logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskane pliki mp4 z GoPro po formacie microSD nie działają poprawnie

ekarolna 01 Mar 2019 12:37 1875 19
REKLAMA
  • #1 17812533
    ekarolna
    Poziom 6  
    Witam wszystkich. Na początek chciałem zaznaczyć że przeszukałem forum ale nigdzie nie znalazłem identycznego przypadku jak mój.

Omyłkowo sformatowałem karte microSD. Format poprzez GoPro.

Udało mi się odzyskać pliki znajdujące się na karcie. Pliki AVI nagrywane 2 lata temu inną kamerą oraz pliki mp4 nagrywane ostatnio GoPro.
    Pliki AVI odzyskały się idealnie. Wszystko śmiga. Pliki mp4 z początku wyglądały jak uszkodzone. W folderze widniała ikonka VLC player zamiast podglądu klatki filmu, plik nie posiadał informacji o długości nagrania, a po odpaleniu odtwarzacza otrzymywałem informację o błędzie renderowania.

Odzyskiwałem dane poprzez programy:
    - StrongRecovery
    - ZAR-X (z-a-recovery.com/download.aspx)

oba z identycznym skutkiem.

Następnie wykorzystując programy:
    - Stellar Phoenix Video Repair
    - Grau Video Repair Tool

udało mi się naprawić pliki na tyle, że można było je otwierać ale odtwarzanie było nieprawidłowe, tzn przez 1-2 sekundy obraz był prawidłowy a kolejne 2 sekundy obraz był zamazany, trzęsący się. Tak jak na załączonym screenie:

Odzyskane pliki mp4 z GoPro po formacie microSD nie działają poprawnie

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i zna sposób na jego rozwiązanie? Jakieś wskazówki?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17812598
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Najprawdopodobniej pliki były pofragmentowane i program do odzyskiwania nie poradził sobie z tym. Nie wiem czy wiele da się zrobić. Chyba, że odzyskać strukturę metadanych całej karty.
  • REKLAMA
  • #3 17812615
    ekarolna
    Poziom 6  
    xury napisał:
    Najprawdopodobniej pliki były pofragmentowane i program do odzyskiwania nie poradził sobie z tym. Nie wiem czy wiele da się zrobić. Chyba, że odzyskać strukturę metadanych całej karty.

Odzyskanie struktury metadanych całej karty - czy coś takiego można uzyskać w warunkach domowych ?

A dlaczego starsze pliki, w formacie AVI odzyskały się bez problemu ?
  • #5 17813073
    ekarolna
    Poziom 6  
    laptokowiec napisał:
    Czy po formacie było coś nagrywane na kartę ?

Nie było nic nagrywane. Podjąłem próbę odzyskania danych praktycznie zaraz po ich skasowaniu.
  • Pomocny post
    #6 17813116
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Proponuję przeskanowanie dmde i potem odzysk z wyniku skanu (w dmde)
  • #7 17816660
    ekarolna
    Poziom 6  
    laptokowiec napisał:
    Proponuję przeskanowanie dmde i potem odzysk z wyniku skanu (w dmde)

Niestety. Efekt odzyskania plików tym narzędziem okazał się taki sam. Stare pliki avi odzyskały się idealnie, nowe pliki mp4 odzyskałem ale uszkodzone. :(
  • REKLAMA
  • #8 17817747
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ale to był odzysk z wyników 'raw', czy z wyników z systemu plików (fat, exfat) ?
  • #9 17818773
    ekarolna
    Poziom 6  
    laptokowiec napisał:
    Ale to był odzysk z wyników 'raw', czy z wyników z systemu plików (fat, exfat) ?

hmm...
    Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją na stronie producenta: dmde.pl/-/7-jak-odzyskac-dane
    przy czym w moim przypadku ani razu na w drzewie katalogów nie pojawiły się utracone wcześniej pliki - tak jak to ma miejsce w tej instrukcji na stronie :/
  • #11 18962125
    uncle_dunkan
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Mam podobny problem z plikiem .mp4 tylko, ze z karty sd nie usunalem, tylko wyciąłem i przerzuciłem na kompa. Jest szansa, ze jakis slad po filmiku zostal na karcie sd? Skanowalem karte i kompa programami Easeus Data i Recuva. Niestety plik jakby zapadl sie pod ziemie, a starsze filmiki/fotki znalazlo. Kompa uzywam ciagle i moze juz cos tam sie nadpisalo, ale na karcie nie nie robilem. Jakies pomysly? Moze jakis inny program zastosowac? Wlasnie odpalam ten dmde- zobaczymy
  • REKLAMA
  • #12 18962198
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Szansa jest.
    Mam wrażenie, że photorec jest najlepszy do takiej zabawy.
    No i trzeba sie liczyć, że pliki moga być uszkodzone/nadpisane.
    Można próbować naprawy korzystając z https://www.videohelp.com/software/recover-mp4-to-h264 (darmowy), albo http://grauonline.de/cms2/?page_id=5 (płatny, ale umożliwia naprawę połowy pliku)
  • #13 18962211
    uncle_dunkan
    Poziom 9  
    odzyskalem programem dmde (wersja demo ze str producenta) ale byl uszkodzony, naprawilem tym drugim programem co podales i krzaki :/ jakies inne pomysly/programy? teraz ogarniam ten program co podales, photo...
  • #14 18962214
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Cudów nie ma. Jeśli plik został znacznie nadpisany (i został tylko nagłowek z odrobiną danych), to nie ma czego w nim naprawiać.
  • #15 18962305
    uncle_dunkan
    Poziom 9  
    photorec znalazl 3 filmy (zaden nie dzialal), a dmde znalazl ich 30, ale zaden tez nie dzialal :) walcze o odzyskanie tego filmiku od sierpnia i lipa. macie jakis darmowy zloty srodek?
  • #16 18962477
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Przy formatowaniu partycji FAT niszczona jest poprzednia tablica alokacji, co bardzo powaznie utrudnia odzyskiwanie plików pofragmentowanych. W przypadku plików mp4 bardzo często fragmentacja odbywa się tak, że najpierw mamy ciało pliku, a dopiero potem nagłówek, a więc możesz spróbować dokleić klaster z nagłowkiem na początku łańcucha klastrów poprzedzających go zamiast klastra nagłowkiem znajdowanego przez program.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #17 19185406
    Jagnaanka
    Poziom 1  
    Czy udało się odzyskać filmy?
    Właśnie straciłam swoją roczną pracę.... Wiem, że zrobiłam głupotę, że trzymałam wszystko na tej karcie SD...
    Włożyłam kartę do kamery go pro, która mam od niedawna i odruchowo wcisnęłam "format".... Wszystko usunięte!

Podobno nie da się odzyskać filmów przez to gopro właśnie :/

Czy komuś się udało??
    Szukam płatnego programu bo nie liczę, że darmowy w czymś pomoże plus ja się na tym nie znam....

Dodano po 11 [minuty]:

A jaką kamerę Go pro posiadasz?
    Właśnie się dowiedziałam, że niektóre kamery gopro nadpisują zera, a inne nie i te, które nie nadpisują można uratować.
    Ja mam silver7
  • #18 19185495
    Łukasz_W

Ocena: 647
    Użyj DMDE i sprawdź czy program odnajdzie twoje dane.
    Możesz też podejrzeć kartę w trybie HEX i zobaczyć, czy są na niej jakieś dane czy zostały one usunięte permanentnie.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #19 19185733
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Odzysk danych z kart pamięci, pendrive czy dysków SSD rzadko daje wynik pozytywny, najczęściej niby odzyskane pliki nie nadają się użytku.
  • #20 19185760
    kaleron

Ocena: 2327
    Jagnaanka napisał:
    Podobno nie da się odzyskać filmów przez to gopro właśnie
    A ile czasu trwało formatowanie? Niektóre aparaty i kamery zerują kartę, ale to trwa dłuższą chwilę, inne wykonują tzw. szybki format, co się odbywa błyskawicznie. W pierwszym wariancie nie ma możliwości odzyskania danych, w drugim przynajmniej częściowo jest.
    Jagnaanka napisał:
    Szukam płatnego programu bo nie liczę, że darmowy w czymś pomoże
    - szukaj dobrego programu. Nie wszystkie płatne są dobre. A poza tym zanim wydasz pieniądze, sprawdź, czy w ogóle masz jakąś zawartość, którą możesz wyciągać. A więc pójdź za radą Łukasza i zobacz, co masz w hex-edytorze. Jeśli tam są same zera, pogódź się ze stratą.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo sformatował kartę microSD w kamerze GoPro, co spowodowało problemy z odtworzeniem odzyskanych plików mp4. Pliki AVI odzyskały się bez problemów, natomiast pliki mp4 były uszkodzone, co objawiało się brakiem metadanych i błędami podczas odtwarzania. Użytkownik próbował różnych programów do odzyskiwania danych, takich jak StrongRecovery, ZAR-X, Stellar Phoenix Video Repair oraz Grau Video Repair Tool, jednak efekty były niezadowalające. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali użycie DMDE oraz PhotoRec, a także zwrócili uwagę na problem fragmentacji plików mp4, co utrudnia odzyskiwanie. Wskazano również, że niektóre modele GoPro mogą nadpisywać dane, co wpływa na możliwość ich odzyskania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA