logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak sterowac wyświetlaczem 7-segm. cztero cyfrowym

pgp 07 Wrz 2005 18:56 1247 2
REKLAMA
  • #1 1799260
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Wyciągnąłem sobie taki wyświetlacz z stojacego zegarka elektronicznego. Jest oznaczony jako FTEC-C18401C. Ma zaledwie 20 używanych pinów. Zauwazyłem że można zapalić każdy pojedynczy segment dołaczając napięcie miedzy odpowiednie dwa piny (pierwszy lub drugi oraz którys tam dalej).To tak jakby te dwa pierwsze piny były swego rodzaju masa.
    Aby to wyjaśnić podam przykład:

dioda "a" pierwszej cyfry zapala się gdy podamy napiecie miedzy pin 1 i 7
    dioda "b" pierwszej cyfry zapala sie gdy podamy napiecie miedzy 2 i 6
    dioda "a" drugiej cyfry zapala się gdy podamy napiecie miedzy pin 2 i 13
    dioda "e" drugiej cyfry zapala się gdy napiecie miedzy pin 1 i 9

itd.
    czyli zawsze musimy podpiąć masę pod pin 1 lub 2 a napiecie na któryś z pozostałych pinów.
    Z tymże gdy chcemy wyświetlić jakąś cyfrę czy liczbe to zazwyczaj musimy podawać mase i na pin 1 i na 2.To jak się łatwo dmyśleć powoduje ża zapalane są też segmenty których nie chcemy. Jak rozwiązać problem ?
  • REKLAMA
  • #2 1799282
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Musisz zastosować wyświetlanie multipleksowe. Polega ono na tym, że najpierw włączasz pierwszy wyświetlacz i wyświetlasz na nim znak, następnie go gasisz, włączasz drugi i na nim wyświetlasz kolejny znak itd. Przełączanie odbywa się z częstotliwością, przy której oko ludzkie nie dostrzega migotania. Poszukaj na forum (i google) o sterowaniu multipleksowym wyświetlaczy - było omawiane. Jak rozgryźć wyprowadzenia wyświetlacza również było na forum.

Pozdrawiam.
  • #3 1799310
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    pgp napisał:
    Wyciągnąłem sobie taki wyświetlacz z stojacego zegarka elektronicznego. Jest oznaczony jako FTEC-C18401C. [...]

http://www.future-t.com/C18401C.htm
REKLAMA