logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącej

samuray76 20 Lut 2019 12:54 18585 11
REKLAMA
  • #1 17791653
    samuray76
    Poziom 3  
    Ocena: 28
    Witam,
    mam odkurzacz Meteor 2, który dzięki poradom z tego forum przywróciłem do życia, ale wystąpił kolejny częsty problem, otóż rura ssąca przy tym uchwycie do ssawek miała zaklejoną dziurę. Postanowiłem to naprawić i uciąłem tą rurę, ale za nic w świecie nie mogę wyciągnąć resztki ssącej rury z plastikowej obudowy, kręci się tylko i nie chce wyjść. Jak to rozebrać ?
  • REKLAMA
  • #2 17792532
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1141
    Poprosimy zdjęcia pacjenta.
  • #3 17792636
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Licho wie, po co ją ciąłeś. Chyba nie do końca czuję twój problem. Ale skoro piszesz o obracaniu, to chodzi zapewne o element obrotowy na zakończeniu części harmonijkowej. Tam jest tuleja zatrzaskowa. A bywa zatrzaśnięta/zabezpieczona dwustronnymi wypustami lub tylko tuleją rozprężną. Czy metodami dostępnymi wymuszamy wyjście tulei z wgłębienia? Pewno przydatny będzie wkrętak.
  • REKLAMA
  • #4 17793752
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Skracałem węża od Zelmera, ale czy ten co twój taki sam nie wiem bez obrazu, początkowo rozebranie końcówki było trudne, ale po czasie doszedłem, co i jak i skróciłem węża rozbierając końcówkę i składając ją.
  • #5 17794274
    samuray76
    Poziom 3  
    Chodzi o tą cześć jak na zdjęciu, wąż miał dziurę oklejoną taśmą, więc go uciąłem całkowicie, bo myślałem, że bez problemu zarobię od nowa ;-) Ale niestety tylko się kręci i nie chce wyjść ...
    Zelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącej
    Tutaj za 20zł można kupić gotową końcówkę do zarobienia, być może orginalnie też jest tak zbudowane, ale jak to rozebrać, jak podważyć te zatrzaski i gdzie one są ?
    Teraz patrzę, że u mnie nie ma tej dziurki półcentymetrowej długości jak na tej końcówce gotowej do zarobienia.
  • REKLAMA
  • #6 17794318
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Mój wąż miał dwie półcentymetrowe dziurki z obu stron, i je naciskając silnie rozebrałem końcówkę rury. Możliwe że twój klejony.
  • #7 17794323
    samuray76
    Poziom 3  
    To moje węże (mam dwa Meteory) nie mają tych dziurek. Wąż się kręci swobodnie w końcówce.
  • REKLAMA
  • #8 17794395
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    To chwyć dobrze cążkami za drut czy też zbrojenie plastikowe ( nie wiem co u Ciebie tam jest ) i powoli wyciągaj, powinno pójść. Może wtedy zobaczysz pierścień blokujący.
  • #9 17795204
    samuray76
    Poziom 3  
    Próbowałem na chama nawet wyrwać kombinerkami, bez skutku, dlatego tutaj pytam. Musi być gdzieś jakaś blokada, ale nie wiem gdzie jej szukać.
  • #10 17795217
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Spróbuj odwijać drut i wyciągać z połączenia. Powodzenia.
  • #11 17848009
    samuray76
    Poziom 3  
    Zgodnie z sugestią ściągnąłem resztkę rury bez problemu odwijając drut.
    Niestety nie mogę wyjąć środkowej części, bo trzyma się na zasadzie zapadek, ale nie ma się do nich jak dostać i podważyć, bo na rurze jest zewnętrzny kołnierz ograniczający wąż i nie ma jak tam wsadzić żadnego śrubokręta :-(
    Zelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącejZelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącej Zelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącej Zelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącej
  • #12 17881142
    samuray76
    Poziom 3  
    Tej wewnętrznej ruchomej części na którą nawija się rurę elastyczną nie udało mi się wyjąć, dostęp do zapadek, które ją mocno trzymają jest tragiczny, ale jej wyjęcie wcale nie jest konieczne i rozwiązanie problemu okazuje się całkiem proste. Blokujemy tą ruchomą część od środka tak, żeby się nie obracała i teraz bez problemu nakręcamy rurę elastyczną i gotowe ;-)

Zelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącejZelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącejZelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącejZelmer Meteor 2 - Jak rozebrać końcówkę rury ssącej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyciągnięciem reszty rury ssącej z plastikowej obudowy odkurzacza Zelmer Meteor 2, po tym jak skrócił wąż z powodu dziury. Inni uczestnicy forum sugerują, że może być tam tuleja zatrzaskowa, która jest trudna do wyjęcia. Wskazówki obejmują użycie wkrętaka do podważenia zatrzasków oraz chwytanie za drut lub zbrojenie węża. Użytkownik odkrył, że blokując ruchomą część od środka, można łatwo nałożyć nową rurę elastyczną, co rozwiązuje problem bez konieczności wyjmowania trudnej do dostania się wewnętrznej części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA