logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć spadki FPS w grach na Lenovo G50 po wymianie dysku?

m_michal99 24 Lut 2019 13:32 672 5
REKLAMA
  • #1 17801079
    m_michal99
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    widziałem wiele tematów na bardzo zbliżony temat, lecz żaden z nich nie okazał się być moim rozwiązaniem. Otóż posiadam następujący problem.
    Kilka miesięcy temu siostra oddała mi do "naprawy" laptopa Lenovo G50, zrobiłem podstawowe elementy (zgranie danych, format, musiałem nowy dysk zamontować, gdyż tamten miał bardzo dużo bad sectorów, zainstalowałem nowy system 8.1). Od samego jednak początku, gdy laptop był kompletnie czysty, bardzo mocno mulił, był wolny jakby posiadał jeden rdzeń, "rozruszał się" jednak i do tej pory chodzi średnio. Jednak największym mankamentem jest problem z kilkusekundowymi spadkami FPS w grach (np. Farming Symulator 13/15/17, Smite, AC Brootherhood)
    Gra normalnie chodzi nawet dobrze, w okolicach 20-50 fps, jednak dostaje chwilowych mocnych spadków fps do 5-8 fps. Skanowałem dysk, nie ma żadnych bad sectorów, sterowniki również poaktualizowane, wymieniłem pastę termoprzewodzącą, dokładnie go wydmuchałem i wyczyściłem. :/ Jak usunąć spadki FPS w grach na Lenovo G50 po wymianie dysku?
  • REKLAMA
  • #2 17801857
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    Witaj. Niestety ten laptop ledwo się do biura nadaje, a nie do gier. Przy tej konfiguracji dziwię się, że w ogóle próbujesz na tym sprzęcie jakiekolwiek gry odpalać.

Pobierz https://www.hwinfo.com/files/hwi_601_3660.zip, uruchom zaznaczając sensors only, w dolnej części programu wybierz logowanie, wybierz miejsce, gdzie zapiszesz log i po tej czynności zminimalizuj program. Uruchom grę, pograj kwadrans. Wyłącz grę, wróć do programu HWInfo, kliknij ikonę tworzenia logu aby zakończyć jego tworzenie. Utworzony log załącz tutaj do obejrzenia.
  • REKLAMA
  • #3 17802468
    m_michal99
    Poziom 2  
    Witam,

wykonałem wszystko według Twoich wskazówek.
    Dodam tylko, iż spadki fps pojawiały się zazwyczaj po jakimś czasie grania, oraz nasilały się wraz z długością grania, dlatego zrobiłem dwa skany.
    Pierwszy jest wykonany tuż po odpaleniu laptopa, drugi zaś po godzinie w trybie czuwania. Co ciekawe, w obu przypadkach nie udało mi się uchwycić spadków FPS.
    Załączniki:
    • 2.CSV (314.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.CSV (219.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17802542
    m_michal99
    Poziom 2  
    Oto cały skan
    Załączniki:
    • Jak usunąć spadki FPS w grach na Lenovo G50 po wymianie dysku? 3.png (140.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17802580
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    Dysk ma uszkodzone sektory, komputer może zwalniać lub zawieszać się przy próbie ich odczytu.
    Warto skopiować ważne dane, jeśli znajdują się na tym dysku, bo jego stan może się pogorszyć.
    Można wykonać zerowanie całego dysku (usunie to wszystkie dane z dysku, wymusi zapisanie każdego sektora, jeśli dobrze pójdzie to sektory niestabilne zostaną zremapowane, albo zaczną działać poprawnie).
    Przy niewielkiej ilości sektorów niestabilnych można też próbować naprawy bez usuwania danych, ale kopię i tak należy zrobić przed taką operacją - na wszelki wypadek, bo różnie może się to skończyć.

Procedura wygląda tak: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html (wariant bez usuwania tak samo, z pominięciem punktu 3).
REKLAMA