logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lenovo 320 15 ast windows 7 64 brak sterów do usb 2.0 oraz touchpada

pawel_gawel 03 Mar 2019 10:53 1821 12
REKLAMA
  • #1 17816463
    pawel_gawel
    Poziom 6  
    Witajcie,

Zakupiłem laptopa jak w temacie i zainstalowałem na nim win 7. Działa ogólnie ok, ale męczę się ze znalezieniem sterowników. Brakuje mi w zasadzie dwóch: do portu usb 2.0 (żadnej reakcji po podłączeniu urządzenia, 3.0 działa poprawnie) oraz do touchpada.

Czy ktoś natknął się już na ten problem i zna rozwiązanie? Dzięki z góry.

Pozdrawiam,
    Paweł
  • REKLAMA
  • #3 17816505
    pawel_gawel
    Poziom 6  
    olador napisał:

Średnio pomogło.

Po zainstalowaniu "Touchpad Driver (Elan, Synaptics) for Windows 7 (64-bit) - Notebook" nie ma żadnej zmiany. System nie wykrywa touchpada.

A sterowników do usb 2.0 w ogóle na tej stronie nie ma.

Dodano po 29 [minuty]:

Update:

do tej pory zainstalowałem następujące stery z oficjalnej strony lenovo:

Touchpad Driver (Elan, Synaptics) for Windows 7 (64-bit) - Notebook - dla touchpada

Realtek USB 2.0 Card Reader Driver - Windows 7 (32-bit, 64-bit) - dla usb 2.0

i jeszcze (na zasadzie 'może zadziała'):

Realtek USB 2.0 Reader Driver for Windows 7 (32-bit, 64-bit) - IdeaPad S205

Realtek USB 2.0 Card Reader Driver for Microsoft Windows 7 (32-bit, 64-bit) - IdeaPad S9, S10

ZERO jakiejkolwiek reakcji.
  • #4 17817322
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Podaj identyfikatory tych urządzeń. Nie będzie wtedy trzeba zgadywać, do czego sterowniki są potrzebne.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html p. 1-4 pokazują, jak ten identyfikator znaleźć, jeśli nie wiesz jak.

Nie warto instalować wszystkich sterowników na oślep jak popadnie, tylko większy śmietnik w systemie się robi.
  • REKLAMA
  • #5 17817615
    pawel_gawel
    Poziom 6  
    Port usb już działa.

Pozostał touchpad. Na innych forach zobaczyłem, że tematów w tej kwestii jest mnóstwo - rozwiązania brak. Ponoć nie da się zainstalować sterów do touchpada na tym komputerze przy windows 7. Ale nie tracę nadziei ;)

Moderowany przez dt1:

Zrzut ekranu przedstawiający menedżer urządzeń bez żadnych identyfikatorów był zbędny, więc go usunąłem. Proszę w przyszłości nie korzystać z zewnętrznych hostingów do wklejania obrazków, dużo łatwiej skorzystać z mechanizmu udostępnionego przez nasze Forum:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

• REKLAMA
  • #6 17817619
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ten screen zupełnie nic nie daje. Zobacz, o co pytałem i wstaw jeszcze raz potrzebne informacje. Identyfikatory skopiuj i wklej, nie rób zbędnego zrzutu ekranu.
  • REKLAMA
  • #7 17817635
    pawel_gawel
    Poziom 6  
    Już podaję:

ACPI\SYNA2B35
    *SYNA2B35
  • #9 17817727
    pawel_gawel
    Poziom 6  
    Niestety, ale nie pomogło.

Po zainstalowaniu i restarcie systemu touchpad nadal nie reaguje i nastąpiły zmiany w menedżerze urządzeń. Zamiast 'Intel Serial IO Multi-touch miniport driver' jest napis 'Synaptics I2C Miniport".
  • #10 17817744
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli jest wykrzyknik w menedżerze, to jaki kod błędu się wyświetla we właściwościach tego urządzenia? Kod 10?
  • #11 17817750
    pawel_gawel
    Poziom 6  
    kod 31. To urządzenie nie pracuje poprawnie, ponieważ system Windows nie może załadować sterowników wymaganych dla tego urządzenia.
  • #12 17817762
    dt1
    Admin grupy komputery
    Touchpady I2C nie miały wsparcia pod Windows 7, a Synaptics nie wypuścił zdaje się działających sterowników dla Win7. Niektóre laptopy miały w BIOS możliwość przełączenia trybu pracy touchpada między I2C a PS/2, wtedy traciło się niektóre funkcje, ale touchpad działał poprawnie pod starszymi systemami. Nie kojarzę, aby w Lenovo takie rozwiązanie było, ale można sprawdzić. Jeśli nie ma możliwości zmiany trybu pracy touchpada, to raczej się go pod siódemką nie uruchomi.
  • #13 17817813
    pawel_gawel
    Poziom 6  
    OK. Dzięki bardzo za pomoc i informacje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił laptopa Lenovo 320 15 AST i zainstalował system Windows 7 64-bit. Napotkał problemy z brakiem sterowników do portu USB 2.0 oraz touchpada. Po zainstalowaniu sterowników z oficjalnej strony Lenovo, port USB 2.0 zaczął działać, ale touchpad nadal nie reagował. Użytkownik próbował różnych sterowników, w tym dla touchpada Elan i Synaptics, jednak system nie wykrywał urządzenia. Wskazano, że touchpady I2C mogą nie mieć wsparcia w Windows 7, a brak możliwości zmiany trybu pracy touchpada w BIOSie może uniemożliwiać jego działanie. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące identyfikacji urządzeń oraz dalszych kroków, ale problem z touchpadem pozostał nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA