logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Beethoven - samodzielne przestrajanie się głowicy UKF po włączeniu

gryszaold 24 Lut 2019 21:32 1695 6
REKLAMA
  • #1 17802452
    gryszaold
    Poziom 2  
    Witam kolegów Beethovenowców. Jestem szczęśliwym posiadaczem radioodbiorników Beethoven i Beethoven II. Wszystko już naprawiłem i grają pięknie. Natomiast nie mogę sobie poradzić z przestrajaniem się głowicy UKF. Radio gra cały dzień bardzo ładnie, natomiast rano po włączeniu okazuje się, że trzeba gałką dostroić około 1MHz. Jeśli nie dostrajam ręcznie, to po około 15 minutach grzania dostraja się samo. Może macie jakiś patent, które konkretnie elementy tracą parametry temperaturowe. Lampę ECC85 podmieniałem, bez rezultatu. Przeglądałem bardzo wiele dyskusji na forum, w temacie Beethovenów, ale tego wątku nie znalazłem. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17802601
    tarasw
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Jak do tej pory wszystkie pływania głowic NRDowskich dało się uleczyć podmianą lamp ECC85 lub ECC81 zależnie od modelu. Kondensatory zazwyczaj okazywały się stabilne. Warto sprawdzić trymery.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 17804726
    gryszaold
    Poziom 2  
    tarasw napisał:
    Jak do tej pory wszystkie pływania głowic NRDowskich dało się uleczyć podmianą lamp ECC85 lub ECC81 zależnie od modelu. Kondensatory zazwyczaj okazywały się stabilne. Warto sprawdzić trymery.

Powodzenia

Dziękuję za podpowiedź. Jestem już spokojniejszy. Będę próbował podstawić więcej lamp ECC-85 i może trafię na bardziej stabilną. Trymery oczywiście wymieniłem na powietrzne.
  • REKLAMA
  • #4 17804825
    tarasw
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Cytat:
    Trymery oczywiście wymieniłem na powietrzne.

To akurat nie zawsze jest konieczne.
    Powietrzne to domyślam się, że aluminiowe, post-philipsowskie.
    Ani to wygląda, ani to jest stabilne czy wreszcie bezpieczne (napięcie anodowe na jednym).

Co prawda oryginały są podatne na korozję warstwy srebra, ale czasem udaje się upolować zamienniki.
    Wymiana też jest kłopotliwa (chociaż możliwa), pewnego typu rozwiązaniem pośrednim jest nalutowanie "na zajączka".
    Radio Beethoven - samodzielne przestrajanie się głowicy UKF po włączeniutrymer.jpg (85.24 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #5 17804953
    gryszaold
    Poziom 2  
    tarasw napisał:
    Cytat:
    Trymery oczywiście wymieniłem na powietrzne.

To akurat nie zawsze jest konieczne.
    Powietrzne to domyślam się, że aluminiowe, post-philipsowskie.
    Ani to wygląda, ani to jest stabilne czy wreszcie bezpieczne (napięcie anodowe na jednym).

Co prawda oryginały są podatne na korozję warstwy srebra, ale czasem udaje się upolować zamienniki.
    Wymiana też jest kłopotliwa (chociaż możliwa), pewnego typu rozwiązaniem pośrednim jest nalutowanie "na zajączka".

Pozdrawiam,
    Nie wiem czy to są trymery post-philipowskie, ale u mnie się sprawdzają. Mocuję je w następujący sposób: mini szlifierką od góry zeszlifowuję nakrętkę oryginalnego trymera, usuwam talerzyk ceramiczny. Na środku powstaje otwór, który rozwiercam diamentowym frezikiem. W powiększony otwór wstawiam nowy trymer powietrzny, nakręcam nakrętkę od środka głowicy, przylutowuję końcówki i gotowe. Cała operacja trwa około pół godziny. Takie mocowanie ma duże zalety: nie roznitowuję oryginalnego trymera, konstrukcja jest bardzo stabilna i estetyczna. Załączam zdjęcie. Pozdrawiam.
  • #6 17808593
    szewek
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam, zdjęcia nie ma...:)
    Pozdrawiam,
    Piotr.
  • #7 17809165
    gryszaold
    Poziom 2  
    szewek napisał:
    Witam, zdjęcia nie ma...:)
    Pozdrawiam,
    Piotr.
    Faktycznie zdjęcia nie ma. Zaraz postaram się wkleić jeszcze raz. Przyznaję się, że to mój pierwszy, w życiu, czynny udział na forum. Proszę więc o wyrozumiałość. pozdrawiam, Jacek.

Radio Beethoven - samodzielne przestrajanie się głowicy UKF po włączeniu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający radioodbiorniki Beethoven i Beethoven II zmaga się z problemem przestrajania głowicy UKF, która wymaga ręcznego dostrojenia po włączeniu radia. Po 15 minutach grzania radio dostraja się samo. W odpowiedziach zasugerowano wymianę lamp ECC85 oraz sprawdzenie trymery, które mogą tracić stabilność. Użytkownik planuje podmienić lampy na bardziej stabilne oraz wymienić trymery na powietrzne, co zostało pozytywnie ocenione przez innych uczestników dyskusji. Opisano również metodę montażu nowych trymery, która nie wymaga usuwania oryginalnych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA