logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać RDP na Windows 10 Pro bez wylogowywania z TV HDMI?

PiotrWawaNet 17 Lut 2019 12:01 1077 3
REKLAMA
  • #1 17784035
    PiotrWawaNet
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Poszukuję porady jak zrobić na Windowsie 10 Pro coś takiego:
    - Komputer stacjonarny jest podłączony do TV przez HDMI chcę nim "zarządzać" z drugiego komputera (laptopa - również Windows 10 Pro) - poprzez RDP (Pulpit zdalny).
    Logując się z laptopa na pc oczywiście obraz znika z TV użytkownik jest wylogowany.
    Wiem, że mogę użyć np. ultraVNC - wtedy obraz na tv jest ok natomiast nie jest to wygodna forma pracy, dużo gorzej operuje się myszką i jakość obrazu jest gorsza na laptopie.

Co ustawić na stacjonarce żeby nie wylogowało użytkownika - nie oczekuję funkcji serwerowych tylko żeby obraz była na ala dwóch monitorach.

Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 17784092
    versate
    Poziom 1  
    RDP zawsze wyloguje użytkownika
    Spróbuj TeamViewer'a, obsługuje połączenia po LANie
  • REKLAMA
  • #3 17784557
    PiotrWawaNet
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    jak wyżej napisałem rozwiązania typu VNC, TeamViewer nie intresują mnie - chcę korzystać ze zdalnego...- jak zrobić żeby na TV było wyświetlane to co na zdalnym pulpicie?
  • #4 17785930
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Nie wiem czy w Windows 10 jeszcze coś takiego jest ale w WinXP była Pomoc zdalna. Normalnie tworzyło się plik zaproszenia pomocy, który otwierało się na drugim komputerze i uzyskiwało coś na wzór Zdalnego pulpitu - przy czym, na serwerze nie wylogowywuje użytkownika jak Zdalny pulpit. Można też przejąć zdalną kontrolę. Odbywało się to na zasadzie odmów/zezwól po wyświetleniu stosownego komunikatu ale można tak skonfigurować wszystko aby nie było żadnych komunikatów ani potwierdzeń i można wtedy łączyć się tak jakby to był Zdalny pulpit - ale bez wylogowywania użytkownika.

P.S. Zdaje się iż nadal jest coś takiego w Win10: Korzystanie z pomocy zdalnej w celu umożliwienia innej osobie naprawy komputera
REKLAMA