Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Tosca 303 Jak ustawić prąd spoczynkowy, slaby dźwięk w lewym kanale.

mrlol1604 23 Feb 2019 13:33 1101 38
  • #1
    mrlol1604
    Level 5  
    Witam.
    Mam trzy problemy z Toscą 303.
    1.Polega on na tym, że w lewym kanale jest nie normalny, czysty dźwięk tylko taki zniekształcony. Wymienione zostały 2x kondensatory po 4700uF na Nichicon gold. Wcześniej takiego czegoś nie było nawet po wymienię jeszcze z tydzień grał. Na kablu z magnetofonu jak i z radia tak samo gra. Czego to może być wina czy końcówek mocy czy kondensatorów? Dla testu wymieniłem kondensator 220uF myśląc że to ten nic nie pomogło.

    2.Nie działa ARC ani dobrze wyciszanie według mnie jest uszkodzony układ UL1621 i czy są jakieś zamienniki do niego bo nigdzie nie mogę znaleźć.

    3.Jakie najlepiej wymienić kondensatory i jak ustawić prąd spoczynkowy (nie wiem czy mi to potrzebne jestem amatorem)

    Jak będzie trzeba jakieś zdjęcia to podeśle.

    Pozdrawiam Bartek.
  • Helpful post
    #2
    xpira
    Level 25  
    Kondensatorów bez pomiarów nie wymieniaj są dobrej jakości. prąd spoczynkowy ustawia się na punktach pomiarowych (P401-P403 i P402-P404)na 25mV.

    Dodano po 8 [minuty]:

    mrlol1604 wrote:
    2.Nie działa ARC ani dobrze wyciszanie według mnie jest uszkodzony układ UL1621 i czy są jakieś zamienniki do niego bo nigdzie nie mogę znaleźć.

    ARCZ nie wycisza tylko dostraja do odbieranej częstotliwości od wyciszenia masz klawisz wycisz,według mnie masz źle przestrojony tuner.
  • #3
    Adam-T
    Level 40  
    mrlol1604 wrote:
    według mnie jest uszkodzony układ UL1621

    A to ciekawe bo ten układ to stereodekoder i na pewno nie jest od ARC.
  • Helpful post
    #4
    Gienek
    Level 37  
    Tak jak kolega napisał. To stereodekoder. Zamiennik TCA4500.
    W pierwszej kolejności ustaw prądy spoczynkowe.
  • Helpful post
    #5
    HD-VIDEO
    Level 42  
    xpira wrote:
    ARCZ nie wycisza tylko dostraja do odbieranej częstotliwości


    Też tego nie robi.


    UL1621 można bez problemu kupić a tutaj nie jest on przyczyną nie działania Arcz i wyciszania

    Radio (UKF) też musi być dobrze przestrojone zanim zacznie się wymieniać wszędzie kondensatory na "Nichicon gold"

    Dodano po 29 [minuty]:

    Ustawić prąd spoczynkowy, jak wyżej. Regulacja R423

    Jeżeli zniekształcenia będą dalej, także po podłączeni zewnętrznego źródła na gniazdo DIN "magnetofon":

    Na płytce wzmacniacza przy potencjometrze "balans" są punkty 12 i 14 oraz 13, są do nich przylutowane przewody (trzy skręcone), które idą w głąb wzmacniacza, m.in. pod kondensatorem 4700uF.

    Trzeba je zamienić miejscami: przewód z punktu 12 trafia na 14, 12 trafia na 14; jeżeli zniekształcenia się nie przeniosą na kanał prawy usterka jest w końcówce mocy
  • Helpful post
    #6
    Adam-T
    Level 40  
    HD-VIDEO wrote:
    przewód z punktu 12 trafia na 14, 12 trafia na 14

    Tak, żeby autor nie miał wątpliwości powinno być:
    przewód z punktu 12 trafia na 14, 14 trafia na 12
    ;)
  • #7
    mrlol1604
    Level 5  
    Dziękuje za pomoc jak panowie bądź panie powiedzieli żeby zamienić przewody zamieniłem i niestety to samo. Wina wynika z toru audio lewego kanału. Mogę jeszcze wysłać film z tego problemu ale tu nie wyśle bo za duży plik.

    Dodano po 50 [minuty]:

    Zamieniłem końcówki stronami i nadal to jest czyli że może być jakiś kondensator?? Prądu spoczynkowego nie mogę ustawić. Miernik daje na 200mV w prądzie stałym i pokasuje 03.7 , proszę o poprawnie jak coś źle robię jestem początkujący.
  • Helpful post
    #8
    xpira
    Level 25  
    mrlol1604 wrote:
    może być jakiś kondensator?

    Kondensatory zostaw w spokoju! Przypatrz się tranzystorom i rezystorom emiterowym.

    Prądu spoczynkowego nie mogę ustawić. Miernik daje na 200mV w prądzie stałym i pokasuje 03.7 , proszę o poprawnie jak coś źle robię jestem początkujący.

    Czy podczas kręcenia PR-kiem napięcie się zmienia czy cały czas masz 200mV. Pomiary robisz bez podłączonych kolumn i bez sygnału wejściowego, potencjometry na 0.
  • Helpful post
    #9
    Adam-T
    Level 40  
    xpira wrote:
    podczas kręcenia PR-kiem napięcie się zmienia czy cały czas masz 200mW

    mW czyli miliwatów? 🤔
    Po drugie:
    mrlol1604 wrote:
    Miernik daje na 200mV w prądzie stałym i pokasuje 03.7 ,
  • #10
    xpira
    Level 25  
    Adam-T wrote:
    xpira wrote:
    podczas kręcenia PR-kiem napięcie się zmienia czy cały czas masz 200mW

    mW czyli miliwatów? 🤔
    Po drugie:
    mrlol1604 wrote:
    Miernik daje na 200mV w prądzie stałym i pokasuje 03.7 ,

    Przepraszam za błąd miałem na myśli mV (miliwolt).
  • #11
    mrlol1604
    Level 5  
    Tak, miałem głośność na 0 przy włączonym radiu fm nie wiem czy to błąd ale jak przestawiałem tym Prykiem to był taki moment że było 0 V. Jak pisałem wcześniej przerzuciłem końcówki z lewego na prawy i na odwrót i to samo nadal było czyli taki pierdy i nie wzmocniony dźwięk.
  • #12
    Adam-T
    Level 40  
    W samej końcówce masz 8 tranzystorów. Ustaw miernik na napięcie stałe np na 200V i pomierz napięcia na tranzystorach. Wpisz je na schemat (ogólnie dostępny) i pokaż nam. Ewentualnie napisz w takim formacie:
    T415
    C 28V
    B 0,6V
    E 0V
    T..... itd
    Pamiętaj będziesz miał też napięcia ujemne np
    T417
    C - 28V
    B.....
  • #13
    mrlol1604
    Level 5  
    gdzie mam dać sondę dodatnią i ujemną. Dodatnią do nóżki tranzystora??
  • #14
    Adam-T
    Level 40  
    Ujemna do masy np pkt nr 21. Dodatnia do poszczególnych elektrod tranzystorów.
  • #15
    mrlol1604
    Level 5  
    Może już pana denerwuje ale może być do obudowy radiatora bo nwm gdzie jest punkt nr 21

    Dodano po 15 [minuty]:

    Miernik ustawiony miałem na 200 V prąda stałego, minus był przy obudowie.

    T415
    B 00,2
    C 00,02 LUB 00,3
    E NIC

    T409
    B -00,2
    C 01,0
    E -00,8

    T417
    B -00,2
    C -31,9
    E NIC

    T418
    B -00,5
    C -32,0
    E NIC

    T410
    B -00,4
    C 01,0
    E -01,1

    T416
    B 00,4
    C 31,8
    E NIC

    T411
    B 01,4
    C 00,2
    E 00,2

    T413
    B -00,8
    C -31,9
    E -00,2

    T407
    B -31,0
    C -00,8
    E-31,6

    T414
    B -01,1
    C 32,0
    E 1,8

    T408
    B -30,9
    C -01,1
    E -31,5

    T412
    B 01,0
    C 31,8
    E 00,4
  • Helpful post
    #16
    SlawekKedra
    Level 43  
    Co dokłanie znaczy NIC? Wyświetlacz Ci tak wyświetla?
  • #18
    mrlol1604
    Level 5  
    SlawekKedra wrote:
    Co dokłanie znaczy NIC? Wyświetlacz Ci tak wyświetla?

    Nic znaczy 00,0 tak pokazuje miernik
  • #20
    mrlol1604
    Level 5  
    Dobra to jeszcze raz mam wpijać sondę ujemną do punktu 21, a dodatnią przykładać do bazy, kolektora i emitera tranzystora T409, T415, T417, T418, T410, T416, T411, T413, T407, T414, T408 i T412. Jeśli jakiś jest nie potrzebny lub jakiś pominolem to proszę o napisanie którego.
  • #21
    SlawekKedra
    Level 43  
    W kanale w którym są nieparzyste numery elementów brak dodatniego zasilania.

    Dodano po 2 [minuty]:

    mrlol1604 wrote:
    Nic znaczy 00,0 tak pokazuje miernik

    I tak powinno to być wpisywane.

    Dodano po 2 [minuty]:

    mrlol1604 wrote:
    Jeśli jakiś jest nie potrzebny lub jakiś pominolem to proszę o napisanie którego.

    W tej chwili nie są potrzebne pomiary ponieważ dotychczas wykonane pokazały brak dodatniego zasilania jednego z kanałów i należy ustalić gdzie ginie to napięcie i to naprawić.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ponieważ oba kanały są zasilane ze wspólnego zasilacza a ten z parzystymi elementami ma zarówno ujemne jak i dodatnie zasilanie a ten z nieparzystymi tylko ujemne więc jest logiczne że brak dodatniego zasilania może być spowodowany przerwą w ścieżce doprowadzającej to zasilanie.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Sposobów wykrycia gdzie to napięcie ginie jest dwa, jeden za pomocą oczu i ewentualnie lupy a drugi miernikiem.

    Dodano po 19 [minuty]:

    Konkretnie sprawdź te dwa fragmenty ścieżek wysypane zielonym piaskiem i mostek z drutu znajdujący się pomiędzy nimi. Tam gdzieś będzie przerwa, prawdopodobnie w pobliżu któregoś punktu lutowniczego

    Tosca 303 Jak ustawić prąd spoczynkowy, slaby dźwięk w lewym kanale.
  • #22
    mrlol1604
    Level 5  
    DZIAŁA !!!!!!!!!!!!! Dziękuje wszystkim za pomoc była zerwana ścieżka, dzięki temu nauczyłem się wykrywać mniej więcej problem.

    To teraz drugi problem nie działa wyciszenie radia. Kiedyś jak przeglądałem płytkę zauważyłem zerwaną specjalnie ścieżkę, zlutowałem i działało z 2-3 tygodnie i do tej pory nie działa jeśli by Panowie mogli mi pomóc w tym jeszcze problemie. Mi się wydaje że jest uszkodzony układ UL1621, ścieżki już nigdzie nie są zerwane. Ale dziękuje jeszcze raz za pomoc jak się cieszyłem aż mi się płakać chciało xD. Pozdrawiam wszystkich co pomogli :)
  • #23
    SlawekKedra
    Level 43  
    mrlol1604 wrote:
    Kiedyś jak przeglądałem płytkę zauważyłem zerwaną specjalnie ścieżkę, zlutowałem i działało z 2-3 tygodnie

    Gdzie dokładnie była ta przerwa?
  • #24
    Adam-T
    Level 40  
    mrlol1604 wrote:
    Mi się wydaje że jest uszkodzony układ UL1621, ścieżki już nigdzie nie są zerwane. Ale dziękuje jeszcze raz za pomoc jak się cieszyłem aż mi się płakać chciało

    Aż z tej uciechy znowu czepiłeś się Bogu ducha winnego stereodekodera UL1621.
    Dobra rada na przyszłość - jeśli nie wiesz, to nie sugeruj co jest uszkodzone (no chyba, że to coś jakoś "specjalnie" potraktowałeś) bo trafiasz jak kulą w płot. Staraj się odpowiadać dokładnie na wszystkie pytania a nam to ułatwi pomoc Tobie.
    Odpowiedz na to co kolega pytał wyżej.
  • #25
    mrlol1604
    Level 5  
    To przerwanie zaznaczyłem czerwoną linią. Tosca 303 Jak ustawić prąd spoczynkowy, slaby dźwięk w lewym kanale.
  • #26
    SlawekKedra
    Level 43  
    Na schemacie nie ma tej przerwy. Jest to połączenie punktu 3 sekcji k przełącznika ARCz z C115 i R119
  • #27
    mrlol1604
    Level 5  
    U mnie było przerwane w tym miejscu i nie działa wyciszenie.
  • #28
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ok, ale ta przerwa nie ma nic wspólnego z wyciszeniem tylko z ARCz
  • #29
    mrlol1604
    Level 5  
    Wiem o co panu chodzi ale jak go zlutowałem to dopiero zaczęło działać wyciszenie musi mi pan na słowo uwierzyć.
  • #30
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ok jeśli tak było to było. Wierzę oczywiście.