logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renaut Laguna II 3.0 v6 - Problem z "3" biegiem w skrzyni automatyczne

Damian0995 15 Lut 2019 10:51 2310 12
REKLAMA
  • #1 17779384
    Damian0995
    Poziom 7  
    Witam serdecznie,
    Dwa miesiące temu oddałem mój samochód do mechanika. Dokonał on wymiany silnika na nowy (stary został utopiony w ogromnej kałuży). Po wymianie silnika i (według jego zaleceń) oleju w skrzyni biegów), przestała ona pracować na trzecim biegu.
    W przypadku Drive:
    Wszystkie pozostałe biegi pracują, natomiast gdy przychodzi pora na 3, samochod nie ma ciągu, obroty idą w góre - samochód stoi w miejscu
    Tiptronik:
    Po ręcznej zmianie z trójki na wyższe biegi, skrzynia ponownie pracuje prawidłowo.

Raz zdarzył mi się przypadek, w którym gdy podczas dodawania gazu (liczyłem że może bieg zaskoczy) skrzynia przełączyła się w tryb awaryjny. Wnioskuję to po pracy na jednym biegu. Z moich obserwacji(stosunek prędkości do obrotów) samochód ten pracował właśnie na trzecim biegu, jednakże mogę się mylić.

Jednak jazda bez trójeczki to nie jazda, szczególnie po mieście. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem? Z tego co mi wiadomo, poza wymianą oleju i filtra ze skrzynią nic nie było robione. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 17779587
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1541
    Renault Laguna II produkowana od 2001 > 2007. Montowane były skrzynie 4 biegowe, później 5 biegowe. Rocznik, jaka skrzynia biegów ?!?!
  • #3 17779589
    Damian0995
    Poziom 7  
    Skrzynia 5 biegowa, rocznik 2001. Chwilowo nie posiadam większej ilości informacji
  • #4 17779683
    romuald-f
    Skrzynia AW55-50SN. Czy mechanik po wymianie silnika uzupełniał olej w skrzyni biegów ?
  • REKLAMA
  • #5 17779691
    Damian0995
    Poziom 7  
    Tak jak napisałem, olej w skrzyni został wymieniony.
  • REKLAMA
  • #6 17779732
    romuald-f
    Napisałeś: ........... Z tego co mi wiadomo, poza wymianą oleju i filtra ze skrzynią nic nie było robione ....... Z filtrem to nie realne, ponieważ jest w środku skrzyni i aby jego zmienić skrzynkę należy rozebrać (rozpołowić). Wypytaj "delikatnie" mechanika, którędy wlewał olej do skrzyni ? Podstawowy błąd mechaników nie obeznanych w konstrukcji automatów (Aisina Warnera) to wlewanie oleju przez otwór po odkręceniu śruby (klucz 27) w górnej części skrzyni. Niestety ale ta śruba przytrzymuje taśmę hamulca odpowiedzialnego za trzeci bieg. Po jej odkręceniu taśma się "zwalnia". Ponowne jej wkręcenie jej nie zabezpieczy. Na zdjęciu zaznaczyłem na czerwono miejsce śruby. Renaut Laguna II 3.0 v6 - Problem z "3" biegiem w skrzyni automatyczne
  • #7 17779758
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 346
    I pewnie tak było.
    Też spotkałem się z takim przypadkiem odkręcenia śruby która nie była korkiem i taśma powiedziała dowidzenia.
  • REKLAMA
  • #8 17779785
    romuald-f
    Mam akurat na stole taką skrzynkę (od Volvo) właśnie po "wymianie oleju". Renaut Laguna II 3.0 v6 - Problem z "3" biegiem w skrzyni automatyczne
  • #10 17780119
    Damian0995
    Poziom 7  
    Mechanik poinformował mnie iż olej wlewany był przez "bagnet". Jakies inne sugestie odnośnie usterki?
  • #11 17780176
    romuald-f
    cyborg39 napisał:
    Tak z ciekawości, na czym polega naprawa skrzyni po takiej "wymianie oleju"?

Na ponownym zabezpieczeniu taśmy śrubą. Można to zrobić nie wyciągając skrzyni po odkręceniu pokrywy, ale wymaga to umiejętności. Renaut Laguna II 3.0 v6 - Problem z "3" biegiem w skrzyni automatyczne

Dodano po 7 [minuty]:

Damian0995 napisał:
    Mechanik poinformował mnie iż olej wlewany był przez "bagnet". Jakies inne sugestie odnośnie usterki?

Zdarza się że w planetarce obrócą się panewki i wysuną się. Ale przy takiej usterce to skrzynia przechodząc na trzeci bieg szarpie (uderza). http://www.omegamachine.com/pdf/Volvo%20planetary%20repair%2012-07.pdf
  • #12 17780898
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 539
    Damian0995 napisał:

Może w międzyczasie dowiedział się co odwalił i teraz zapobiegawczo twierdzi że wlewał przez bagnet..?
  • #13 17781575
    Damian0995
    Poziom 7  
    Przy zmianie biegu nic nie szarpie nic nie stuka. Mechanika niestety nie mam jak teraz sprawdzić :/ Jakieś inne sugestie?? Boje się że to drobnostka dlatego nie chce zmieniać skrzyni

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatyczną skrzynią biegów w Renault Laguna II 3.0 V6, która nie działa na trzecim biegu po wymianie silnika i oleju w skrzyni. W trybie Drive inne biegi działają poprawnie, ale przy przełączaniu na trzeci bieg samochód nie przyspiesza, a obroty silnika rosną. W trybie Tiptronik bieg działa po ręcznym przełączeniu. Użytkownik podejrzewa, że mechanik mógł popełnić błąd podczas wymiany oleju, co może być związane z odkręceniem niewłaściwej śruby, co mogło spowodować uszkodzenie taśmy hamulca odpowiedzialnej za trzeci bieg. Użytkownicy sugerują, aby upewnić się, że olej był wlewany przez odpowiedni otwór oraz sprawdzić stan taśmy hamulca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA