Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gramofon Daniel G1100fs - Ramie ustawia się 5 mm przed płytą.

wariant2 21 Feb 2019 15:03 1839 1
    wariant2
    Level 10  
    Witam wszystkich miłośników klasyki audio. Na forum jestem po raz pierwszy a to za sprawa zakupu długo poszukiwanego Daniela.
    Jak to pewnie często bywa, sprzęt zgodnie z deklaracją sprzedawcy był:"...po przeglądzie w pełni sprawny przesmarowany, przewody wymienione na chich gotowy do odsłuchu...." był taki ale tylko przez dwa dni. Drugiego dnia zaczął brumić nie do zniesienia a ramie po skończeniu odtwarzania wracało kiedy miało na to ochotę, zabrałem się więc do działania podejmując następujące kroki:
    - wymieniłem przewód sygnałowy na proela hpc 300, jak się okazało dotychczasowy był niefachowo poprowadzony i klipsy w obudowie przeciął go w efekcie dochodziło do zwarcia.
    -wymieniłem przewód masowy ramienia na wytrzymalszy
    -wyregulowałem położenie talerza podczas zakupu nie zwróciłem uwagi, że był pochylony na stronę ramienia a różnica sięgała 3 mm.
    W EFEKCIE:
    - brumienie ustąpiło całkowicie! Jest absolutna cisza!
    -ramie zaczęło powracać prawie w 100% przypadków.
    -pojawił się problem ponieważ ramie po wystartowaniu zaczęło się ustawiać około 5 mm przed płytą.

Problem ten (nie wiem czy jest to rozwiązanie prawidłowe) rozwiązałem przesuwając stycznik 33/300, w efekcie ramie zatrzymuje się w prawidłowym miejscu. Stycznik musiałem przesunąć o około 5 mm, więc całkiem sporo, dlatego zastanawiam się czy taka regulacja jest prawidłowa, czy może należało ja wykonać w inny sposób? Jeśli właśnie w taki jak ja to zrobiłem to ucieszy mnie potwierdzenie z Waszej strony.

Jednocześnie pogorszyło się działanie automatycznego stopu i powrotu ramienia. Działa 7 razy na 10. Sprawdziłem ustawienie fotoelementu i jego działanie i wszystko jest OK, ramie prowadzone ręcznie do końca płyty zawsze aktywuje funkcje auto stopu i co ciekawe, w przypadkach kiedy ramie nie powróci, to po podniesieniu igły funkcja zawsze się aktywuje.

W serwisówce Daniela znajduje się informacja że wyłącznik krańcowy ramienia reguluje się śrubą dostępną przez otwór, znajdujący się pod obciążnikiem ramienia. Faktycznie jest tam taka śruba i wydaje mi się, że jej obracanie w lewo poprawiło skuteczność działania autostopu jednak serwisówka nie podaje żadnych bliższych informacji ile obrotów i w którą stronę powinno przyspieszać lub opóżniać działanie tej funkcji a kręcenie bez opamiętania nie wydaje mi się zbyt rozsądne.

Będę szczerze wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.
    Pozdrawiam
    wariant2
    Level 10  
    Witam ponownie! Kondycja Daniela od zamieszczenia postu nie uległa zmianie, jednak wydaje mi się, że wpadłem na pewien trop. Dotarłem do informacji, że funkcja autostopu jest aktywowana wyłącznikiem SZYBKOŚCIOWYM, co oznacza, że tempo przesuwu przesłony w obrębie fotorezystora ma znaczenie a jego aktywacja następuje kiedy prędkość liniowa ramienia zwiększa się w wyniku wejścia igły w rowek końcowy płyty. Jeśli tak, to wobec tego wykombinowałem, że skoro ręczne poruszenie ramieniem aktywuje fotorezystor (jest gwałtowniejsze niż spokojna wędrówka igły w rowku końcowym) a podczas odtwarzania funkcja nie działa poprawnie winna jest niewystarczająca czułość fotorezystora wynikająca z niewystarczającego żródła światła lub/i uszkodzenia samego fotorezystora. Myślę wobec tego o wymianie obu tych elementów i tutaj pojawiają się pytania:
    - jaki zamiennik fotorezystora polecacie? Czy może lepiej ze starych zapasów Unitry ale oryginał?
    -Jakie żródło światła dla rezystora? Kiedy miałem Daniela rozebranego nie zauważyłem żeby tam w ogóle coś świeciło. Daniel jest z 1981 roku może w tym roczniku jest to rozwiązane jakoś inaczej niż w oparciu o żarówkę?
    Dziękuję z góry za sugestie i pozdrawiam.