logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo T430 jak sprawdzić procesor i grafikę pod obciążeniem OCCT?

carlosg 17 Lut 2019 22:42 978 6
REKLAMA
  • #1 17785913
    carlosg
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Hej!
    Chciałbym przetestować swój procesor programem OCCT, jednak po chwili wyskakuje mi komunikat, że rdzeń osiągnął temperature powyżej maksymalnej 85 stopni. Z tego co widzę na stronie intela ten procesor I5-3320M wytrzymuje temperature 105 stopni. Więc czy powinienem w OCCT zmienić maxymalny próg na 105, albo troszkę niższy? Jak tego użyć, żeby mieć pewnośc, że mój procesor, grafika i zasilacz( podobno też można przetestować) działają jak należy.
    Spróbowałem zmienić na 95 stopni i także po zatrzymało mi, bo przekroczyło ten próg. Czy to oznacza, że powinienem wymienic pasty?
  • REKLAMA
  • #2 17785935
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17787191
    carlosg
    Poziom 9  
    Z tego co wiem Think Pad T430 ma bardzo dobre chłodzenie, na notebookcheck.pl są pokazane takie temperatury pod obciążeniem:
    Lenovo T430 jak sprawdzić procesor i grafikę pod obciążeniem OCCT?
    Jednak podczas spoczynku laptop ma bardzo podobne temperatury do prezentowanych na stronie.
    Więc generalnie wymiana pasty oraz wyczyszczenie powinno pomóc?
    Czy warto się skupiać na jakimś konkretnym modelu np Actic MX-2 czy po prostu kupić jakąś droższą?
  • REKLAMA
  • #4 17787200
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17787211
    carlosg
    Poziom 9  
    Gdzie moge sprawdzić jakie są maksymalne obroty dla wentylatora tego laptopa?
    Podczas pełnego ocbiążenia maksymalne jakie osiągnął to 4,076 RPM, ale pracował bardziej około 4,050 RPM
  • REKLAMA
  • #6 17787312
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17787545
    carlosg
    Poziom 9  
    Tak, ale to podczas pełnego obiążenia, kiedy dochodził to tych 85 stopni. Jednak nie pracował jakoś specjalnie głośno. Podczas normalnego użytkowania pracuje 2,462 RPM
    Sprawdzane własnie hwinfo64, bo inne programy nie pokazują w ogóle obrotów

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik testuje procesor Intel i5-3320M w laptopie Lenovo T430 za pomocą programu OCCT, jednak napotyka problemy z wysoką temperaturą rdzenia, która przekracza 85 stopni Celsjusza. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że zamiast podnosić maksymalne progi temperatury, lepiej wymienić pastę termoprzewodzącą oraz wyczyścić układ chłodzenia, co powinno poprawić wydajność chłodzenia. Wskazano również na możliwość testowania karty graficznej za pomocą 3DMark oraz OCCT. Użytkownik pyta o maksymalne obroty wentylatora, a odpowiedzi sugerują użycie programu hwinfo64 do monitorowania obrotów oraz Speedfan do ich kontroli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA