logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam tgl 8.180 - Błędy ffr 03269 08 , Ebs diagnoza 03221-05

lenorboss 01 Mar 2019 12:47 7833 13
REKLAMA
  • #1 17812556
    lenorboss
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wyskakują mi błędy jak w temacie. Błąd ffr nie jest zawsze. Ale jak jest to mam problem z odpaleniem samochodu. Czy ktoś wie co on. Znaczy. Nie mogę znaleźć dokładnego oznaczenia tego błędu. Najczęściej jest problem jak dłużej stoi samochód. Mam tgl 8.180 z 2006 rok euro3
  • REKLAMA
  • #2 17812607
    thesperado
    Poziom 14  
    Ocena: 70
    ffr 03269 - zgodność komunikatu “uruchomić silnik” - wejście wywołanie uruchomienia silnika, fmi 08 - sygnał zniekształcony
    ebs 03321 - czujnik zużycia okładziny po lewej poza dopuszczalnym zakresem wartości , fmi 05- zwarcie do masy.
    lenorboss napisał:
    jak jest to mam problem z odpaleniem samochodu

tzn. czy rozrusznik nie kręci? Czytasz kody z zegarów ? Sprawdź może odczyty grubości okładzin.
  • REKLAMA
  • #3 17812631
    lenorboss
    Poziom 10  
    Rozrusznik nie kreci. Włączę i wyłączę kluczyk w końcu zaskoczy. Jak jest deszcze jest gorzej . Z tym ebs okładziny są nowe.

Dodano po 38 [sekundy]:

Rozrusznik nie kreci. Włączę i wyłączę kluczyk w końcu zaskoczy. Jak jest deszcze jest gorzej . Z tym ebs okładziny są nowe.
  • #4 17812682
    thesperado
    Poziom 14  
    lenorboss napisał:
    Z tym ebs okładziny są nowe.

OK, ale jak je widzi system EBS, czyli jakie są odczyty parametrów?
    lenorboss napisał:
    Rozrusznik nie kreci. Włączę i wyłączę kluczyk w końcu zaskoczy. Jak jest deszcze jest gorzej

Jak pamiętam to pod plastikową pokrywą elektryki pod atrapą może być przekaźnik, którego stryki śniedzieją, i jest lipa z rozrusznikiem. Sprawdź także połączenie FFR ze stacyjką i stacyjkę. Nr kabla taki sam przy stacyjce i FFR (pin C7) 50 xxx, a po drodze powinien być ten nieszczęsny przekaźnik.
    A tak w ogóle ta jaka tam jest skrzynia? Próbowałeś innym kluczykiem (immo)? Wydaje mi się, że wskazany jest podgląd na kompie diagnostycznym tego nie udanego rozruchu jak sam nic nie zdziałasz.
    A może Ci FFR nie wykrywa pozycji luz skrzyni. Nie wiem jak MAN, ale "renia" jest na to wrazliwa
  • REKLAMA
  • #5 17812716
    lenorboss
    Poziom 10  
    Kluczykiem próbowałem to samo. Na kompie właśnie jestem i nie ma nic. Ale błąd też znikł . Najczęściej jest jak trochę postoi lub jest mokro po deszczu . Dopytajcir ten przekaźnik z przodu pod atrapa? Czy w kabinie koło kompa?poszukam przejadę się i zobaczymy co dalej. Najgorzej boje się żeby nie stanął na drodze.
  • #6 17812777
    thesperado
    Poziom 14  
    lenorboss napisał:
    Na kompie właśnie jestem i nie ma nic. Ale błąd też znikł

Z wyświetlacza zniknie jak jest ok, ale w sterowniku powinien ślad zostać , czyli zapisany jako nieaktywny.
    lenorboss napisał:
    Dopytajcir ten przekaźnik z przodu pod atrapa? Czy w kabinie koło kompa?

Od zewnątrz ja go spotkałem. Pod atrapą i pod plastikową osłoną elektryki.
    lenorboss napisał:
    Na kompie właśnie jestem i nie ma nic.

Było by miło, aby usterka wystąpiła i nie patrz na błędy tylko na parametry związane z rozruchem, a na drodze kabina w górę i wzbudzasz mały przekaźnik przy rozruszniku. Nie robiłem tego jeszcze w MANIE, ale np. do tej sztuki w ATEGO są potrzebne dwie osoby. Jedna musi przekręcić kluczyk w pozycję rozruch, a druga wzbudza przekaźnik przy rozruszniku. Jak się kluczyka nie przekręci do takiej pozycji, to pomimo kręcenia rozrusznika silnik nie zapala.
    Mam nadzieje że szukając usterki wyeliminowałeś połączenia przy rozruszniku i przekaźnik. Taki MAN to raczej dystrybucja. Nie ma on windy załadowczej?
    A jak klocki. Mam jeszcze opis kodów MANA z 2013 roku i jest jeszcze inna opcja, ale na początek ja zaczął bym od tego co napisałem wcześniej.
  • #7 17813545
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1717
    lenorboss napisał:
    Rozrusznik nie kreci.
    Pierwsze pytanie czy wyświetlacz wyświetla N ?
    kod ten powinien się generować w momencie, gdy sygnał uruchomienia silnika ze stacyjki tzw "50" będzie przy wyłączonym zapłonie "15"
    dlatego:
    lenorboss napisał:
    Włączę i wyłączę kluczyk w końcu zaskoczy.

zaskoczy bo po następnym włączeniu i wyłączeniu stacyjki jest możliwe dopiero wówczas, gdy na wejściu uruchomienia rozrusznika zostanie rozpoznane dodatnie zbocze wtedy system po całości w/w ustawia FMI na 08 czuli „nieprawidłowy sygnał"
    do sprawdzenia w pierwszej kolejności jest jak wspomniałem czy wyświetla "N" oraz sama stacyjka. Możliwe jest również jeśli to nie stacyjka to sygnał zewnętrznego uruchamiania pojazdu -ale to mniej prawdopodobne.
    thesperado napisał:
    Było by miło, aby usterka wystąpiła i nie patrz na błędy tylko na parametry związane z rozruchem, a na drodze kabina w górę i wzbudzasz mały przekaźnik przy rozruszniku. Nie robiłem tego jeszcze w MANIE, ale np. do tej sztuki w ATEGO są potrzebne dwie osoby.

Było by miło gdybyś nie dawał porad które mogą znacząco zaszkodzić uszkadzając nawet sterownik FFR lub EDC poprez podawanie "lewego napięcia".
    W zależności od systemu, ten mały przekaźnik na rozruszniku sterowany jest poprzez dwa przewody bezpośrednio z EDC lub w połączeniu z stacyjka, FFR oraz przekaźnikiem o którym piszesz że jest gdzieś z przodu "Pod atrapą i pod plastikową osłoną elektryki." jak już jest to jest w centralnej elektryce czyli prawa strona nad nogami pasażera. Dlatego jakiekolwiek podawanie prądu tam nieudolne skończyć się może o wiele gorzej.
    P.S. Atego to Mercedes tutaj piszemy o Manie ...
  • #8 17813672
    lenorboss
    Poziom 10  
    byłem pod kompem u goscia ktory robi renault ale sie podpial i nie widział innego błędu niż EBS . może rzeczywiscie miał nie ten interfejs diagnostyczny.
    Wracając do błędu FFR , napewno się świeci "N" , jak napisałem problem jest jak samochód postoi lub jest po deszczu.
    Widzę że sam FFR jest chyba juz jakiś używka założona ,może to poprostu komp się uwala? raz podłączyłem akumulaatory do ładowania jak tak było i po godzinie łądowania aku problemy zniknęły. wogole tez pojawił się inny błąd FFR o innym onzaczeniu którego już nie pamiętam. bo przeszło. boję się że podczas drogi poprostu padnie i będzie lipa wtedy.
  • #9 17813705
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1603
    Podjedź do kogoś na MAN Cat's i wszystko będzie jasne. Oczywiście do kogoś kto się zna na MAN a nie na Atego czy Renault.
    No i jak z akumulatorami jest coś nie tak to się je wymienia na nowe. Sprawdzając też przy okazji grube przewody w skrzynce akumulatorowej oraz klemy.
  • #10 17813783
    thesperado
    Poziom 14  
    MAN Electronics napisał:
    Było by miło gdybyś nie dawał porad które mogą znacząco zaszkodzić uszkadzając nawet sterownik FFR lub EDC poprez podawanie "lewego napięcia".

Gdym tego nie robił bez konsekwencji, podobnie jak wielu kierowców (a nim nie jestem ...obecnie) nie napisał bym tego. Jak zapewne wiesz ten mały przekaźnik ma sterowanie podawane przez wtyczkę hermetyczną i bez jej odłączenia, czyli odłączenia możliwości podania "lewego napięcia" na EDC wysterować się go nie da. Przynajmniej w cywilizowany sposób. I tu ja przypominam, że piszemy o MANIE TGL, a nie o innych markach gdzie to, o czym piszesz jest możliwe. Do tego trzeba mieć także w aucie "mały niezbędnik", aby to zrobić. Są także inne "hardcorowe" metody ale ich na moje szczęście nie wymieniłem. Ten Maniek z zaśniedziałym przekaźnikiem, o którym pisałem w ten właśnie sposób wrócił z trasy. Lepsze to niż danie ciała u klienta lub nocka w polach. Ale OK, biorę sobie do serca co piszesz.
    MAN Electronics napisał:
    "Pod atrapą i pod plastikową osłoną elektryki." jak już jest to jest w centralnej elektryce czyli prawa strona nad nogami pasażera.

Ja go znalazłem od zewnątrz tam gdzie napisałem, co mnie mocno zdziwiło, tym bardziej, że stan złącz wskazywał, że najlepsze miejsce to to nie jest i nie wyglądało to na działanie takiego ignoranta za jakiego pewnie mnie uważasz. Uznałem, że skoro tam jest to niech zostanie, bo gdyby ponownie był problem, to ktoś kto zna MANa na wylot będzie szukał właśnie tam.
    MAN Electronics napisał:
    P.S. Atego to Mercedes tutaj piszemy o Manie ...

Pisałem także o "Reni" pisząc o wykrywaniu luzu, czyli N. Dobrze, że nie napisałem jak tam zrobione jest fabrycznie obejście awarii czujnika luzu. Dopiero by było.
    A na zakończenie to czytając Twoje wpisy na forum wiele się dowiedziałem i szanuję Ciebie , Twoją wiedzę oraz chęć pomagania innym, ale ...
  • #11 17813929
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1717
    thesperado napisał:
    na drodze kabina w górę i wzbudzasz mały przekaźnik przy rozruszniku. Nie robiłem tego jeszcze w MANIE
    thesperado napisał:
    Jak zapewne wiesz ten mały przekaźnik ma sterowanie podawane przez wtyczkę hermetyczną i bez jej odłączenia, czyli odłączenia możliwości podania "lewego napięcia" na EDC wysterować się go nie da. Przynajmniej w cywilizowany sposób.
    Po pierwsze czy napisałeś coś o tym że należy odłączyć tą kostkę ?? NIE..... Po drugie sam piszesz że w manie tego jeszcze nie robiłeś, to że posiada tą kostkę hermetyczną to i tak bardzo łatwo można podać napięcie na same styki tegoż właśnie przekaźnika, bez wypinania jej. Więc zanim zaczniesz wypisywać swoje mądrości i w dodatku nie jasno to najpierw się zastanów. Wielu kierowców uszkadzało własnie w ten sposób sterowniki bo szef, znajomy, itp podpowiedział "daj na krótko"
    na rozrusznik prąd.
    thesperado napisał:
    I tu ja przypominam, że piszemy o MANIE TGL, a nie o innych markach gdzie to, o czym piszesz jest możliwe.
    Pokaż mi gdzie ja piszę o innych markach w tym poście ???? Jak już napisałem w MAN też jest to możliwe.

thesperado napisał:
    Pisałem także o "Reni" pisząc o wykrywaniu luzu, czyli N. Dobrze, że nie napisałem jak tam zrobione jest fabrycznie obejście awarii czujnika luzu. Dopiero by było.
    A kogo w tym temacie obchodzi Renault jej obejścia fabryczne i problemy tej marki ??? Wypowiadasz się w temacie MAN to pisz o nim, chcesz się pochwalić wiedzą o RENAULT pisz w tematach dotyczących marki Renault a nie mieszaj .
  • REKLAMA
  • #12 17815554
    thesperado
    Poziom 14  
    MAN Electronics napisał:
    Po pierwsze czy napisałeś coś o tym że należy odłączyć tą kostkę ?? NIE.....

Masz racje. Moja wypowiedź była nieprzemyślana do końca i niekompletna, gdyż mogła zawierać ten szczegół na ,który zwróciłeś uwagę.
    MAN Electronics napisał:
    bardzo łatwo można podać napięcie na same styki tegoż właśnie przekaźnika, bez wypinania jej..

Napisałem że się nie da bez , co nie do końca jest prawdą, ale po rozpięciu jest łatwiej bo czyste styki i do tego łatwiejszy dostęp do nich, nie ma zagrożenia , na które zwróciłeś uwagę , za co dziękuje.
    Tobie podziękowałem za naprostowanie , teraz kolej aby przeprosić za potencjalnie groźna dla niego wypowiedź, kolegę lenorboss.
    MAN Electronics napisał:
    A kogo w tym temacie obchodzi Renault jej obejścia fabryczne i problemy tej marki ??? Wypowiadasz się w temacie MAN to pisz o nim

OK. Więc w temacie MANA zapytam. Czy MAN ma procedury pozwalające na awaryjne uruchomienie silnika dostępne dla kierowcy i czy są procedury niedostępne dla kierowcy, a dostępne dla pracowników ASO? By nie przeginać nie będę odnosił się do tego co Cię tak drażni. Pytam by po prostu wiedzieć na przyszłość na wypadek problemów.
  • #13 17815659
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Ocena: 527
    Ale się rozwodzita Pany niepotrzebnie całkiem. Miernik w łapkę i wszystko pięknie wyjdzie. Bo to pierwszy raz błądzą lewe prądy po tej instalacji jak bez miernika leżysz. A jak się nie znasz to kwiczysz, bo czasy jak miernik wybaczał błędy w sztuce już dawno minęły. Trochę przesada z tym diagnozerem i zwykła strata czasu, bo najpierw zakłócenie musi wystąpić, ażeby komputer mógł je zobaczyć. Ja Cię kręce chyba jeszcze są tam elektronicy co potrafią wyniuchać o jakie zakłócenia się rozchodzi i zlokalizować je czy to w instalacji czy to w podejrzanym sterowniku po przygodach z rozruchem. Już powiedziano na samym początku - sprawdź zniekształcony sygnał stacyjki.
  • #14 17819853
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 456
    Jak juz wspomniano ...."kod ten powinien się generować w momencie, gdy sygnał uruchomienia silnika ze stacyjki tzw "50" będzie przy wyłączonym zapłonie "15" "
    .... jezeli sygnal 50 starter ze stacyjki do FFR bedzie "kontynuowany" nawet jezeli silnik juz pracuje ...tez wyskoczy podobny blad .
    Dlugie trzymanie stacyjki na rozruchu bez startu ... tez wygeneruje taki blad...
    ( sporadyczne przypadki kiedy jakis czynnik zewnetrzny blokuje elektronicznie procedure startu , a kierowca cisnie stacyjke , stad wczesniej padlo pytanie o "N" na wyswietlaczu) .

Wiec byc moze sam generujesz ten blad podczas nieudanych prob startu .

Hektar dobrze to ujal ....miernik w reke i do boju :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z błędami FFR 03269 i EBS 03221-05 w swoim pojeździe MAN TGL 8.180 z 2006 roku. Błąd FFR pojawia się sporadycznie, szczególnie po dłuższym postoju lub w deszczu, co utrudnia uruchomienie silnika. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zniekształcony sygnał z rozrusznika, problemy z przekaźnikiem, a także konieczność sprawdzenia połączeń elektrycznych. Użytkownik był również na diagnostyce, gdzie nie wykryto innych błędów, a problem zniknął po naładowaniu akumulatorów. Wskazano na możliwość uszkodzenia sterownika FFR oraz na znaczenie poprawnego sygnału uruchomienia silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA