logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrzewający się procesor i karta graficzna po wyminie pasty termoprzewodzącej

pjoter145 05 Lut 2021 12:23 3834 65
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego laptop Lenovo ThinkPad T430 nadal się przegrzewa po wymianie pasty termoprzewodzącej i jak to naprawić?

Najpierw dokładnie wyczyść radiator i kratki chłodzenia z kurzu, bo w tym przypadku to była główna przyczyna wysokich temperatur; po oczyszczeniu temperatury spadły do ok. 89-93°C na CPU i 90-92°C na GPU w grach oraz 52-61°C przy przeglądaniu internetu [#19240148][#19243332] Do czyszczenia lepiej użyć sprężonego powietrza, a nie odkurzacza [#19240185] Jeśli układ chłodzenia jest dobrze złożony, wentylator ma ok. 3631 RPM i heatpipe nie są pęknięte ani rozszczelnione, to sama wymiana pasty MX-2 na inną raczej da tylko niewielką różnicę, a nie cudowny spadek o kilkanaście stopni [#19241085][#19250870]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19235277
    pjoter145
    Poziom 8  
    Ocena: 19
    Siema. Wczoraj wymieniłem w laptopie Lenovo Thinkpad t430 pastę termoprzewodzącą dlatego że laptop przy zwykłym przeglądaniu internetu procesor nagrzewał się do 53-70 stopni, a przy graniu procesor nagrzewał się do 103 stopni, a karta graficzna do 93-95 stopni. Po wczorajszej wymianie pasty termoprzewodzącej temperatury się nie zmieniły, a czasami laptop nagrzewa się nawet gorzej i już sam nie wiem jak ochłodzić procesor i kartę graficzną.

Użyłem pasty ARCTIC MX-2
    procesor-i5 3320m
    karta graficzna nvidia nvs 5400m
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19235364
    pjoter145
    Poziom 8  

Myślę, że wszystko jest dobrze poskładane.
  • REKLAMA
  • #6 19235641
    pjoter145
    Poziom 8  
    Mam tak samo jak na filmiku.

Dodano po 47 [sekundy]:

724R napisał:
    Sprawdź obroty wiatraka. Może zbyt mocno dokręciłeś.

Jak moge sprawdzić obroty wiatraka?
  • #7 19235738
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Np. programem HWinfo w trybie sensors. Słychać w ogóle, że kręci się, zmienia obroty?
    Możesz użyć zamiennie AIDA64 Stability test - wykres z zakładki Fans.
  • REKLAMA
  • #8 19235918
    pjoter145
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    Np.programem HWinfo w trybie sensors. Słychać w ogóle, że kręci się, zmienia obroty?
    Możesz użyć zamiennie AIDA64 Stability test - wykres z zakładki Fans.

Słychać że się kręci i że zmienia obroty też słychać.
  • #9 19236050
    safbot1st
    Poziom 43  
    Zobacz jakie temperatury pod bootowalnym ubuntu. Stresuj GPU programem GPUtest.
    Jak nie sprzęt to system, zainstaluj pod windowsem sterowniki chipsetu od producenta, może jakiś problem z zarządzaniem energią.
    Z kolei jak laptop pracuje wydajnie i się nie wyłącza może po prostu działać na 100% wydajności kosztem nagrzewania się.
    Odpal tą AIDĘ64 jak prosiłem - zamieść wykres throttlingu.
  • #10 19236093
    pjoter145
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    Zobacz jakie temperatury pod bootowalnym ubuntu. Stresuj GPU programem GPUtest.
    Jak nie sprzęt to system, zainstaluj pod windowsem sterowniki chipsetu od producenta, może jakiś problem z zarządzaniem energią.
    Z kolei jak laptop pracuje wydajnie i się nie wyłącza może po prostu działać na 100% wydajności kosztem nagrzewania się.
    Odpal tą AIDĘ64 jak prosiłem - zamieść wykres throttlingu.

• #11 19236100
    safbot1st
    Poziom 43  
    Trzeba wcisnąć Start.
  • #12 19236122
    pjoter145
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    Trzeba wcisnąć Start.

oj sorry Nagrzewający się procesor i karta graficzna po wyminie pasty termoprzewodzącej
  • #13 19236141
    14Kuba
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    pjoter145 napisał:
    Po wczorajszej wymianie pasty termoprzewodzącej temperatury się nie zmieniły, a czasami laptop nagrzewa się nawet gorzej i już sam nie wiem jak ochłodzić procesor i kartę graficzną.

A wyczyściłeś i odtłuściłeś wszystko np. IPĄ przed nałożeniem pasty termoprzewodzącej czy tam thermal padów ?
    Jak nie wyczyścisz tamtej to działa ona jak dodatkowa warstwa, która uniemożliwia odbieranie ciepła i możesz często mieć nawet takie krytyczne temp. przez to.
    Zawsze też możesz jeszcze raz spróbować złożyć, bo tak jak kolega u góry zasugerował to często nawet zbyt mocno dokręcona śrubka może kolidować.
  • #14 19236176
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie widać throttlingu. Popraw montaż chłodzenia, jeśli to nie pomoże - może ten laptop tak ma.
  • #15 19236184
    pjoter145
    Poziom 8  
    14Kuba napisał:
    pjoter145 napisał:
    Po wczorajszej wymianie pasty termoprzewodzącej temperatury się nie zmieniły, a czasami laptop nagrzewa się nawet gorzej i już sam nie wiem jak ochłodzić procesor i kartę graficzną.

A wyczyściłeś i odtłuściłeś wszystko np. IPĄ przed nałożeniem pasty termoprzewodzącej czy tam thermal padów ?
    Jak nie wyczyścisz tamtej to działa ona jak dodatkowa warstwa, która uniemożliwia odbieranie ciepła i możesz często mieć nawet takie krytyczne temp. przez to.
    Zawsze też możesz jeszcze raz spróbować złożyć, bo tak jak kolega u góry zasugerował to często nawet zbyt mocno dokręcona śrubka może kolidować.

Wszystko składałem do kupy chyba z 5 razy. Ale niestety przed nałożeniem pasty nic nie odtłuszczałem
  • Pomocny post
    #16 19236233
    14Kuba
    Poziom 9  
    pjoter145 napisał:
    Ale niestety przed nałożeniem pasty nic nie odtłuszczałem
    Wiesz co no rzadko się zdarza, że nie odtłuszczenie może generować takie temperatury, ale ja na twoim miejscu odtłuściłbym to, nie masz w domu żadnego preparatu z Ipą? Nawet może być płyn do odtłuszczania lakieru przed malowaniem.
  • #17 19236322
    pjoter145
    Poziom 8  
    Nie wiem musiałbym poszukać ale przed chwilą wymieniłem paste jeszcze raz i zobacze jakie będą temparatury ale juz sam nie wiem czy to coś da

Dodano po 25 [minuty]:

pjoter145 napisał:
    Nie wiem musiałbym poszukać ale przed chwilą wymieniłem paste jeszcze raz i zobacze jakie będą temparatury ale juz sam nie wiem czy to coś da

Odpaliłem cs go na 20 min i tempertura procesora wachała się między 77 a 87 a temperatura karty graficznej wachała się między 75 a 85 ale czasami było dość duże spadki fps bo od 117 fpsy spadały do 14 lub 12 a temperatura podczas normalnego użytkowania to 52-65 stopni.Co myślicie o takich temperaturach
  • Pomocny post
    #18 19236536
    14Kuba
    Poziom 9  
    Patrząc na specyfikację twojego laptopa to temperatury po odtłuszczeniu prawdopodobnie byłyby w granicach przyzwoitości.
  • Pomocny post
    #19 19236549
    safbot1st
    Poziom 43  
    Takie temperatury to jeszcze nie najgorsze.
    Już pisałem, że throttlingu nie ma, ale jeszcze sprawdź AIDĄ64, bo poprzedni test robiłeś.... niecałe 2 minuty.
    Tak z 20 minut zrób.
    Czerwony wykres to throttling.
  • #20 19236687
    pjoter145
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    Takie temperatury to jeszcze nie najgorsze.
    Już pisałem, że throttlingu nie ma, ale jeszcze sprawdź AIDĄ64, bo poprzedni test robiłeś.... niecałe 2 minuty.
    Tak z 20 minut zrób.
    Czerwony wykres to throttling.

teraz to wygląda tak Nagrzewający się procesor i karta graficzna po wyminie pasty termoprzewodzącej
  • #21 19236720
    safbot1st
    Poziom 43  
    Niestety nic się nie zmieniło, ale coś dziwnego jest - throttling 26% a na wykresie pustka.
    Sprawdź, czy wgranie sterowników chipsetu ze strony producenta coś zmieni, ewentualnie czy są jakieś sterowniki od kontroli zarządzania energią.
    Ja bym potestował ten laptop na bootowalnym linuxie dla pewności, że coś programowo nie daje za wysokich napięć na cpu.
  • #22 19236752
    pjoter145
    Poziom 8  
    safbot1st napisał:
    Niestety nic się nie zmieniło, ale coś dziwnego jest - throttling 26% a na wykresie pustka.
    Sprawdź, czy wgranie sterowników chipsetu ze strony producenta coś zmieni, ewentualnie czy są jakieś sterowniki od kontroli zarządzania energią.
    Ja bym potestował ten laptop na bootowalnym linuxie dla pewności, że coś programowo nie daje za wysokich napięć na cpu.

Tylko że tych sterowników nigdzie nie mogę znaleźć
  • #24 19237137
    pjoter145
    Poziom 8  
    Przed chwilą odpaliłem grę i temperaura procesora wahała sie między 97 - 100 stopni a temperatura karty graficznej wahała się między 90-95 stopni.Temperatura prz przeglądania internetu to 55-66 stopni.Pobrałem sterowniki do chipsetu i nie widze zmiany.
  • Pomocny post
    #25 19237655
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    To zdecydowanie za duże temperatury na ten procesor. Czy dmucha gorącym powietrzem z kratki?
  • #26 19238292
    pjoter145
    Poziom 8  
    badboy84 napisał:
    To zdecydowanie za duże temperatury na ten procesor. Czy dmucha gorącym powietrzem z kratki?

Tak dmucha gorącym powietrzem
  • #27 19238885
    724R
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Kiepsko wyglądają te temperatury.
    Pytanie z jakiego źródła miałeś pastę? może podróba z allegro? :)

Usuń tą pastę dokładnie z chipów i układu chłodzenia za pomocą IPA i zaaplikuj wysoce wydajną pastę, np. Thermal Grizzly Kryonaut.
  • #28 19238948
    pjoter145
    Poziom 8  
    724R napisał:
    Kiepsko wyglądają te temperatury.
    Pytanie z jakiego źródła miałeś pastę? może podróba z allegro? :)

Usuń tą pastę dokładnie z chipów i układu chłodzenia za pomocą IPA i zaaplikuj wysoce wydajną pastę, np. Thermal Grizzly Kryonaut.

Pastę kupiłem na allegro i właśnie obawiam się że mogła być to podróba i czy mogę usunąć pastę czymś innym niż IPA?
  • #29 19239144
    724R
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Wyrzuć tą podróbę, załatw dobrą pastę.
    Kup w sklepie stacjonarnym albo znajdź sprawdzony sklep / sprzedawcę online.

Możesz usunąć spirytusem, jak nie masz w domu to w aptece go dostaniesz. Mają nawet gotowe nasączone gaziki.
    Ewentualnie zmywacz i delikatnie przemywaj nasączonym wacikiem lub czymś na bazie papieru aż do całkowitego zmycia na chipach i układzie chłodzenia.
  • #30 19239371
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 714
    pjoter145 napisał:
    Wszystko składałem do kupy chyba z 5 razy. Ale niestety przed nałożeniem pasty nic nie odtłuszczałem

I wystarczy dobrze wyczyścić, nie trzeba nic odtłuszczać. To nie malowanie. Wiele past wymieniłem, nigdy nie bawię się w specjalne odtłuszczanie.
    Zmiana pasty na "kosmiczną" nie wiele da. Nie ładujcie kolegi w niepotrzebne wydatki.
    Żeby pasta dała jakieś większe rezultaty, to musiałaby być naprawdę marnej jakości. Wszytko obija się o różnice kilku stopni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą w laptopie Lenovo Thinkpad T430, jednak nie zauważył poprawy temperatur procesora (i5 3320m) i karty graficznej (NVIDIA NVS 5400M), które osiągały wartości krytyczne (do 103°C dla CPU i 95°C dla GPU). W dyskusji zasugerowano sprawdzenie stanu heatpipe, obrotów wentylatora oraz czystości radiatora. Użytkownik nie odtłuścił powierzchni przed nałożeniem nowej pasty ARCTIC MX-2, co mogło wpłynąć na efektywność chłodzenia. Po kilku próbach i instalacji nowego systemu Windows 10, temperatury podczas przeglądania internetu spadły do 55-67°C, ale nadal były zbyt wysokie pod obciążeniem. Użytkownik zdecydował się na zakup pasty Thermal Grizzly Kryonaut oraz alkoholu izopropylowego w celu dalszej poprawy chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA