logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha DT 50/90r '08 z czarną, mokrą świecą - uszkodzony moduł?

zarzenowanypl 16 Lut 2019 20:53 2148 10
REKLAMA
  • #1 17783002
    zarzenowanypl
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć
    Mój motocykl przerywa na wysokich obrotach i ma czarną świecę próbowałem już dosłownie wszystkiego simeringi na wale regulacja gaznika (z 1000 razy robiłem i nic) czyszczenie wydechu nic nie pomogło . Nie da się zrobić tak aby świeca była np biała caly czas jest czarna i mokra . Jedyne co przychodzi mi do głowy to moduł który znajduje się pod siedzeniem poprzedni właściciel go odblokował i mógł np coś uszkodzić , czy jest to możliwe ?
    Mój sprzęt : Yamaha dt 50/90r malina 2008 rok gaznik dellorto 21 black edition
    Proszę o pomoc z motorem męcze się już ponad rok!!!
  • REKLAMA
  • #2 17783587
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17783731
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2541
    Dokładnie. Silnik ciągle pracuje na bogatej mieszance, dlatego masz takie problemy ze świecą i zapłonem. Ustaw prawidłowy poziom paliwa w gaźniku. Musisz pobawić się rozmiarami dyszy głównej, ale prawdopodobnie musiałbyś zmienić także iglicę i rozpylacz na inny model - ale z prawidłowym doborem nie jest taka prosta sprawa i prawdopodobnie musiałbyś powrócić do gaźnika fabrycznego.
    Poza tym, wydech fabryczny czy tuningowy?
  • REKLAMA
  • #4 17784435
    zarzenowanypl
    Poziom 6  
    wydech fabryczny odblokowany do gaznika fabrycznego nie mogę powrócić poniewaz fabryczny ma romiar 16 a do 90 wchodzi 21
  • #5 17785279
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Więc wydech teraz nadaje się jedynie na złom. Nie nadaje się ani do legalnej jazdy ani też do tuningu.
    Gaźnik 16 mm w obecnej konfiguracji da radę, o ile nie ma tam gdzieś ukrytej blokady w postaci np. za małej dyszy, blokowanej iglicy lub rozpylacza.
    Oczywiście airbox musi być oryginalny, bez modyfikacji.
  • #6 17785891
    zarzenowanypl
    Poziom 6  
    głupoty gadasz poczytaj sobie w temacie 90cc i zobacz czy gaznik 16mm da radę :)
  • #7 17787696
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    A jaki masz skok wału korbowego?
  • REKLAMA
  • #8 17790699
    zarzenowanypl
    Poziom 6  
    wał jest seryjny nwm jaki skok ten cyl to pseudo 90 dokładnie malina 90cc
  • REKLAMA
  • #9 17790884
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Kolego kolega wyzej dobrze Ci radzi jak nie umiesz zaprowadź do kogoś. Poza tym jaka masz dysze w gaźniku rozmiar ??? jaki masz filtr powietrza ? wydech jak odblokowany i przez kogo czy tylko wyprute co sie dało ? To wszystko musi współgrac ć i kolega wyzej ma racje wiekszość ludzi myśli że jak wstawi cyl 90 potem gaźnik ogromny wydech byle jak wypruty to bedzie miał rakietę poczytaj sobie kolego o regulacji 2t. To wszystko musi grać co z tego jak gaźnik 21 jak reszta wydech filtr nie jset odpowiedni i nie mowię to o pseudo stożku za 20 zł ale czasami wystarczy przerobic odpowiednio seryjny filtr. I jak regulujesz gaźnik jakie dysze stosowałes ? Bo regulacja to nie kręcenie śrubkami i iglicą
  • #10 17792097
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Skok wału korbowego w silniku Minarelli AM6 wynosi 39 mm. Przy średnicy cylindra wynoszącej 49 mm daje to pojemność równą 73.5 cm³; przy średnicy cylindra 50 mm (Polini) daje to pojemność 76.5 cm³. Gdzie te Twoje 90 cm³? Potrzebowałbyś wału korbowego o skoku 46 mm aby uzyskać te 90 cm³, jego montaż wiązałby się z koniecznością powiększenia średnicy komory korbowej silnika.
    Początkowo silniki AM6 były wyposażone w gaźniki Dellorto SHA 1412, wystarczały w silnikach 50 i 70 cm³. Gaźnik 16 mm też będzie wystarczający, zwłaszcza gdy nie masz porządnego wydechu. Nawet pełnoprawne fabryczne motocykle 80/75 cm³ rzadko miały gaźniki 21 mm. Po prostu po przekroczeniu pewnego progu dla średnicy przelotu, dalsze jego zwiększanie daje tylko procentowe rezultaty. Spotkałem się z zamontowanymi gaźnikami 21 mm w tuningowych silnikach, ale realny zakres reakcji na gaz był do 1/2...3/4 otwarcia przepustnicy.
  • #11 17795250
    zarzenowanypl
    Poziom 6  
    co do cyla jest to pseudo 90 Yamaha DT 50/90r '08 z czarną, mokrą świecą - uszkodzony moduł? Yamaha DT 50/90r '08 z czarną, mokrą świecą - uszkodzony moduł?

gażnika na pewno nie kupie 16 bo nie poto kupywałem 21 żeby teraz zmieniac . Gaznik mi nie reaguje na śrubkę od składu mieszanki (Czy jak wkręcam ją do końca to moto ma gasnąć ) czytałem że jak jest za mała dysza wolnych obrotów to tak się robi moja dysza ma rozmiar 35 a oryginalnie była 50 . dysze główne testowałem od 70 do 105 . Jedynie na 105 moto wkręcało się na obroty po odkręceniu manetki do końca na innych robi buuuuuuu i koniec . Co do wydechu myslałem nad zmianą ale mam niski budżet (nie pracuje ,bo się ucze więc z kasą cienko :( ) Zanim napiszecie że to zawór membranowy to nie , sprawdzałem wymieniałem i nic :( . Motocykl kupiłem używany żeby nie było że nowy i sam przerabiałem . Poprzedni właściciel to jakiś nie ogar był i oryginalny filtr zastąpił tym gónwem co u góry linka dałem
    gazniik ; Yamaha DT 50/90r '08 z czarną, mokrą świecą - uszkodzony moduł?

Ja już nie wiem co z tym gównem może być nie tak już mam tego ścierwa dość ! Jak chcecie to na yt mogę nagrać jakiś film jak odpala pracuje itp albo jak wygląda silnik , a jeszcze sprzęgło ciągnie bardzo może to jest z tym powiązane ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motocyklem Yamaha DT 50/90r z 2008 roku, który przerywa na wysokich obrotach i ma czarną, mokrą świecę. Pomimo prób regulacji gaźnika Dellorto 21 oraz czyszczenia wydechu, problem nie ustępuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie modułu zapłonowego, który został odblokowany przez poprzedniego właściciela. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym zbyt bogata mieszanka paliwowa, niewłaściwe dysze w gaźniku oraz konieczność powrotu do fabrycznego gaźnika. Wskazano również na znaczenie odpowiedniego dopasowania gaźnika, wydechu i filtra powietrza, aby zapewnić prawidłowe działanie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA