no to znow od poczatku....
-dla mnie to najwazniejsze zeby samochod byl szybki , mam poloneza i audi polonez jest do treningu tuningu i aktualnie myslalem zeby zlozyc dwa poziome gazniki , niestety nie ma szans sie zmiescic , co do dzwiekow to slyszales kiedys silnik na dwoch podwojnych weberach DCOE albo dellorto czy solexach C40 rozkrecony do 60 tys ?? to jest poezja ale wiadomo blow off to tez piekna sprawa
-hamulce , nikt nie pyta jak wpakowac 6 tloczkowe bo sa nie potrzebne , a jak mnie ktos zapyta jak poprawic hamulce w bmw to mu powiem szukaj rozbitej 740 wyciagaj z niej wyjebane 4 tloczkowe zaciski brembo ktore zatrzymaja twoj samochod w miejscu , tarcza z 740 ma bodajze 312 mm w kazdym razie 300 z okladem i to jest rozwiazanie
-jak zalozysz kolektor z jaka kolwiek zmiana pojemnosci to Ci uniemozliwi wysterowanie silnika przez map sensor , bedziesz musial szukac jakiegos mocnego customowego przplywomierza (lubia padac) ,szczerze mowiac to watpie czy wykorzystasz ta funkcje zmiennej objetosci kolektora gdyz zeby z tego skozystac trzeba posiedziec z fura na hamowni i trzeba wiedziec co sie robi , dobrze wiedziec
- co do turbosprezarek bron boze nie kupuj z wysylki z allegro , jedz na gielde do Poznania , Słomczyna no gdziekolwiek , ja bym proponowal sprezarke T4 czy jakos tak , montowana seryjnie w audi tt 225 koni , audi S3 itd , taka sprezarka bedzie napedzac sie przy wyzszych obrotach dopiero dzieki czemu oszczedzi Ci korbwody (duzy moment na niskich obrotach gnie korby)
- co do pytania o to kiedy sie napedzi wzgledem obrotow to trzeba skorzystac z map kompresora i turbiny , zeby to obliczyc to naprawde potrzeba czasu i nie malej wiedzy , niestety nie chce mi sie tego liczyc bo to byl by moj pierwszy raz trzeba by liczyc przeplywy czary mary itd...
- ze spraw oczywistych to naprawde warto by sie zastanowic nad czyms do chamowania (opcja wyzej) no i jakims porzadnym zawieszeniem
pozdrawiam , mam nadzieje ze sie przydalem
EDIT
BROŃ BOZE NIE KUPUJ TURBINY Z ZADNEGO 1.8 TURBO DIESLA , pisalem ze diesle maja inne przeplywy , taka sprezarka to skonczy pompowac przy 4000 obr czyli tam gdzie powinna sie rozkrecac !!
EDIT 2
a polo to nie G40 ??