logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP SV-2153SCN - Brak napięcia na pinach 1 i 5, TV nie włącza się

Seb 02 Kwi 2003 15:06 4036 15
REKLAMA
  • #1 165676
    Seb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Świeci się dioda sygnalizacyjna, ale TV nie włącza się, bez znaczenia czy startuje z panelu czy z pilota.
    Wymieniłem układ STRD 5441, i nic się nie zmieniło. Wg. schematu na pinie 1 i 5 powinno być odpowiedni 41.9 i -35,2 V, ale nie ma żadnego napięcia. Wg. schematu pin 1 to wejście detektora?, a pin 5 to wyjście startera?
    Podczas mierzenia napięcia na pin 5 coś cicho "bzyczało", a potem gasła dioda sygnalizacyjna(powinna się chyba zaświecić na zielono)
    Na trafie na wyjściu też nie ma napięć.
    Co z tym zrobić??????
  • REKLAMA
  • #2 166190
    ZaJan
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    sprawdź D502 (BV299); R521(3R3/1W)
  • #3 168349
    Seb
    Poziom 11  
    Dioda D502 oraz rezystor R521 są OK.
    Problem polega na tym, że po włączeniu telewizora do sieci zapala się
    dioda startowa, ale nie można włączyć TV, dopiero po około 15 minutach
    można go włączyć (czasem sam się włącza po tym czasie). Gdy się go
    wyłączy np. pilotem (bez odłączania z sieci), to włącza się odrazu bez
    problemu, ale gdy wyjmie się wtyczkę z sieci, to znowu trzeba czekać.
    Ostatnio, gdy brakło zasilania, to się już wogóle nie włączył
    (świeciła się tylko dioda).
    Sprawdzałem sekcję zasilania, układ IC701 (STRD 5441) nie wykazywał
    żadnych napięć poza pin 3 (około 300V), na trafie T701 też nie ma napięć
    (na żadnej ze stron).
    Wymieniłem IC701, ale nic się nie zmieniło.
    Co się dzieje?
  • #4 168502
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Witam
    Skoro po jakimś czasie odpala się to może być wina kondków(upływność)
    Warto wymienić po pierwotnej stronie C714,C716,C723.
    Pozdrawiam
  • #5 168684
    andywiec
    Poziom 13  
    miałem to sam0 wymiana kond.elektr.1ouF przy zasil.i wszystko OK
  • REKLAMA
  • #6 179609
    Seb
    Poziom 11  
    Wymieniłem C714,C716,C723. bez zmian
    TV ma jeszcze jeden problem, ale uznałem że to jest w innej części i zajmę się tym późnie. Mianowicie, już od kilku lat, po włączeniu przez jakieś 15-20 min,co kilka minut, gubił się program (wyglądało tak jakby się włączało przeszukiwanie kanałów), ale wystarczyło przełączyć na jeden kanał (22) i przełączyć z powrotem i już był ten prawidłowy. Po tych 20 min kanał już nie uciekał (ewidentnie elki przy tunerze).
    Od momentu problemów z włączaniem pojawił się czarny pasek pionowy na ekranie. Nie jest on statyczny, tylko lekko porusza się na boki. Dodatkowo obraz początkowo się oscylacyjnie przyciemniał i znowu był normalny (zależne to było od jasności jakiejś "sceny w filmie"). Później w ciemnych scenach po prostu tracił kolory. wymieniłem C233, C240, C232, 231. Po włączeniu jak "ręką odjął" kanał nie uciekał, obraz stabilny, pozostał tylko ten drgający czarny pasek, a po kilku godzinch ciągłej pracy wszystko sie znowu rozjechało
    Na Q702 na kolektorze jest 1,2 zamiast 0,9V i 1,7 zamiast 1,4V
  • REKLAMA
  • #7 179847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 213341
    Seb
    Poziom 11  
    W dalszym ciągu nie jest lepiej.
    Dioda wydaje się być dobra. Napięcie tam powinno być 112V, a jest 124V
  • #9 218900
    Seb
    Poziom 11  
    Zauważyłem jeszcze jedno.
    Gdy podczas pracy wyciągnie się wtyczkę, to TV się blokuje (tylko świeci dioda) i można go uruchomić dopiero po około 24h odłączenia od sieci
    Ale gdy wyciągnie się wtyczkę po około 10 min po wyłączeniu TV, to po ponownym włączeniu do sieci po kilkunastu minutach się uruchomi.
    Jeżeli się, w tej drugiej procedurze, naciska przycisk uruchomienia zaraz
    po włożeniu wtyczki to on się SAM uruchomi po tych kilkunastu minutach.

Pomocy!
  • #10 220847
    paweł 1
    Poziom 12  
    sprawdz stabilizator niewiem czy tam jest 12v czy9v i jeszcze jedno rezystory w zabespieczeniu raz miałem uszkodzony 3.3m przy procu tylko nie wiem czy w tym modelu
  • REKLAMA
  • #11 245499
    Seb
    Poziom 11  
    paweł 1 czy możesz bliżej określić jaki stabilizator

Czy mógłby mi pomóc użytkownik 'jez'

Pozatym obecnie w przewadze obraz jest czarnobiały i zaciemniony
    (mało kiedy złapie kolor)
  • #12 252865
    Seb
    Poziom 11  
    Ponawiam post :cry:
  • #13 253829
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Sprawdź napięcie na 44n.-procka ('RESET'-µP) ; jeżeli ma poziom niski ('L'), to w tym obwodzie należy szukać uszkodzenia (m.in.: przełącznik 'STAND BY MODE' - z przodu otc (pow. być w poz. 'ON'). No i nie powinien przerywać ...

Powodzenia.
  • #14 334889
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Cześć
    Seb <- odpalłeś tego Sharpa
    Ja dziś miałem chyba podobną usterkę, też był w stanby i niechciał odpalić. Zmierzyłem napięcie zasilania na procku n.54 i wydało się dziwnie niskie, wartość 3,8V . Doszedłem "po nitce do kłębka" czyli do kondensatora C638 470uF/50V , on był walnięty.
    Po wymianie TV odpala bez problemu.
    PS:U mnie napięcie zasilające stopień odchylania poziomego w stanby jest wyższe (około 120V) niż w czasie pracy (114V) więc chyba tak musi być.
    Pozdrawiam
  • #15 335021
    Seb
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki za informacje, narazie sharp stoi rozwalony z pewnoscia zajme sie nim jak wroce, bo wyjechalem do Dani, tak ze w grudniu mozesz oczekiwac odpowiedzi. Wielkie dzieki za odpowiedz, bo myslalem ze juz nikt sie nie odezwie. Dzieki
  • #16 448080
    Seb
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki sbuli. To był wlasnie ten kondzior, wymieniłem i TV narazie działa bez zarzutu. :D
    Jeszcze raz wielkie dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SHARP SV-2153SCN nie włącza się mimo świecącej diody sygnalizacyjnej. Na pinach 1 i 5 układu STRD 5441 brak jest spodziewanych napięć (41,9 V i -35,2 V). Wymiana układu STRD 5441 nie rozwiązała problemu. Po włączeniu do sieci TV często uruchamia się dopiero po około 15 minutach, a po wyjęciu wtyczki zasilającej wymaga nawet doby, by ponownie działać. Brak napięć na transformatorze T701 oraz niestabilna praca obrazu (czarny, drgający pasek, oscylacje jasności i utrata kolorów) wskazują na problemy z zasilaniem i sekcją odchylania. Wymieniono kondensatory elektrolityczne (C714, C716, C723, C233, C240, C232, C231) bez poprawy. Podejrzewano uszkodzenie diody Zenera i stabilizatora napięcia, a także rezystorów zabezpieczających. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się uszkodzony kondensator elektrolityczny C638 (470uF/50V) w sekcji zasilania procesora, którego wymiana przywróciła prawidłowe działanie telewizora. Dodatkowo zwrócono uwagę na napięcie resetu procesora oraz przełącznik trybu standby jako potencjalne punkty diagnostyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA