logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Extensa 7630 z Windows 7 w menadżerze urządzeń brak portów COM/LPT

bogdanzieba 01 Sty 2026 23:06 246 12
REKLAMA
  • #1 21795987
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 981
    Witam, mam wiekowego laptopa Acer model Extensa 7630G z systemem Windows 7 na pokładzie i ostatnio chciałem go wykorzystać do wgrania oprogramowania modemu Huawei B525s-23a ale pomimo starań sprzęt ten nie był identyfikowany w Menadżerze Urządzeń tego systemu.

Nawet nie ma tak standardowej zakładki Porty COM i LPT. Patrzyłem w bios i też tego tam nie mogłem znaleźć.
    Macie na to jakąś radę?

Zrzut ekranu Menadżera urządzeń Windows 7 bez zakładki Porty COM i LPT
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21795996
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2648
    Czegoś nie rozumiem, skąd masz mieć w menadżerze COM czy LPT jak ten laptop tego nie ma.
    Jak Ty chcesz wgrać oprogramowanie do tego routera ?
  • REKLAMA
  • #3 21796001
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Jak to nie ma? A wgrać chcę normalnie łącząc przewodem USB typ A po obu stronach. Musiałem sflaszować od nowa pamięć NVRAM, bo router nie trzymał ustawień fabrycznych. Zrobiłem to już na komputerze stacjonarnym z Windows 10.

Zaciekawiło mnie czemu nie mogłem tego zrobić z laptopa z Windows 7.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21796007
    spinacz
    Poziom 42  
    bogdanzieba napisał:
    Jak to nie ma?

A ma ? Pokaż foto, bo jak czytałem w konfiguracji tego sprzętu nie ma COM ani LPT.
    bogdanzieba napisał:
    A wgrać chcę normalnie łącząc przewodem USB typ A po obu stronach.

Serio ? To gniazdo w routerze jest do podłączenia np pendriva, a nie flash'owania.
    bogdanzieba napisał:
    Musiałem sflaszować od nowa pamięć NVRAM, bo router nie trzymał ustawień fabrycznych. Zrobiłem to już na komputerze stacjonarnym z Windows 10

Jakoś nie chce mi się wierzyć.
    A co jak do stacjonarnego podłączyłeś USB A-A to pojawił się w menadżerze COM ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21796017
    spinacz
    Poziom 42  
    Ok, ciekawe rozwiązanie.
    A zrobiłeś jak jest opisane że uruchomiłeś router w trybie bootloadera zanim podłączyłeś do komputera ?
  • #7 21796018
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Tak po zwarciu tych dwóch pinów.

spinacz napisał:
    bogdanzieba napisał:
    Jak to nie ma?

A co jak do stacjonarnego podłączyłeś USB A-A to pojawił się w menadżerze COM ?

Dokładnie tak.
  • #8 21796026
    spinacz
    Poziom 42  
    No to dziwne jest w takim razie to że mimo wszystko powinno Ci pokazać chociaż urządzenie nieznane jak by nie było sterowników.
    A Windows wydaje dźwięk jak podłączasz ten router do kompa ? Może w ogóle fizycznie laptop nie widzi urządzenia i tu będzie problem.
  • #9 21796031
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Teraz już nie mam możliwości podpięcia modemu pod tego laptopa. Ale faktycznie pojawiał się dźwięk po podłączeniu modemu do laptopa przewodem USB. Pokazywało się nieznane urządzenie.
  • #10 21796138
    spinacz
    Poziom 42  
    No to brakowało tylko sterowników skoro było urządzenie nieznane.
  • #11 21796235
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Co ciekawe jednym z punktów tej aktualizacji routera Huawei B525s-23a jest wgranie jego sterowników.
  • #12 21796311
    spinacz
    Poziom 42  
    No to trzeba je wgrać, jak masz nieznane urządzenie możesz sprawdzić jego identyfikator PCI/VEN i poszukać sterowników.
  • #13 21796372
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    @spinacz akurat jednym z kroków wyczyszczenia pamięci NVRAM tego routera jest wgranie sterowników HUAWEI, wgrałem nawet pokazało się, że weszły na COM11 i ślad po nich zaginął :)

"Instalacja "HUAWEI DataCard Driver"
    Instalacja "HUAWEI ADB Driver"

Podlaczam kablem usb
    zwieram zworę na wyłączonym napięciu
    Wlaczam zasilanie
    Diody sie nie zaswiecaja i puszczam zwarcie
    Odpalam plik b525 repair i czekam
    Pojawia sie czarne okno, lecą procenty, chwila przerwy i jesli windows wykrył dobrze router to po chwili zaczynają sie pojawiac opisy o czyszczeniu pamieci
    Po minucie sie zatrzymuje
    Klikam enter okno sie zamyka
    Potem usb_usbloader, wyswietla sie okno czarne cos sie robi jak skonczy to enter zamyka
    I potem plik z firmware".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Acer Extensa 7630G z systemem Windows 7 i próbuje podłączyć modem Huawei B525s-23a, jednak w Menadżerze Urządzeń nie pojawiają się porty COM i LPT, co uniemożliwia identyfikację modemu. W BIOS-ie również nie ma opcji dotyczących portów szeregowych i równoległych. Problem wynika z braku fizycznych lub wirtualnych portów COM/LPT w systemie lub ich nieaktywności, co jest typowe dla nowoczesnych laptopów, które często nie posiadają natywnych portów szeregowych. Rozwiązaniem może być instalacja odpowiednich sterowników USB-to-COM dla modemu lub użycie konwertera USB na port szeregowy, a także sprawdzenie ustawień w Menadżerze Urządzeń pod kątem ukrytych urządzeń i włączenie obsługi portów w systemie. Warto również zweryfikować, czy modem jest poprawnie rozpoznawany jako urządzenie USB i czy nie wymaga dedykowanego oprogramowania do komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA