Dziś zainstalowałem nowego win 10 home 64bit. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do mojej gtx 1080 ze strony NVidii. Instalacja nie przebiegała jak zawsze. Kiedy ściągnąłem sterownik i uruchamiałem wywalało błąd. Zainstalowałem dopiero z GeForce Experiens. Nie został utworzony katalog Control Panel Client. Skopiowałem go z innego komputera i działa prawidłowo. Niestety wciąż nie ma w menu kontekstowym mimo zaznaczenia w zakładce pulpit.
Proszę o poradę. Dodam, że dwa pozostałe komputery nie maja problemu. Mają też ten sterownik ale system jest win 7.
Co to znaczy że mają "też ten sterownik"? Do innego systemu wypadałoby pobrać odpowiedni sterownik.
To znaczy, że na obu komputerach są karty nvidii gtx980 i chyba gtx1060. Oba maja te same sterowniki co i ten z win10. 419.17 WHQL. Nie powinno to być dziwne dla kart klasy GTX tego samego producenta. We wszystkich przypadkach to ten sam sterownik. Jednak pod systemem win 10 nie mam panelu w prawym kliknięciu myszki.
Ten sam sterownik występuje w różnych wersjach w zależności od systemu operacyjnego i to chyba jest oczywiste. Jednak to ten sam sterownik.
Kolega nie odniósł sie jednak do mojego problemu. Nawet kolega nie próbował.
Dodano po 1 [minuty]:
barteksmrek napisał:
Mają też ten sterownik ale system jest win 7.
Zresztą to zdanie na końcu mówi wszystko.
Dodano po 41 [sekundy]:
barteksmrek napisał:
Dziś zainstalowałem nowego win 10 home 64bit. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do mojej gtx 1080 ze strony NVidii.
Tak i pierwsze a środek mówi o co chodzi konkretnie.
Tam jest ten Intel tak?
Spróbuj odinstalować sterownik dedykowanej, zaktualizować integrę przez menadżer urządzeń i dopiero, po restarcie komputera, pobrać 419 od nvidii.
Z integra taz jest coś nie tak. Nie wyświetla jej w menadżerze urządzeń. Jest tylko gtx. Sprubuje. Ale skopiowałem cały katalog panelu clienta z innego komputera i działa bez zarzutu ze skrótu na pulpinienie ma tylko w menu kontekstowy.
Z integrą jest jak najbardziej wszystko ok, domyślnie przecież integra jest wyłączana jeżeli zamontowana jest karta graficzna. Nie wiem więc czemu mają służyć te cuda z aktualizacją jej sterowników. Bo temat chyba nie dotyczy laptopa prawda?
Plik ściągnięty ze strony NVidii. Nie pamiętam jaki błąd. Pisało, że ten sterownik nie jest przewidziany dla tego systemu operacyjnego lub coś w tym stylu. Tak pisało dla wszystkich trzech 419 i potem próbowałem dwie 418 i to samo. Po uruchomieniu sterownika rozpakowuje go na c:/NVidia to katalog tymczasowy. Następnie uruchamia instalacje i wyświetla okno: sprawdzanie zgodności systemu. Po tym pisze, że nie jest ten sterownik dedykowany dla tego systemu. Tak jak pisałem dopiero po instalacji NVidia experiens upgrade z programu sterownikiem 419 ale bez panelu. Win też ściągnięty narzędziem ze strony MS. Ściągnięty obraz o nazwie po prostu windows. plik iso. Win 10 64bit. Gdzie znajdę wersje? Integrę dodatkowo wyłączyłem w bios.
Komputer:
Sprzęt poskładany i uruchomimy. W fazie testów.
cpu i7 8700k @5GHz stabilnie, 65-70*C w czasie testu obciążeniowego 100% wszystkich rdzeni przy temperaturze VRM MOS 75*C.
mb gigabyte z390 gaming x
ssd nvme 1Tb intel 660p
wentylatory obudowy 3front + 1 tył corsair LL120mm RGB. Wentylatory pracują w zależności od temperatury grafiki dmuchając wprost na nią.
Zastanawiałem się żeby tykożystać temp. VRM ale padło na grafikę. Ta jest bardziej obciążona w czasie gry.
CPU liquid fan Corsair H115i pro rgb
Obudowa corsair obsidian 500d se rgb
PSU HX1000i
GPU GTX 1080 MSI armor
Sterowanie rgb z ICue.
Na razie wszystko gra. Problemy z systemem win10 za względu na chipset nie mogłem zainstalować win7.
Test furmark 3d stary komp 4292 fps 72, nowy 7366 fps 128
Windows zoptymalizowany z tego poradnika.
https://youtu.be/KMveDrotZVY Od tomequ.
Co ciekawe po skopiowaniu katalogu od win 7 64 bity ten na 10 działa prawidłowo ale uruchamiany ze skrótu.
Użytkownik zainstalował system Windows 10 Home 64-bit oraz najnowsze sterowniki do karty graficznej NVIDIA GTX 1080, jednak napotkał problemy z instalacją, w tym błędy związane z niezgodnością sterownika. Po zainstalowaniu sterowników przez GeForce Experience, panel sterowania NVIDIA nie pojawił się w menu kontekstowym. Użytkownik skopiował katalog Control Panel Client z innego komputera, co pozwoliło na jego działanie, ale nadal brakowało opcji w menu. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali odinstalowanie sterowników, aktualizację zintegrowanej karty graficznej oraz sprawdzenie wersji systemu operacyjnego. Użytkownik potwierdził, że zintegrowana karta nie jest widoczna w menedżerze urządzeń, a także podał specyfikację swojego komputera. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.