowane usługi w Excelu i łączyć zeszyty?

mateusz753s 07 Kwi 2020 19:31 1044 10
REKLAMA
  • #1 18597868
    mateusz753s
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, na wstępie chciałbym zaznaczyć że laik ze mnie jeżeli chodzi o excela dopiero się uczę postaram się najdokładniej opisać z czym mam problem. Więc, tak mam CENNIK składający się z 7 kolumn i 2k wierszy. Do wyszukiwania konkretnej usługi używam filtrowania na tym etapie wszystko ok. Problem pojawia się w momencie w którym filtruje sobie spośród tych wszystkich wierszy np 4 jakieś wybrane usługi i chciałbym aby w komórce w kolumnie CENY pod ostatnią wy-filtrowaną usługa pojawiła mi się SUMA tych 4 usług. Jak to zrobić automatycznie? Czytałem coś o tabelach przeciwstawnych ale nie wiem czy to mi jeszcze bardziej tego nie skomplikuje a chciałbym jakoś to zautomatyzować, gdyż do tej pory tradycyjnie zaznaczam i biorę autosuma. Kolejnym problemem jest np to że w drugim ZESZYCIE mam coś takiego jak "pakiety usług" czyli zbiór kilku usług taki sam układ kolumn tylko np 5 wierszy. Chciałbym zrobić coś takiego ( zapewne trzeba użyc MAKRA z tym że mi to coś nie wychodzi..) W ZESZYCIE głównym spośród wszystkich pozycji filtruje 7 usług ( 7 wierszy) i chciałbym dodać do tego za pomocą zrobionego przycisku aby automatycznie dodało mi do filtrowanych wartości wspomniany wcześniej PAKIET z ZESZYTU 2 również finalnie z sumowanym wynikiem końcowym CEN. Prosiłbym o jakieś wskazówki i rady z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 18597965
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Wstaw załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18598147
    mateusz753s
    Poziom 5  
    Z uwagi na przepisy przesyłam plik poglądowy mniejsza ilość wierszy a tak po za tym wszystko się zgadza.
    Załączniki:
    • cennik1_test_.xlsx (12.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 18598384
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Ponieważ masz tabelę Excela, to wystarczy dodać do niej wiersz podsumowania z funkcją SUMY.CZĘŚCIOWE, która uwzględnia skutki filtrowania. Nie wiem tylko czy chodzi Ci o proste podsumowanie wartości z kolumny CENY, czy ma to być jeszcze mnożone przez DNI. Co do drugiej części pytania nie jest całkiem jasne jak miałoby to wyglądać. Raczej potrzebne byłoby makro, ale musiałbyś to dokładniej opisać. Chodzi o wzajemne usytuowanie tych 2 tabel i ich podsumowań. Ale to może już ktoś inny zrobi.
    Załączniki:
    • cennik1_test_.xlsx (11.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18598731
    mateusz753s
    Poziom 5  
    Funkcja SUMY CZĘŚCIOWE idealnie pasuje dokładnie o to mi chodziło, dzięki! Natomiast w drugim przypadku chwiałbym żeby wyglądało to jak na załączonym ss. W głównym cenniku filtruje to co jest mi potrzebne i potem za pomocą kliknięcia przycisku po prawej stronie "PAKIET1" zawartość pakietu 1 z drugiego Arkusza kopiuje mi automatycznie między ostaną filtrowaną pozycją a wierszem z funkcja sum częściowych.
    Analogicznie w jednym przypadku filtrowanych pozycji będzie 5 w innym przypadku 10 chodzi o to żeby wklejało zawsze po ostat Jak zsumować wyfiltrowane usługi w Excelu i łączyć zeszyty? niej pozycji filtru.
  • REKLAMA
  • #6 18601697
    mateusz753s
    Poziom 5  
    Próbowałem w ten sposób zrobić makro. W zeszycie 2 zaznaczam to co mnie interesuje następnie kopiuje do ostatniego filtrowanego wiersza w zeszycie 1, tylko coś mi to nie wychodzi mógłby ktoś zerknąć? Poniżej kod: (powstały w oparciu o to co udało mi się wyszukać jeżeli bardzo źle to wygląda proszę o wyrozumiałość :))

Range("A1:H4").Select
    Application.CutCopyMode = False
    Selection.Copy
    Sheets("Arkusz1").Select
    Sheets("Arkusz1").Name = "Arkusz1"
    If FilterMode Then ShowAllData
    ost_w = Cells(Rows.Count, "B").End(xlUp).Row
    ActiveSheet.Paste
    End Sub
  • REKLAMA
  • #7 18604433
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    mateusz753s napisał:
    laik ze mnie jeżeli chodzi o excela

Z tym się trzeba zgodzić :D
    mateusz753s napisał:
    W ZESZYCIE głównym :?: spośród wszystkich pozycji filtruje 7 usług ( 7 wierszy) i chciałbym dodać do tego za pomocą zrobionego przycisku aby automatycznie dodało mi do filtrowanych wartości wspomniany wcześniej PAKIET z ZESZYTU 2

Gdybyś wyjaśnił na początku co Ty rozumiesz przez te ZESZYTY :?: to było by łatwiej coś Ci podpowiedzieć :cunning:
    Jeśli to znaczy arkusz to podobną funkcjonalność makra (kopiowanie wyfiltrowanych wierszy do nowego arkusza) masz w załączonym pliku :spoko:
    Niestety nie rozumiem co Ty chcesz dodawać do tych wyfiltrowanych tabelek :cry:
    ProtCen...xls (52.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18605983
    mateusz753s
    Poziom 5  
    Jeszcze raz postaram się dokładnie wytłumaczyć. Na obrazku [1] mamy widok główny. Używając filtru szukam po nazwie konkretnych badan które mi są potrzebne w danym momencie( raz będzie to 5 raz 2 a raz wszystkie ) obrazek [2]. I teraz chciałbym żeby za pomocą przycisku skopiowało mi zawartość arkusza PAKIET 1 (liczba badan w tym arkusza będzie stała nie będą się zmieniać ) obrazek [3] i wkleiło do arkusz 1 pod ostatnią filtrowany wiersz obrazek [4]. Analogicznie żeby zawartość arkusza pakiet w tym akurat konkretnym przykładzie była wklejona pod " Badanie osadu w płynie...". Mam nadzieję że teraz bardzie zobrazowałem o co mi chodzi. Jeżeli nie było by filtrowania to wszystko jest ok nie ma większego problemu natomiast z uwagi że ono jest i zawsze będzie wykorzystywane to wszystko komplikuje. Z góry dzięki Jak zsumować wyfiltrowane usługi w Excelu i łączyć zeszyty? Jak zsumować wyfiltrowane usługi w Excelu i łączyć zeszyty? Jak zsumować wyfiltrowane usługi w Excelu i łączyć zeszyty? Jak zsumować wyfiltrowane usługi w Excelu i łączyć zeszyty? za pomoc
  • #9 18606225
    Prot
    Poziom 38  
    mateusz753s napisał:
    Mam nadzieję że teraz bardzie zobrazowałem o co mi chodzi.

Płonne nadzieje :cry: Musisz mieć świadomość, że prawie nikt na tym forum nie zna się na badaniach medycznych (a niektórzy, tak jak ja - reagują na używane tu pojęcia z pewną awersją :D ) i dla wielu niezrozumiałe są Twoje kody, kolumna1, pakiety itd.
    Próbuje znaleźć jakąś logikę w Twoim projekcie - a Ty przedstawiasz kilka obrazków (nie plik z objaśnieniami :cunning: ), na których "wyjaśniasz" :D , że po wyfiltrowaniu w Arkuszu1 kilku rodzajów badań chcesz jeszcze dokleić jakiś "Pakiet1" 8-O :cunning: - to ja się pytam, a dlaczego nie pakiet1.3 :?: (ten chociaż jest najdroższy i najbardziej "opłacalny") :D
    Jak zacząłem porównywać kody (i inne dane) z Arkusza1 i Arkusza3 - toż to wychodzi jeden wielki chaos - te same kody, inne wskaźniki w kolumnie1, inne ceny :crazyeyes:
    Jak zsumować wyfiltrowane usługi w Excelu i łączyć zeszyty?2020-04-1..1).png (24.4 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Reasumując - nie ma możliwości zmuszenia VBA do realizacji działań pozbawionych jednoznacznej logiki :not:
  • #10 18606251
    mateusz753s
    Poziom 5  
    Postaram się jeszcze raz :) Nazwy badań akurat tutaj nie mają nic do znaczenia. Chodzi po prostu o to tak najprościej mówiąc żeby do tabeli z z filtrowanymi danymi (badaniami) po prostu wkleić z innego arkusza inne dane (badania).
  • Pomocny post
    #11 18606380
    Prot
    Poziom 38  
    mateusz753s napisał:
    do tabeli z z filtrowanymi danymi (badaniami) po prostu wkleić z innego arkusza inne dane (badania)

Teoretycznie jest to możliwe, ale moim zdaniem znacznie łatwiej przeprowadzić to poprzez stworzenie kilku nowych arkuszy dla określonych zestawów (kilka wyfiltrowanych wierszy z Tabeli 1, oraz jeden wiersz z "pakietem") :idea:
    Jak zaczniesz kopiować do Arkusza1 to zniszczysz wszystkie atrybuty tabeli (możliwość filtrowania i automatycznego wiersza z funkcjami podsumowania :!: ), oraz utrudnisz możliwość jej rozszerzania (o nowe badania nie ujęte w pakietach :cry: ).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z automatycznym sumowaniem wyfiltrowanych usług w Excelu oraz z kopiowaniem danych z jednego arkusza do drugiego. W pierwszej części dyskusji zaproponowano użycie funkcji SUMY.CZĘŚCIOWE, która umożliwia podsumowanie wartości w kolumnie CENY, uwzględniając zastosowane filtry. W drugiej części użytkownik chciałby, aby po kliknięciu przycisku, zawartość arkusza "PAKIET 1" była kopiowana pod ostatnią wyfiltrowaną pozycją w głównym arkuszu. Wskazano, że do realizacji tego zadania może być potrzebne makro, jednak pojawiły się wątpliwości co do logiki i struktury danych w arkuszach. Użytkownik został również ostrzeżony, że kopiowanie danych do tabeli może zniszczyć jej atrybuty, co utrudni dalsze filtrowanie i podsumowania.
REKLAMA