logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja SSL na Mikrotik RB951-2n z Cloudflare - błąd poza siecią domową

tomek34465 23 Lut 2019 21:49 1182 8
REKLAMA
  • #1 17800043
    tomek34465
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    W skrócie - mam raspberry pi, na nim raspbiana, apache2 i wordpressa. Dodałem cloudflare i przy okazji skorzystałem z opcji ssl, wszystko przebiegło pomyślnie, wczytuje po https, ale.. tylko z mojej sieci domowej, jak włączę np dane mobilne, to przeglądarka już wypluwa błąd. Na mikrotiku ustawiłem dmz na raspberry pi, tj dstnat publicip i w action dstnat raspberry ip.

Spoiler:
    Konfiguracja SSL na Mikrotik RB951-2n z Cloudflare - błąd poza siecią domową Konfiguracja SSL na Mikrotik RB951-2n z Cloudflare - błąd poza siecią domową

Dodaję screeny, proszę zwrócić uwagę na pasku powiadomień - wifi działa, mobilne nie.

/edit dodam, iż http normalnie działa z "internetu" na porcie 80, problem jest z portem 443 (ustawione jest wymuszanie https)

Co robię źle?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17800094
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Na MikroTiku w IP->Services wyłącz www-ssl.
    Dodaj:
    ip firewall nat add chain=dstnat dst-address=x.x.x.x protocol=tcp dst-port=!8291 action=dst-nat to-addresses=y.y.y.y

x.x.x.x - Twój adres WAN
    y.y.y.y - Adres Lokalny RPi
  • #3 17800146
    tomek34465
    Poziom 8  
    Niestety, niewiele się zmieniło.
    Spoiler:
    Konfiguracja SSL na Mikrotik RB951-2n z Cloudflare - błąd poza siecią domową Konfiguracja SSL na Mikrotik RB951-2n z Cloudflare - błąd poza siecią domową Konfiguracja SSL na Mikrotik RB951-2n z Cloudflare - błąd poza siecią domową
  • REKLAMA
  • #5 17800181
    tomek34465
    Poziom 8  
    Dziwna sprawa, użyłem vpna i faktycznie połączyłem się, a z danych mobilnych sprawdziłem 3 przeglądarki i żadna nie odpala strony. Sprawdziłem też teraz z innej karty sim i działa, ale z mojej głównej nadal nie, mam nadzieję że będę jedynym któremu "nie działa". Wielkie dzięki za pomoc, w dodatku tak szybką. :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 17800186
    tomek34465
    Poziom 8  
    Obie z virgin mobile.
  • Pomocny post
    #8 17800192
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    To tym bardziej dziwne. Ja sprawdzałem ze simek Play, Orange i od dostawcy stacjonarnego, na wszystkich działa.
  • #9 17800217
    tomek34465
    Poziom 8  
    To to już 'pikuś', ważne, że reszcie świata działa. :D
    Dzięki jeszcze raz, temat już zamknę, bo tylko tyle potrzebowałem. :)

Dodano po 47 [sekundy]:

Vytautas_YT napisał:
    Na MikroTiku w IP->Services wyłącz www-ssl.
    Dodaj:
    ip firewall nat add chain=dstnat dst-address=x.x.x.x protocol=tcp dst-port=!8291 action=dst-nat to-addresses=y.y.y.y

x.x.x.x - Twój adres WAN
    y.y.y.y - Adres Lokalny RPi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skonfigurował SSL na Raspberry Pi z Raspbianem, Apache2 i WordPressem, korzystając z Cloudflare. Strona działa poprawnie po HTTPS w sieci domowej, ale występuje błąd przy próbie dostępu z danych mobilnych. Użytkownik ustawił DMZ na Mikrotiku, ale problem dotyczy portu 443, podczas gdy HTTP na porcie 80 działa. W odpowiedziach zasugerowano wyłączenie usługi www-ssl na MikroTiku oraz dodanie reguły NAT. Użytkownik zauważył, że strona działa z innych kart SIM, ale nie z głównej karty Virgin Mobile.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA