logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - Na liście menedżera urządzeń brak Portów COM i LPT

ostry4td 02 Sie 2019 16:30 11934 16
REKLAMA
  • #1 18093548
    ostry4td
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Nie wiem jakim cudem ale zniknęła mi pozycja "Porty (COM i LPT) z menedżera urządzeń. Używałem ich do połączenia się vcds-em z autem. Wszystko działało, aż pewnego dnia przestało a porty znikły. Teraz podłączając kabel nie mam żadnej reakcji w laptopie. Pendrivy działają, myszka bezprzewodowa też działa. Rozbiłem format, ale nic to nie zmieniło. Szukałem jakiegoś rozwiązania, instalowałem sterowniki ale to nie pomaga, nic sie nie zmienia. Może tutaj ktoś mi coś poradzi.
  • REKLAMA
  • #2 18093550
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Porty sa wlaczone w biosie?
  • #3 18093563
    ostry4td
    Poziom 9  
    Właśnie, wchodziłem do biosu ale nie znalazłem tam żadnej opcji ich włączenia.
  • REKLAMA
  • #4 18093570
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Podaj model plyty glownej lub komputera (o ile to laptop).
  • #5 18093574
    ostry4td
    Poziom 9  
    Acer aspire 5742
  • #6 18093584
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 898
    To urządzenie łączysz przez BT, czy USB?

P.S. Ten port COM, to port wirtualny, utworzony przez sterownik tego urządzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18093588
    ostry4td
    Poziom 9  
    Przez USB (ale zawsze po podłączeniu urządzenie wyświetlało mi się jako Port COM) z tego co wyczytałem to tak, ten port jest wirtualny ale jak go zainstalować? Nie powinien byś instalowany automatycznie z sterownikiem portów USB?
  • #8 18093609
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    Nie powinien byś instalowany automatycznie z sterownikiem portów USB?

Nie, port pojawi się w systemie, gdy urządzenie będzie podłączone, a sterowniki zainstalowane.

Po pierwsze posłuchaj, czy po podłączeniu urządzenia słychać dźwięk lub po prostu popatrz, czy pojawi się w menedżerze urządzeń jako pozycja w portach USB lub jako nieznane urządzenie. Jeśli się pojawi, to znak, że brak sterowników, jeśli się nie pojawi, to coś nie tak z urządzeniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18093617
    ostry4td
    Poziom 9  
    Nie słychać żadnego dźwięku ani nie pojawia się nic w menedżerze. Na innym laptopie po podłączeniu słychać dźwięk i pojawia się w menedżerze jako port COM1, COM2, COM3 lub COM4. W drugim laptopie porty są cały czas, nie muszę podłączać urządzenia zeby się wyświetliły.
  • #10 18093627
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    nie muszę podłączać urządzenia zeby się wyświetliły.

Jak urządzenie nie jest podpięte do laptopa, a laptop nie posiada portu szeregowego, to widoczne porty COM są od interfejsu BT a nie od Twojego urządzenia.

P.S. Chcesz powiedzieć, że na innym laptopie bez podłączonego żadnego urządzenia do portów USB, w menedżerze urządzeń widać 4 porty COM?!
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 18093649
    ostry4td
    Poziom 9  
    Są nawet więcej niż 4 porty, wtedy podłączam interfejs i wykrywa mi kabel na jednym 1 2 3 lub 4 porcie. Tylko 4 pierwsze porty com moga komunikować się z interfejsem
  • #13 18093661
    ostry4td
    Poziom 9  
    Windows 7 - Na liście menedżera urządzeń brak Portów COM i LPT
  • #14 18093722
    PRL
    Poziom 41  
    Pisałem wcześniej, że to porty BT, a nie Twojego urządzenia.

Teraz podłącz urządzenie i pokaż porty COM i USB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18093804
    ostry4td
    Poziom 9  
    No dobrze, porty bluetooth, a po podłączeniu pojawia się urządzenie tak jak opisałem wyżej. W acerze nic się nie pojawia, nie ma żadnej reakcji, nie ma żadnych portów.
  • #16 18093828
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    Nie słychać żadnego dźwięku ani nie pojawia się nic w menedżerze.

Jakby port USB nie wyrabiał prądowo?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 18093836
    ostry4td
    Poziom 9  
    Interfejs działał, ale podłączyłem go do innego auta i żeby sie połączyć musiałem poprzestawiać prędkości w porcie na którym pracował. Dalej coś mi nie pasowało, coś nie chciało się łączyć ale nie miałem już czasu się bawić. Kiedy wróciłem do tematu następnego dnia nie było już portów i ani reakcji na podłączony kabel. Z tym, że inne urządzenia (pendrive, mysz bezprzewodowa) działają normalnie. Myślałem, że może jakas aktualizacja coś mi popsuła nie wiem o co chodzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem portów COM i LPT w menedżerze urządzeń systemu Windows 7, które były używane do połączenia z interfejsem VCDS do diagnostyki samochodowej. Po podłączeniu urządzenia przez USB nie ma reakcji, a porty nie są widoczne w systemie. Użytkownik próbował reinstalacji sterowników oraz formatowania systemu, ale to nie przyniosło efektów. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, modelu laptopa (Acer Aspire 5742) oraz możliwości problemów z zasilaniem portu USB. Użytkownik zauważył, że na innym laptopie porty COM są widoczne nawet bez podłączonego urządzenia, co sugeruje, że problem może leżeć w laptopie Acer.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA