logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win 10 i GTX brak panelu sterowania NVidia w pp myszki.

barteksmrek 28 Lut 2019 16:39 7719 7
REKLAMA
  • #1 17810756
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 224
    Dziś zainstalowałem nowego win 10 home 64bit. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do mojej gtx 1080 ze strony NVidii. Instalacja nie przebiegała jak zawsze. Kiedy ściągnąłem sterownik i uruchamiałem wywalało błąd. Zainstalowałem dopiero z GeForce Experiens. Nie został utworzony katalog Control Panel Client. Skopiowałem go z innego komputera i działa prawidłowo. Niestety wciąż nie ma w menu kontekstowym mimo zaznaczenia w zakładce pulpit.
    Proszę o poradę. Dodam, że dwa pozostałe komputery nie maja problemu. Mają też ten sterownik ale system jest win 7.
  • REKLAMA
  • #2 17810781
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Co to znaczy że mają "też ten sterownik"? Do innego systemu wypadałoby pobrać odpowiedni sterownik.
  • REKLAMA
  • #3 17811091
    barteksmrek
    Poziom 28  
    badboy84 napisał:
    Co to znaczy że mają "też ten sterownik"? Do innego systemu wypadałoby pobrać odpowiedni sterownik.

To znaczy, że na obu komputerach są karty nvidii gtx980 i chyba gtx1060. Oba maja te same sterowniki co i ten z win10. 419.17 WHQL. Nie powinno to być dziwne dla kart klasy GTX tego samego producenta. We wszystkich przypadkach to ten sam sterownik. Jednak pod systemem win 10 nie mam panelu w prawym kliknięciu myszki.
    Ten sam sterownik występuje w różnych wersjach w zależności od systemu operacyjnego i to chyba jest oczywiste. Jednak to ten sam sterownik.
    Kolega nie odniósł sie jednak do mojego problemu. Nawet kolega nie próbował.

Dodano po 1 [minuty]:

barteksmrek napisał:
    Mają też ten sterownik ale system jest win 7.

Zresztą to zdanie na końcu mówi wszystko.

Dodano po 41 [sekundy]:

barteksmrek napisał:
    Dziś zainstalowałem nowego win 10 home 64bit. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do mojej gtx 1080 ze strony NVidii.

Tak i pierwsze a środek mówi o co chodzi konkretnie.
  • #4 17812033
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17812069
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Z integra taz jest coś nie tak. Nie wyświetla jej w menadżerze urządzeń. Jest tylko gtx. Sprubuje. Ale skopiowałem cały katalog panelu clienta z innego komputera i działa bez zarzutu ze skrótu na pulpinienie ma tylko w menu kontekstowy.
  • #6 17812074
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Z integrą jest jak najbardziej wszystko ok, domyślnie przecież integra jest wyłączana jeżeli zamontowana jest karta graficzna. Nie wiem więc czemu mają służyć te cuda z aktualizacją jej sterowników. Bo temat chyba nie dotyczy laptopa prawda?
  • REKLAMA
  • #7 17812087
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    barteksmrek napisał:
    Kiedy ściągnąłem sterownik i uruchamiałem wywalało błąd.

A jaki to błąd?
    Wywal sterowniki przez DDU, zainstaluj na czysto ponownie - pokaż nazwe pliku którą ściągnałeś.

Podaj wersje tej bety 10 bo to może być ważne.
  • #8 17813320
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Plik ściągnięty ze strony NVidii. Nie pamiętam jaki błąd. Pisało, że ten sterownik nie jest przewidziany dla tego systemu operacyjnego lub coś w tym stylu. Tak pisało dla wszystkich trzech 419 i potem próbowałem dwie 418 i to samo. Po uruchomieniu sterownika rozpakowuje go na c:/NVidia to katalog tymczasowy. Następnie uruchamia instalacje i wyświetla okno: sprawdzanie zgodności systemu. Po tym pisze, że nie jest ten sterownik dedykowany dla tego systemu. Tak jak pisałem dopiero po instalacji NVidia experiens upgrade z programu sterownikiem 419 ale bez panelu. Win też ściągnięty narzędziem ze strony MS. Ściągnięty obraz o nazwie po prostu windows. plik iso. Win 10 64bit. Gdzie znajdę wersje? Integrę dodatkowo wyłączyłem w bios.

Komputer:
    Sprzęt poskładany i uruchomimy. W fazie testów.
    cpu i7 8700k @5GHz stabilnie, 65-70*C w czasie testu obciążeniowego 100% wszystkich rdzeni przy temperaturze VRM MOS 75*C.
    mb gigabyte z390 gaming x
    ssd nvme 1Tb intel 660p
    wentylatory obudowy 3front + 1 tył corsair LL120mm RGB. Wentylatory pracują w zależności od temperatury grafiki dmuchając wprost na nią.
    Zastanawiałem się żeby tykożystać temp. VRM ale padło na grafikę. Ta jest bardziej obciążona w czasie gry.
    CPU liquid fan Corsair H115i pro rgb
    Obudowa corsair obsidian 500d se rgb
    PSU HX1000i
    GPU GTX 1080 MSI armor
    Sterowanie rgb z ICue.
    Na razie wszystko gra. Problemy z systemem win10 za względu na chipset nie mogłem zainstalować win7.

Test furmark 3d stary komp 4292 fps 72, nowy 7366 fps 128

Windows zoptymalizowany z tego poradnika.
    https://youtu.be/KMveDrotZVY
    Od tomequ.
    Co ciekawe po skopiowaniu katalogu od win 7 64 bity ten na 10 działa prawidłowo ale uruchamiany ze skrótu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował system Windows 10 Home 64-bit oraz najnowsze sterowniki do karty graficznej NVIDIA GTX 1080, jednak napotkał problemy z instalacją, w tym błędy związane z niezgodnością sterownika. Po zainstalowaniu sterowników przez GeForce Experience, panel sterowania NVIDIA nie pojawił się w menu kontekstowym. Użytkownik skopiował katalog Control Panel Client z innego komputera, co pozwoliło na jego działanie, ale nadal brakowało opcji w menu. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali odinstalowanie sterowników, aktualizację zintegrowanej karty graficznej oraz sprawdzenie wersji systemu operacyjnego. Użytkownik potwierdził, że zintegrowana karta nie jest widoczna w menedżerze urządzeń, a także podał specyfikację swojego komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA