Zakładam, że zamontowałeś modulator stary jaki był na początku, a ten zakupiony z niezgodnym numerem poszedł w cholerę, a te fotki z usterkami pokazują usterki, które są przy zamontowanych dwóch starych modulatorach.
A może się mylę?
darfur5 napisał: EBS 03141; niekompatybilność oprogramowania między sterownikiem a modulatorem.
A to może na to wskazywać. Sam pisałeś, że numerki Ci się nie zgadzały.
darfur5 rozszyfrował kody z fotek, ale to są tylko aktywne. Masz jeszcze dostęp do Autocoma? Można by sprawdzić i aktywne i pasywne, a dodatkowo napięcia zasilania modulatorów EBS. Jako, że nie mam tego auta w zasięgu rzucę trochę teorii. Sterownik EBS zasilany jest często trzema napięciami. 15 - po zapłonie, 30a - stałe zasilanie służące do zasilania modułów/modulatorów przednich i 30b do zasilania modułów/modulatorów tylnych, w tym przyczepy. Można i miernikiem tylko dobrze znać pinout lub to co oznaczają numerki na przewodach. Gdyby od tego kupionego modulatora wywaliło by bezpiecznik to właśnie stracił byś odczyty z przedniej osi. Brak zasilania byłby dla Ciebie najbardziej szczęśliwym rozwiązaniem . Cała reszta to może być już jazdą bez trzymanki.
Co do opisu usterki EBS 03141 brak odpowiedzi w związku z brakiem zasilania także mógł coś takiego wygenerować. Mnie dzisiaj w Axorze 2 brak komunikacji z tylnym modułem EBS wygenerowało błędną parametryzację zaworu przyczepy, którego nie ma.