logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń

iagre 15 Lut 2019 18:46 1101 9
REKLAMA
  • #1 17780396
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Szukam w „googlach” i na „elektrodzie” ale nie udaje mi się znaleźć rozwiązania (pewnie nie umiem szukac) więc postanowiłem założyć tu nowy temat. Problem dotyczy sprzętu, ale wydaje mi się że raczej jest natury programowej niż sprzętowej, więc umieściłem go w tym dziale. Gdybym się pomylił co do właściwej lokalizacji to moderator na pewno przeniesie temat do działu „Hardware”.

Komputer po-leasingowy LENOVO ThinkCentre 9088-ARU z preinstalowanym Windowsem 7 Professional 64-bitowy ma na płycie głównej wlutowane fabrycznie gniazdo LPT. Teraz muszę z tego gniazda skorzystać. Niestety jest problem - w menadżerze urządzeń Windowsa w ogóle nie ma sekcji Porty (COM i LPT). W sekcji Sterowniki niezgodne z Plug and Play również nie ma żadnych portów LPT lub COM. Myśląc że problem jest w ustawieniach BIOS poszukałem w „setup-ie” ale niestety nie znalazłem żadnych opcji w jakikolwiek sposób związanych z LPT lub z COM.
    Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń
    Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeńLenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń
    Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeńLenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń

Kto z was wie jak (Jak?!) zmusić tego windowsa do „zobaczenia” i prawidłowego obsłużenia wbudowanego portu LPT? I pytanie pokrewne: Dlaczego w tym menadżerze urządzeń tego winowsa nie ma sekcji „Porty (COM i LPT)” kiedy taka sekcja jest widoczna nawet w tych windowsach 7 Prof x64 które są zainstalowane na komputerach nie wyposażonych w COM i LPT?

P. S.:
    Usługa Plug and Play jest uruchomiona.
  • REKLAMA
  • #2 17780458
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17780592
    iagre
    Poziom 35  
    sylvi91 napisał:
    Na stronach MS podają, że ich 64 bitowy OS nie posiada sterowników do portu LPT.

Pod ręką mam drugi komputer z 64-bitowym Windowsem 7 Proffesional i w jego menadżerze urządzeń jest sekcja „Porty (COM i LPT)” pomimo tego że na płycie głównej nie ma takich portów. Z tego wynika że jednak MS zapewnia takie sterowniki. Niestety z powodu braku fizycznego portu LPT w drugim komputerze nie mogę z niego (a właściwie z brakującego LPT) skorzystać.
  • REKLAMA
  • #4 17780637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17781069
    iagre
    Poziom 35  
    sylvi91 napisał:
    Sterowniki mógł ktoś doinstalować, bo mógł być do tego sprzętu podłączany port COM albo LPT. Są takie porty LTP albo COM podłączane poprzez USB albo na PCI.

Drugi Win7Prof64-bit to świeża instalacja na potrzeby testu. Tam nikt nie podłączał żadnych urządzeń przez USB lub PCI a pomimo tego w menadżerze urządzeń jest LPT i COM.

sylvi91 napisał:
    Może warto zaktualizować sterowniki chipsetu, to One mogą stanowić o dostępności portu LPT?

Dedykowany program ze strony Lenovo wykrywa ten system jako M92p Desktop (ThinkCentre) i nie wykrywa dla niego żadnych nowszych/zaktualizowanych sterowników.

Dodano po 34 [minuty]:

P. S.:
    Postanowiłem zajrzeć do wnętrza drugiego PC i okazało się że na płycie głównej ma gniazda do przyłączenia śledzi z gniazdami LPT i COM. Tak więc jego menadżer urządzeń pokazuje prawdę.
    A więc dlaczego ten który ma LPT wlutowane na stałe bezpośrednio w płytę główną nie ma tego LPT w menadżerze urządzeń?
  • REKLAMA
  • #6 17781218
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17782551
    iagre
    Poziom 35  
    Gelip napisał:
    Porty w IBM/Lenovo wyłącza/włącza się w sekcji CMOS Security -> I/O Port Access - sprawdź tam. Windows 7 64-bit ma sterowniki portów np. LPT.

Niestety takiej opcji nie znalazłem. W „security” jest tylko to co na poniższych zdjęciach.
    Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń

Dodano po 38 [minuty]:

sylvi91 napisał:
    OK. To dobrze poszła chociaż ta instalacja. To też sprzęt Lenovo?

Nie, ten drugi to Gigabyte. Niestety bez śledzi z portami LPT & COM ale poszukam takich w sklepach lub w necie...

sylvi91 napisał:
    Także bardzo prawdopodobne jest, że program jednak źle rozpoznał sprzęt.

Nie masz na płycie głównej żadnych oznaczeń? Podałeś wcześniej, że to LENOVO ThinkCentre 9088-ARU, a ten ma właściwy symbol M57p

https://support.lenovo.com/si/uk/solutions/migr-68844

Ten model ma według opisu : 25-pin Extended Capabilities Port (ECP)/Extended Parallel Port (EPP)
    Może port jest wyłączony w BIOS domyślnie.

Zaktualizuj BIOS.

Jeśli to nie pomoże, to możliwe, że masz zablokowane przerwanie na którym działają porty LPT i COM. Nie wiem czy to może wynikać z konfilktu zasobów w systemie operacyjnym, czy jakiegos problemu ze sterownikami.
    Pozdro.

Komputer jest tak zastawiony że na na razie nie można dostać się do jego płyty głównej (najpewniej dopiero przy okazji przemeblowania), ale na szczęście na panelu przednim jest numer seryjny i jego sprawdzenie potwierdza że jednak jest to M57p. Teraz spróbuję przebić się przez aktualizację sterowników/BIOSu i zobaczę jakie to da efekty.
  • #9 20388728
    iagre
    Poziom 35  
    Awaria dysku wymusiła ponowną instalację Windowsa na nowym dysku. W nowej instalacji Windowsa pojawiła się (bezpośrednio po instalacji) sekcja „Porty (COM i LPT)” i interesujące mnie porty stały się dostępne. Z tego wynika że problem był w poleasingowej instalacji Windowsa. Temat zamykam.
    Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń
    Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń Lenovo ThinkCentre 9088-ARU Win7 x64 - Brak portu LPT w menadżerze urządzeń
  • #10 20388735
    iagre
    Poziom 35  
    Rozwiązaniem jest swoja własna instalacja Windowsa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem sekcji Porty (COM i LPT) w menadżerze urządzeń na komputerze Lenovo ThinkCentre 9088-ARU z systemem Windows 7 Professional 64-bit. Pomimo fizycznego gniazda LPT na płycie głównej, system nie wykrywa portu. Użytkownicy zasugerowali, że problem może wynikać z braku odpowiednich sterowników w systemie Windows 7 64-bit, a także z ustawień BIOS. Po kilku próbach, w tym aktualizacji sterowników chipsetu, użytkownik odkrył, że problem leżał w poleasingowej instalacji systemu. Po reinstalacji Windowsa na nowym dysku, sekcja Porty (COM i LPT) pojawiła się, co potwierdziło, że wcześniejsza instalacja była wadliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA