logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy EBS 03240-31 i ECAS 03152-10 w Man TGA 410 z 2001r: diagnoza i możliwe przyczyny

sherifff 06 Mar 2021 18:29 5103 6
REKLAMA
  • #1 19301001
    sherifff
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam

Mam następujący problem w Manie TGA rok 2001. Wyskakuje na desce błąd EBS 03240-31 oraz ECAS 03152-10. Nie działa Abs oraz podnoszenie wleczonej osi . Po podłączeniu Autocoma wyskakuje masa błędów w hamulcach :
    3051 -szyna danych CAN układu napedowego przekroczenie czasu odboru informacji
    3065 - szyna danych CANukładu napedowego przekroczenie czasu odbioru informacji
    3058
    3061
    Zauważyłem jeszcze że podczas diagnozy nie pokazuje predkosci obrotowej z żadnego czujnika ABS wszedzie jest 0
    Przy czym błędy z Absu można skasować chodz wiadomo że zaraz wyskaują ponowie to w zawieszeniu błędow już skasować nie można .
    w zawieszeniu pokazuje jeszcze
    3202 - Elektrozawór 2/2 prawy osi tylnej
    3101 - czujnik cisnienia lewy osi tylnej
    3204 -elektrozawór 3/3 opuszczania obciązenia podnoszonej wleczonej osi.
    Poziomowanie działa normalnie przód i tył .
    Może ktoś jest w stanie cos podpowiedzięc od czego tu zacząc.
    Dodam że problemu zaczeły sie po srogiej zimie.

Z góry dziekuje
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19301485
    Cobrat
    Poziom 22  
    Ocena: 499
    Cześć

Moim zdaniem sprawcą Twoich problemów jest ten błąd: EBS 3240 - brak odbioru CAN z modułu, oś tylna, po lewej...
    Reszta błędów może być jego pokłosiem...

Jak zajrzysz pod siodło, masz modulator, zdejmij prawą klapkę i bodajże środkowa kostka (4 białe przewody w peszlu) masz wiązkę z Canem. Sprawdź sobie tę wiązkę między modulatorem a kabiną, ale raczej bez innego modulatora i tak się nie obejdzie :(.

Sam mam problem z tym modulatorem w takim Manie, tylko, że błąd mam nieszczęśliwie inny: EBS 3281 - moduł regulacji ciśnienia, oś tylna, prawa strona, błędny meldunek zwrotny, zawór rezerwowy... Może ktoś się spotkał? Ktoś może podpowie korzystając z okazji :P
  • REKLAMA
  • #3 19302740
    sherifff
    Poziom 11  
    Ok dzieki na info jutro wejde pod auto i bede patrzył
  • #4 19719318
    hubtrans99
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć. Czy udało Ci się rozwiązać problem?
    Mam bardzo podobny problem w Manie TGA 2001 solowka 3 osiowa. Rowniez nie dziala ABS i podnoszenie osi. Wymienilem zawor EBS ponieważ do mojego dostala sie woda. Po podlozeniu drugiego nie zadzialo sie nic.
    Podlozylem sterownik, tez nic.
    Za którymś razem przekrecania zaplonu z wciśnietym do końca hamulcem kontrolki przestały swiecic i wszystko zaczelo dzialac.
    Zrobilem kilka km na próbę i bylo ok. ABS i podnoszenie osi za kazdym razem działało.
    Nastepnego dnia rano problem odrazu powrocil.
    Nie pamietam dokladnie błędów ale również nie czyta prędkości kół. Ale wydaje mi sie ze to skutek a nie przyczyna. Poniewaz po przkreceniu zaplonu zasilanie na zawor pojawia się i za chwile zanika. Tak jakby EBS odbieral jakis blad i rozlaczal zasilanie na zawór.
    Przewody idące do sterownika od zaworu sprawdzone, do czujnika obciazenia osi ( w poduszce) sprawdzone, czujnik wymieniony.
    Rezystancja na czujnikach ABSu ok1100 w obydwu. Co jeszcze moge sprawdzić?
    I do czego idzie czarna wtyczka przy zaworze bo tego nie weryfikowalem.
  • REKLAMA
  • #5 19720207
    sherifff
    Poziom 11  
    U mnie wina leża po stronie modulatora zaworu od EBS.po wymontowaniu go i otwarciu czarnej klapki okazało sie ze dostala sie tam woda i spalilo płytke id elektroniki. Po zalozeniu nowego zaworu wszystko wrócilo do normy i działa
  • #6 19720253
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    Błędy są powiązane, ponieważ ECAS w 3-osiowych podwoziach TGA ( EBS2), bierze sygnał o obciążeniu ( do automatycznego sterowania osią podnoszoną) z czujnika ALB wpiętego w modulator EBS mostu.
  • REKLAMA
  • #7 19737268
    hubtrans99
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Sherifff, a po zamontowaniu nowego zaworu kasowales błędy czy po prostu zaczelo dzialac?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z błędami EBS 03240-31 i ECAS 03152-10 w pojeździe Man TGA z 2001 roku, które objawiają się brakiem działania ABS oraz podnoszenia wleczonej osi. Po podłączeniu do systemu diagnostycznego Autocoma, ujawniono szereg błędów związanych z szyną danych CAN oraz czujnikami ABS. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia modulatora EBS, który mógł ulec zalaniu wodą, co prowadzi do błędnych sygnałów i braku komunikacji. Wymiana modulatora EBS na nowy rozwiązała problemy u jednego z użytkowników, co sugeruje, że uszkodzenie tego komponentu jest kluczowe dla rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA