logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przebicia sygnału wywołania od sąsiadów - unifon proel pc-255

slimax 01 Mar 2019 14:07 1320 4
  • #1 17812719
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam,
    jak w temacie mam taki domofon i problem z krótkimi sygnałami odbieranymi od wywołań sąsiadów. Nie da się tak wytrzymać bo prawie cały czas coś pika.
    Poza tym "echem od sąsiadów" domofon działa prawidłowo.

Znalazłem na elektrodzie informację że być może zamieniona jest polaryzacja podłączonych kabli i należy kable zamienić -> sprawdzę miernikiem jak tylko będę na miejscu i ewentualnie zamienię.

Trochę wątpię by to pomogło i jeżeli faktycznie to czy może być to problem uszkodzonego dekodera / licznika tak jak widać na zapożyczonym (strzałkę ignorujemy) zdjęciu HC40103M:
    Przebicia sygnału wywołania od sąsiadów - unifon proel pc-255
    Ewentualnie gdzie szukać, co sprawdzić jak już będę na miejscu?

Wiem że domofon kosztuje poniżej 50zł ale nie podobają mi się rosnące hałdy paroletnich urządzeń na wysypiskach dlatego chcę go spróbować naprawić.
  • #2 17812764
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1416
    A przypadkiem nie otwierają drzwi za pomocą twojego kodu?
  • #3 17812778
    slimax
    Poziom 17  
    Zbych034 napisał:
    A przypadkiem nie otwierają drzwi za pomocą twojego kodu?

O kurcze o tym nie pomyślałem a faktycznie chyba jest coś na rzeczy.
    Dostałem od spółdzielni kod do otwierania "uniwersalny" 200#... bo do mojego mieszkania nie znali więc taki dali.

Sprawdzę co mam zakodowane w unifonie ale skoro po wybraniu przy wejściu poprawnego numeru (innego niż 200) - wywoływany jest mój aparat. to raczej bym wykluczył mój numer bo jest dość specyficzny - dwucyfrowy... Ma to sens?
  • #4 17812907
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1416
    Po wybraniu na wejściu twojego kodu masz w słuchawce biba informującego iż ktoś do ciebie idzie. Występuje to tylko przy otwieraniu drzwi. Druga ewentualność to sygnał informujący o źle odłożonej słuchawce.
  • #5 17814817
    slimax
    Poziom 17  
    Problem rozwiązany, dla potomnych tylko napiszę po kolei diagnostykę.

Podmieniłem domofon i było dobrze, więc jednak problem słuchawki.
    Rozkręciłem i sprawdziłem wszystkie diody, tranzystory - nic nie znalazłem.
    No to podmieniłem układ 74HC40103 / CD40103 -> dekoder / licznik 8 bit.
    Problem nadal występował no to wymieniłem jeszcze poczwórną bramkę NAND z układem przełączającym Schmitta tj. CD4093 i domofon działa jak nowy :)

Tak że w przypadku takich przebić sygnału wywołania od sąsiadów, może to być problem z właśnie układem CD4093 widocznym w pierwszym poście.
REKLAMA