Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tosca AWS303. Prawy kanał milczy, lewy stara się coś grać.

kazik_j 19 Gru 2004 00:20 3783 31
  • #1 19 Gru 2004 00:20
    kazik_j
    Poziom 22  

    Mam(a) takie kure(stwo) jak w tytule, a z nią same problemy. W końcówach powyminiałem wszystkie tranzystory, elektrolity i niektóre rezystory. Wszystko nowe. Zrobione zgodnie z schematem. I tak prawy kanał milczy, lewy stara się coś grać. Stara się bo gdy zarzucę muzykę np. z komputera, to muzyka idzie, ale ciągle charczy, coś jakby przester, albo jakby niskotonowy byłby uszkodzony. Głośniki 100% sprawne, bo pod radmorkiem chodzą jak burza. Proszę o pomoc, bo zainwestowałem w to badziewie już 50zł i szlag mnie trafia. W razie czego roztłukę ją na ścianie, albo połamę na śmietniku. Błagam o pomoc, bo to naprawdę fajny amplituner i warto go zrobić. Może wystarczy jakaś regulacja.

    0 29
  • #2 19 Gru 2004 00:31
    elektronikk
    Poziom 20  

    witam
    kazik_j nie denerwój sie tak , nie zabijaj toski!!!!!!:) czasem tak jest że coś nie wychodzi a na drugi dzień siadasz i w 5 min naprawiasz i smiejesz sie jak mogłeś przeoczyć jakąś pierdołe , a do rzeczy sam miałem podobny problem z toscą męczyłem sie i męczyłem i a ta grała jakoś cicho i dżwięk był zniekształcony , na drugi dzień siadłem na spokojnie i jak sie okazało o zgrozo ja głupi nie podłaczyłem wcześniej z tyłu zwory na korektor!!!!! i czepiałem sie już wszystkiego , a tego wielkiego kondensatorka 2x 4700uF wymieniłeś? też często siadaja i właśnie jest podobny efekt jaki opisujesz bezpieczników nie wywala?
    pozdrawiam

    0
  • #3 19 Gru 2004 01:09
    kazik_j
    Poziom 22  

    Bezpy siedzą oryginalne bodajże 2,5A, nie wywala. Kondzioła filtrującego nie wymieniałem i diod zenera nie wymieniałem. Wymieniając 2x4700 to jestem w plecy gdzieś z 10 zł, dwie zenerki następne 10. Za tyle to można drugą kupić na allegro. Dziś jest późno. Jutro posprawdzam ścieżki, zwory, ale wydaje mi się, że jest tak jak powinno być.

    Cytat:
    z tyłu zwory na korektor

    jakiej zwory jeśli można zapytać? sprawdzę ją, ale musze wiedzieć, na kolektor którego tranzystora.

    Cytat:
    nie zabijaj toski!!!!!!

    masz racje szkoda by było, ale już wychodzę z siebie, bo się człowiek stara, inwestuje, a takie gnojostwo okoniem staje.

    Ile wynosi prąd spoczynkowy? I czy da się go bez oscyloskopu ustawić np. multimetrem?

    0
  • Pomocny post
    #4 19 Gru 2004 01:19
    elektronikk
    Poziom 20  

    witam
    chodziło mi o zwore w gnieździe na korektor dźwięku z tyłu wzmacniacza, jest tam wejście din na korektor ( eqalizer) służy ona do zamknięcia obwodu jeśli nie podłanczasz korektora (tak jak w radmorze 5102te np.)jak sie myle to niech mnie ktoś poprawi bo dawno tego już nie robiłem , niestety teraz ci nie powiem jaka powinna być wartość prądu spoczynkowego ale multimetrem dużo nie ździałasz przy tym pomiarze , ten 4700 uF padał praktycznie zawsze w polskim sprzecie póki co ja stawiam że jest on walnięty , może ktoś inny jeszcze sie wypowie ;)
    pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #5 19 Gru 2004 01:57
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    Spróbuj najpierw jakoś zawęzić miejsce poszukiwań uszkodzenia. Nie jest powiedziane, że musi to być od razu końcówka. Zacznij od sprawdzenia napięć zasilania, a później pozostałych wg schematu. Jeżeli to nic nie da, to zrób sobie jakiś szukacz sygnału i przejedź cały tor mcz od wejścia do końcówki mocy.

    0
  • Pomocny post
    #6 19 Gru 2004 03:02
    dymek
    Poziom 27  

    boze zenerki u ciebie kosztuja 10 zlotych to straszne bo o mnie az 30 groszy a tak na powaznie to js bym dtseisl tutaj na przedwzmacniacz chyba ze juz probowalespuszczac bezposrednio na sama koncowke bo objaw dziewny moze poszedl stabilizator preampa i tak charczy a moze cos jeszcze bo na koncowke to nie wyglada jakmowisz ze juz w niej wszystko zrobiles sprawdz jakie tam masz napiecie na preampie i czy sie zgadza czy na wyjsciu preampa nie ma stalego itd
    no wiesz rutynowo cofaj sie od konca do poczatku.

    Szukajcie a znajdziecie i tak jak ktos mowil zrob sobie szukacz sluchawke prze kondensator i jedziesz patrzysz gdzie ci sie dygnal zwali sprawdzasz za kazdym kondensatorem odsprzegajacym
    Albo odrazu sprawdz czy to wina koncowki odlacz od niej preampa i podaj na nia sygnal z kompa :)

    0
  • #7 19 Gru 2004 13:03
    kazik_j
    Poziom 22  

    Cytat:
    chodziło mi o zwore w gnieździe na korektor

    Przepraszam, źle przeczytałem, u mnie nie ma gniazda korektora, ale później je dorobie.

    Zastosuje się do podanych wskazówek i dam znać jak coś wyjdzie.

    A może ktoś wie do czego służy pr oznaczony jako R423 i R424.

    0
  • #8 19 Gru 2004 13:34
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    R423,R424 służą do ustalania prądu spoczynkowego tranzystorów mocy.
    Prąd ten reguluje się przy braku sygnału na wejściu i w tym przypadku powinien on wynieść gdzieś koło 20mA.

    0
  • #9 19 Gru 2004 19:13
    kazik_j
    Poziom 22  

    Dziękuje, a gdzie się należy zasadzić z miernikiem, aby zmierzyć te 20mV? Bo gdzieś czytałem, że w miejsce bezpiecznika, ale nie wiem czy to potwierdzone i nie chce upalić końców. Postaram się zorganizować w najbliższym czsie oscyloskop.

    0
  • #10 19 Gru 2004 23:07
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    Można zrobic to na dwa sposoby -ja preferuję pomiar napięcia na rezystorach emiterowych tranzystorów mocy. Ponieważ masz tam 0,5Ω , to z równania IxR=U można wyliczyć jakie napięcie powinno się odłozyc dla 20mA. W tym przypadku będzie to 10mV. Co prawda taki pomiar nie należy do dokładnych, ale do ustalenia prądu spoczynkowego będzie aż nadto wystarczający.
    Druga metoda to jak już wspomniałeś bezpośredni pomiar prądu, ale nie polecam go, bo trzeba by było rozewrzeć plus lub minus do któregoś kolektora i o wypadek nietrudno. Dużo prościej jest np w Zodiaku, gdzie na każdej gałęzi zasilania masz bezpiecznik i wystarczy go wyjąć i wpiąć się amperomierzem, ale to inna bajka....

    0
  • #11 19 Gru 2004 23:32
    kazik_j
    Poziom 22  

    Zodiaka też mam sprawny i przestrojony, niejedną bibę u mnie obsłużył. Ale go nie będę ruszał. A te rezystory 0,5Ω wymieniłem wszystkie 4. Jutro nad tym pomyślę, bo dzisiejszy dzień pod jakąś nieszczęśliwą gwiazdą miałem. A teraz jest późno.

    0
  • #12 20 Gru 2004 22:43
    kazik_j
    Poziom 22  

    kupiłem dzis dwa kondenstatory 4700mikro 63V. pytałem się typa w sklepie jak je podłączyć wzamian tego jednego. Powiedział, że należy połączyć jak na schemacie poniżej. Co wy na to?

    Oscyloskopu nie przyłatwię bo typek sprzedał za psi grosz jakimś żulom. A co do pomiaru spoczynokwego to czy mierzy się go przy podłączonych kolumnach?

    0
  • #13 20 Gru 2004 23:58
    elektronikk
    Poziom 20  

    witam
    dobrze ci powiedzał z tymi kondami
    pozdrawiam

    0
  • #14 21 Gru 2004 00:09
    kazik_j
    Poziom 22  

    To dobrze, bo już otwory zrobiłem w płytce końcówki. Znalazłem przy okazji jedną przeciętą ścierzkę. Ojciec doradza mi (jest elektronikiem już 25lat), że to z czym się zmagam, to kwestja odpowiednich ustawień końcówki i zespolenia tranzystorów w jedną chodzącą całość. Mówi, że to jest bardzo prosta końcówka i powinienem sobie z tym poradzić. Podobno wykonana w układzie darlingtona. O co to chodzi, czy może o to, że jeden tranzystor to npn, z drugi to pnp?

    0
  • #15 21 Gru 2004 04:28
    Jogesh
    Poziom 28  

    kazik_j napisał:
    Podobno wykonana w układzie darlingtona. O co to chodzi, czy może o to, że jeden tranzystor to npn, z drugi to pnp?


    Nie. Układ Darlingtona to oznacza, że masz w koncówce podwójne tranzystory zwane darlingtonami, albo dwa osobne w układzie darlingtona, gdzie sterujący tranzystor ma połączony kolektor za bazą wyjściowego, a emiter z emiterem wyjściowego. Taki tranzystor charakteryzuje się bardzo dużym wzmocnieniem. Często są spotykane tranzystory Darlingtona w jednej obudowie np. TIP142.

    0
  • #16 21 Gru 2004 07:41
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 21 Gru 2004 18:15
    kazik_j
    Poziom 22  

    Zapakowałem te nowe kondzioły i przy okazji połączyłem tę ścieżkę. Po odpaleniu rezystory 0,5Ω w prawyn kanale mimo wyjętego bezpiecznika były gorące jak żelazko, a następnie zaczęły się dymić i się spaliły. Następnie wszystkie bezpieczniki się zfajczyły i zgasły żarówki na podświetleniu. Pomocy, błagam pomocy!!!!

    0
  • #18 21 Gru 2004 22:59
    elektronikk
    Poziom 20  

    witam
    !!!! no to ładnie to tragedia jak już i żarówki na osobnych bezpiecznikach siadły to ja już nie wiem co , dziwne ze po wlutowaniu tego konda poszło z dymem ! nie powinno , na pewno nic tam nie namieszałeś? to tranzystory na końcówce po takim dymku masz juz pewnie do wymiany z powrotem:( najlepiej jeszcze raz powoli i dokładnie sprawdzaj każdą część , czy diody na zasilaniu nie maja przebicia albo przerwy, mam oczywiście nadzeje że wczesniej oprócz N2....na radiatorze wymieniłeś te wszystkie BD... także i na płytce , na 100% wlutowaleś wszystko poprawnie bo w tosce łatwo sie walnąć jeśli robi sie na oko , bo jak pamiętam ułożenie elementów a dokładniej tych tranz. BD.... nie jest powiedzmy identyczne na obu kanałach tylko jest jakby odbiciem lustrzanym jak masz schemat sprawdzaj wszystko element po elemencie , bo do jasnej ch.....;) przecież to musi dzaiłać!
    powodzenia!

    0
  • #19 22 Gru 2004 00:24
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    Ta ścieżka mogła zostać specjalnie przecięta -czasami takie rzeczy robiono przy przeróbce końcówki: np przy zamianie pary BD139, BDP395 na jakiegoś Darlingtona (np BD649).
    Zacznij najpierw od wyciągnięcia tranzystorów mocy w końcówce i nie wkładaj ich z powrotem, dopóki nie osiągniesz statycznej równowagi we wzmacniaczu. Zacznij wreszcie robić jakieś pomiary, bo dalsze wymienianie przypadkowych elementów szybko opróżni Twoją kieszeń.
    Jak już wylutujesz te tranzystory ze stopnia końcowego, to wymień popalone bezpieczniki, włącz, pomierz napięcia.
    Na forum już wałkowano tyle razy temat "Toska", że trudno by było powtarzać całą litanię od początku do końca -przycisk "szukaj" i czytaj.
    Dla przykładu tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic152798.html
    Acha -"statyczna równowaga" to:
    -napięcie stałe na wyjściu powinno być równe połowie napięcia zasilania (w tym wypadku 0V ±50mV)
    -po ponownym wlutowaniu tranzystorów końcowych mocy, prąd spoczynkowy powinien się dać płynnie regulować i być stabilny po nagrzaniu urządzenia.

    0
  • #20 22 Gru 2004 12:58
    kazik_j
    Poziom 22  

    Cytat:
    mam oczywiście nadzeje że wczesniej oprócz N2....na radiatorze wymieniłeś te wszystkie BD...

    Wszystko BD, BC, 2N wszystko nówki, nie z odzysku. Na radiatorze BD135, Na płytce BD139, 140, BC307 wszystko wymienione.

    Cytat:
    na 100% wlutowaleś wszystko poprawnie bo w tosce łatwo się walnąć jeśli robi się na oko

    Mam schemat w wersji na papierze i na komputerze. Katalog tranzystorów bipolarnych, wszystko dobrze wlutowene (emiter, baza, kolektor)

    Cytat:
    ułożenie elementów a dokładniej tych tranz. BD.... nie jest powiedzmy identyczne na obu kanałach

    Dało się to zauwarzyć.

    Cytat:
    Ta ścieżka mogła zostać specjalnie przecięta

    Możliwe, bo na przypadkowe przecięcie to nie wyglądało. Prowadziła od + konda filtrującego do kolektora T412 (BD139) w prawym kanale.

    Cytat:
    Zacznij wreszcie robić jakieś pomiary

    Dziś.

    Cytat:
    szybko opróżni Twoją kieszeń

    Zainwestowałem już około 70zł, a na allegro takie toski po 55zł widziałem przestrojone i chętnych nie było.

    Cytat:

    czytałem całość już wcześniej, ale to nigdzie mnie nie doprowadziło, dlatego sie zapytałem.

    Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

    Wylutowałem tranzystory i zaaplikowałem na wyjście miernik. Napięcie wynosi 31,4mV i stale wzrasta, mimo tego, ze nie są wykonywane żadne operacje.

    0
  • #21 22 Gru 2004 17:13
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    OK -zobacz, czy na zenerce (D401,402) utrzymuje sie stabilne w czasie napięcie 8,2V. Wymień lub sprawdź dokładnie C405, C406 czy nie mają przebicia lub dużego prądu resztkowego. Tak samo zobacz na C407, C408. Sprawdź, czy napięcia zasilania są symetryczne (plus z minusem) i czy nie ma na nich jakiejś składowej zmiennej.
    Para różnicowa (T403,T405 i T404,T406) powinna być dobrana na maksymalnie podobne wzmocnienie prądowe (β) i powinny być to tranzystory z jednej serii (lub jednego wytwórcy przynajmniej).
    Zobacz na koniec, czy nie ma jakiegoś przebicia między podkładkami lub śrubami na których są mocowane tranzystory do radiatora.
    Na razie tyle ...
    I napisz jeszcze do ilu wzrosło to napiecie o którym pisałeś i czy ściągnąłeś tylko same 2Ny, czy BD139,140 też.

    0
  • #22 23 Gru 2004 02:06
    kazik_j
    Poziom 22  

    A więc tak:
    1. Na zenerce utrzymuje się stabilne napięcie wysokości 7,4V
    2. C405,C406,C407,C408 zostały wymienione, sprawdzone dwa razy i jest tam wszystko cacy.
    3. Tranzystory T403,T405,T404,T406 są jednej serii i jednego producenta.
    4. Ściągnąłem 2Ny i BD135. BD139,BD140 nie ruszałem. Przebicia nie ma.[/quote]

    0
  • #23 23 Gru 2004 02:49
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    Zobacz jak teraz wygląda napiecie stałe na wyjściu, a także zmierz napięcie między bazami T411 a T413 (powinno być ok. 2,4Volt lub mniej). Potrzymaj go trochę włączonego i zobacz, czy nic nie pływa.
    Jeżeli wszystko jest stabilne, to daj rezystancję podkówek na maksa i możesz spróbować włączyć tranzystory mocy do jednego z kanałów.
    Na czas prób, dobrze by było zewrzeć wejście końcówki do masy np przed kondensatorami C401, C402 (punkty 20,21,22).
    Dobrze by też było napięcie zasilające tranzystory końcowe puścić przez jakieś rezystorki 10Ω -w razie czego spalą się zamiast droższych tranzystorów.

    0
  • #24 23 Gru 2004 13:38
    kazik_j
    Poziom 22  

    Napięcie stałe na wyjściu wynosi 34mV. Napięcie między bazami T411 i T413 wynosi 31,5V :shocked!:

    Cytat:
    rezystancję podkówek

    czyli potencjometrów od spoczynkowego?
    Ja narazie tylko lewy kanał robie, bo w nim coś zaczyna mi wychodzić. Prawy mimo wymiany wszystkiego w dalszym ciągu dead. Właśnie przed chwilką zwarłem wejście do masy. Rezystorów 10Ω nie mam, ale skoro takie okrutne napięcie było między bazami to pewnie końcowe już są upalone.

    0
  • #25 23 Gru 2004 16:54
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    kazik_j napisał:
    Napięcie między bazami T411 i T413 wynosi 31,5V :shocked!:
    :not: :not: :not: :silly:
    W takim razie to albo jest coś jeszcze konkretnie uwalone (npT411,T413) albo... -czy nie włączyłeś odwrotnie tranzystorów T409, T410 , albo są walnięte ?
    Wylutuj T411,412,413,414 - i jeszcze raz zmierz napięcie w miejscach gdzie powinny być ich bazy. Zmierz też napięcie względem masy na tych bazach.
    Na razie z podkówkami (tak -od spoczynkowego) nic nie ruszaj -to dopiero jak już wszystko zacznie "gadać".

    0
  • #26 23 Gru 2004 19:03
    kazik_j
    Poziom 22  

    Podkówki odkręciłem ma maksa. Wlutowałem końcowe i wpiąłem się z kompem bezpośrednio w końcówkę, z ominięciem przedwzmaka. Na tej podstawie stwierdzam, że przedwzmacniacz jest dobry. Podrzucę później dla porównania tą samą piosenkę odtwarzaną z radmorka (sprawnego) i z toski. Nagrywane siemensem SL45i. Wieczorkie przysiądę i zastosuję się do wskazówek. Może coś wyjdzie. Szczerze w to wierzę.

    0
  • #27 23 Gru 2004 21:35
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    Najpierw skup się na problemie tych 31Volt między bazami -bardzo pasuje mi to do sytuacji, gdzie tranzystor regulujący prąd spoczynkowy(T409,410) jest uszkodzony(przerwa BE) lub zamieniona baza z emiterem. Nie jestem pewien, bo nie mam Toski pod ręką, ale zdaje się że te tranzystory szły napisami w stronę radiatora.
    Dobrze by było też sprawdzić, czy przy załączonym napięciu na każdym z tranzystorów jest różnica między BE ok 0,7V.

    0
  • #28 24 Gru 2004 02:08
    kazik_j
    Poziom 22  

    W załączniku są pliki porównawcze. Toska i radmor 5412, ta sama nuta. Jakość marna bo to dyktafon, ale różnicę (znaczną) słychać. Jakby ktoś chciał to mogę podesłać na PW, bo niewarto tracić punktów.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Cytat:
    zamieniona baza z emiterem

    Człowieku kochany, niech cię bóg błogosławi. DZIĘKUJĘ!!!! Masz rację, zerknąłem w schemat, w katalog tranzystorów i zgadza się zamieniona jest baza z emiterem. Przez co mam rozumieć, że tranzystor jest padnięty. Przy wlutowywaniu kierowałem się tym co siedziało poprzednio. 2Ny dobrze wlutowane, bo sprawdzałem, tylko w przypadku BD135 jest kicha.

    Dodano po 1 [godziny]:

    i po zamianie to samo :cry: co dalej? Czy wymieniać następne? Ile można!

    Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

    To już mi coś w głowie zaświtało. PNP i NPN to para komplementarna, a nie jak wcześniej snułem o darlingtonie.

    0
  • #29 24 Gru 2004 02:14
    yaurent
    Specjalista od radiokomunikacji

    Wylutuj całą czwórkę tranzystorów mocy (BD139,140 też) i pomierz napięcia względem masy:
    B T407
    C T407
    punkt między R415 a R417
    B T409
    E T403,405
    B T403
    B T405
    i obydwa napięcia zasilania, z tym że minus zmierz na E T408
    Upewnij się czy ten BD135 jest dobry.
    Będziemy patrzeć dalej....

    0
  • #30 24 Gru 2004 14:03
    kazik_j
    Poziom 22  

    Spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
    rodzinnego ciepła przy wigilijnym stole
    ogromu radości, wytęsknionego szczęścia i nadziei.
    Wszystkiego, co najlepsze dla Was i Waszych rodzin

    Życzy Kazik z Łomży

    0