logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowy program do dobierania rezystorów dzielnika napięcia

tomekui 23 Lut 2019 19:41 2895 11
REKLAMA
  • #1 17799692
    tomekui
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam,
    Chciałem się podzielić stworzonym przeze mnie programikiem do obliczania rezystancyjnych dzielników napięcia.
    Mam nadzieję, że komuś się przyda. Mi się przydał :)
    Przy projektowaniu układów elektronicznych dość często pojawia się potrzeba dobrania rezystorów dzielnika napięcia.
    Programik umożliwia wczytanie z pliku txt listy posiadanych rezystorów, a następnie obliczenie możliwych kombinacji rezystorów dzielników spełniających zadane wcześniej parametry dzielnika.
    Program jest prosty w obsłudze.
    Poniżej widok okna programu.
    Darmowy program do dobierania rezystorów dzielnika napięcia

Oprócz pliku exe załączam również listę rezystorów do wczytania, tak dla przykładu.
    Program testowany był pod Windows 7.
    Jakby ktoś chciał mogę również udostępnić pliki źródłowe (C++).
    Załączniki:
    • dzielniki_nap.exe (2.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • rezystancje_ANSI.txt (969 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17799752
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17799795
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2635
    VirusTotal - 1: malicious_confidence_60% (D),
    Windows 10: nie zaleca uruchamiać tej aplikacji.
    MBAM: zablokował uruchamianie aplikacji.
  • REKLAMA
  • #4 17799893
    tomekui
    Poziom 11  
    Oczywiście, że obliczenie dzielnika to sprawa banalna i można to policzyć szybko w pamięci, szczególnie gdy nie wymagamy dużej dokładności.
    Jednak nie o to tutaj chodzi...
    Zazwyczaj (przy małej dopuszczalnej tolerancji napięcia wyjściowego) wyliczona potrzebna wartość rezystancji jest taka, że nie odpowiada wartościom z szeregu a tym bardziej temu co akurat mamy pod ręką. I co wtedy robimy? Kolejną iterację...
    Bierzemy na start inny rezystor i liczymy kolejny przypadek.
    Programik sprawdza wszystkie możliwe kombinacje z dostępnych elementów. Wbrew pozorom tych kombinacji jest niemało.
    To tak jakby mówić po co w pdf wyszukiwanie tekstu przecież można przekartkować i znaleźć to co trzeba przecież wszystko widać.
  • #5 17800400
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    trymer01 napisał:
    Kolego, ja to liczę w pamięci.
    I zalecam to Tobie, co będziesz umiał po odpowiedniej praktyce.
    Bo ten program to ...tak, jakbyś potrzebował kalkulatora do dodawania liczb dwucyfrowych.

Nie każdy ma komputer w głowie.
  • REKLAMA
  • #6 17800447
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6029
    yokoon napisał:
    Nie każdy ma komputer w głowie.
    Nie chodzi o to żeby zastępować komputer bo to bez sensu, przynajmniej tam gdzie komputer ma przewagę, w dokładności oraz szybkim wykonywaniu skomplikowanych obliczeń.
    Jednak umiejętność szybkiego liczenia prostych rzeczy w pamięci (zazwyczaj z niewielką dokładnością) powoduje że elektronik działa sprawniej, dzięki tej umiejętności szybko szacuję prądy/napięcia/moce strat podczas naprawiania lub uruchamiania urządzeń, lepiej rozumiem działanie układów, bo po prostu liczę znacznie częściej, niż w dawnych czasach kiedy musiałem wyciągnąć kalkulator albo podejść do komputera i uruchomić program. Albo kiedy rozmawiam z kimś mogę podać/sprawdzić wartość bez przerywania rozmowy.Koledzy po fachu też się przekonali że odpowiedź na pytanie jaki rezystor do LEDa nie brzmi "poczekaj, wezmę kalkulator".

Z mojego punktu widzenia kalkulator do dzielników jest przydatną rzeczą, bo odwala za człowieka żmudne dopasowywanie rezystorów z szeregu do uzyskania najbliższego stopnia podziału, te których używałem miały możliwość wyboru szeregu bez grzebania w pliku, dołączania trzeciego/czwartego rezystora szeregowo bądź równolegle, podawały błąd każdej wybranej pary, oraz sortowały wyniki w kolejności od najmniejszego błędu, czy twój program to ma?
  • #7 17800518
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5993
    Co się nauczyłeś programować to Twoje i nikt Ci nie zabierze :) Planuję takie proste kalkulatory na stronach elektrody w przeglądarce, aby były dostępne zawsze i wszędzie. W sumie już zacząłem od bardziej skomplikowanych, (przykład: https://www.eeweb.com/tools/l-match) ale takie proste, jak dzielnik napięcia czy dobór rezystora do LED powinny się również znaleźć, a może dzięki temu ilość pytań podstawowych o to się zmniejszy :) Inne pytania, jakie się często pojawiają to wytrzymałość prądową przewodów. Przemyśl, czy nie warto zrobić kalkulatory, gdzie naprawdę trzeba się nagłowić z obliczeniami. +100 punktów na zachętę przekazałem.

Przerzuciłem temat do Bazy programów.
  • #8 17800869
    tomekui
    Poziom 11  
    jarek_lnx napisał:
    te których używałem miały możliwość wyboru szeregu bez grzebania w pliku, dołączania trzeciego/czwartego rezystora szeregowo bądź równolegle, podawały błąd każdej wybranej pary, oraz sortowały wyniki w kolejności od najmniejszego błędu, czy twój program to ma?

Nie ma możliwości wyboru szeregu bez grzebania w pliku, w pliku muszą być wpisane rezystory jakie posiadamy.
    Co do trzeciego i czwartego rezystora to dzielniki są wyszukiwane w pięciu możliwych konfiguracjach, 3 rezystory najwięcej (4 biorąc pod uwagę rezystancję obciążenia) i sortowane według konfiguracji. Konfiguracja nr 1 to dwa rezystory, konfiguracja nr 2 to 3 rezystory 1 na górze dzielnika i dwa równolegle na dole, konfiguracja nr 3 to 3 rezystory w dolnej części dwa szeregowo itd.
    Jeśli chcemy większą dokładność zmieniamy parametr dopuszczalnego odchylenia napięcia i wtedy oczywiście wyjdzie mniej wyników spełniających wymagania.

Program pozostawia wiele do życzenia. Choćby jeśli chodzi o zmianę wymiarów okna. Pisałem go dla siebie ale potem pomyślałem, że ogarnę go trochę i wrzucę może się komuś przyda.

gulson napisał:
    Planuję takie proste kalkulatory na stronach elektrody w przeglądarce

Faktycznie w przeglądarce takie programy to lepszy pomysł choćby z uwagi, że powinny działać każdemu niezależnie od systemu.
  • #9 17800915
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    gulson napisał:
    ...Planuję takie proste kalkulatory na stronach elektrody w przeglądarce, aby były dostępne zawsze i wszędzie. W sumie już zacząłem od bardziej skomplikowanych, (przykład: https://www.eeweb.com/tools/l-match) ale takie proste, jak dzielnik napięcia czy dobór rezystora do LED powinny się również znaleźć, a może dzięki temu ilość pytań podstawowych o to się zmniejszy :)...

@tomekui moje zdanie jest takie że obecnie publikowanie kalkulatorów jako exe to słaby pomysł :) lepiej sprawdzają się w takim zastosowaniu rozwiązania online działające w przeglądarce. Oczywiście proces przygotowania jest bardzo dla Ciebie użyteczny gdyż coś nowego się nauczyłeś. Możesz opublikować kod, to pomoże osobom które chcą wystartować od czegoś takiego.

@gulson poruszyłeś temat o którym myślałem już dawno, jak można wspólnie budować taką bazę kalkulatorów online?
    Oczywiście można podesłać kod w php, lub JS, ale nie w tym rzecz, ze względu na konieczność testów, zachowanie bezpieczeństwa, oraz integrację.

Czy istnieje rozwiązanie/framework gdzie można podesłać kod takiego kalkulatora online i zostanie on uruchomiony w "kontenerze" gdzie będzie działał tak samo jak u autora, natomiast będzie tak ograniczony że nie będzie mógł zostać wykorzystany do ataku na stronę, lub w przypadku błędu coś zepsuć?

Czy jest coś takiego?

Bardziej obrazowo pisząc takie BBCode ;) ale z możliwością "działania" elementów utworzonego kalkulatora.
  • #11 17801194
    tomekui
    Poziom 11  
    And! napisał:
    Możesz opublikować kod, to pomoże osobom które chcą wystartować od czegoś takiego.

Załączam więc kod. Proszę się nie pastwić nad nim, jestem tylko hobbystą :)

willyvmm napisał:
    Mam wrażenie że ten kalkulator był dość mocno zainspirowany kalkulatorem z tej aplikacji.

Miło słyszeć, bo nie był :)
    Załączniki:
    • dzielniki_nap_01.zip (91.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował program do obliczania rezystancyjnych dzielników napięcia, który umożliwia wczytanie listy rezystorów z pliku tekstowego i obliczenie możliwych kombinacji spełniających określone parametry. Program, przetestowany na systemie Windows 7, jest prosty w obsłudze, ale niektórzy użytkownicy podnoszą, że obliczenia dzielnika napięcia można wykonać w pamięci. Inni zwracają uwagę na potrzebę kalkulatorów online, które byłyby bardziej dostępne. Pojawiły się również obawy dotyczące bezpieczeństwa aplikacji w formacie exe oraz sugestie dotyczące rozwoju prostych kalkulatorów na stronach internetowych. W dyskusji wspomniano o aplikacji ElectroDroid jako alternatywie dla obliczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA