logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak internetu przez WiFi w routerze Tp Link TL-WR841N po przerwie w dostawie

kamyczek10 05 Mar 2019 11:34 2901 3
REKLAMA
  • #1 17821209
    kamyczek10
    Poziom 2  
    Dzień Dobry wszystkim,

otóż z dnia na dzień bez żadnej przyczyny straciłem dostęp do internetu. Posiadam internet z Inea do którego podpięty jest ich router (nowy od kilku dni) dodatkowo mam swój router Tp Link TL-WR841N z powodu iż koszt Wifi w Inei to 10 zł na miesiąc czyli po prostu się nie opłaca mieć aktywnej tej usługi.
    W nocy dnia poprzedniego była przerwa w dostawie internetu , na następny dzień internetu wciąż nie było ale tylko po wifi , jak podłączyłem kabel bezpośrednio do laptopa z routerem z Inei internet cały czas był stąd wiem ,że wina leży po stronie routera tp link.
    Sporo znalazłem rozwiązań tutaj na forum i rzeczy które spróbowałem:
    reset ustawień fabrycznych (przez router)
    podpinanie routera do laptopa (żeby się sam po resecie skonfigurował)
    próba dostania się na 192 (itd.- nie mogę umieszczać linków zewnętrznych) niestety bez skutku.

Ogólnie przed resetem tp linka wykrywał jeszcze wifi, łączył się z nim ale był brak dostępu do internetu. Obecnie po resecie laptop ani żaden inny sprzęt (komórka) nie chcą mi wykryć w ogóle tp linka (na routerze cały czas miga dioda od Wifi oraz od internetu). Zdaje sobie sprawę jeżeli był to reset "twardy" to moja nazwa sieci się zmieni (router mam 3 lata i niestety opakowanie i oryginalną nazwą sieci zostało wyrzucone) ale patrząc na połączenia sieciowe ,żaden nowy tp Link ani inna sieć się nie pojawia ani nie znika po włączeniu/wyłączeniu w opcji wyboru wifi na laptopie.
    Reasumując:
    Używam dwóch routerów jeden z Inei na pewno sprawny , drugi mój własny Tp Link (miga dioda wifi i internetu) nie wykrywa mi wifi na laptopie, telefonie. Nie mogę zalogować się do 192.168.1.1/ (w ogóle strona mi się nie chce załadować) , w moim odczuciu router jest sprawny tylko "zwariował" i trzeba jakoś sprawić aby dał się skonfigurować.
    Używam Windows 7 .
    Dziękuje uprzejmie za pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17821231
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1613
    Jakie masz ustawienia sieci w laptopie, bo musi być w tej samej sieci aby po kablu się połączyć z ruterem? 192.168.1.1 to ruter więc ustaw w laptopie 192.168.1.2
  • REKLAMA
  • #3 17821272
    kamyczek10
    Poziom 2  
    Naprawdę poddaje się szukałem w google ,na youtube , w panelu sterowania - połączeń sieciowych i nigdzie nie ma poradnika jak zmienić sieć w laptopie na 192.168.1.2 w windows 7.
    @ Udało się naprawić problem , okazało się ,że wystarczy wejść na stronę Tp Linka (na drugiej stronie routera jest strona konfiguracyjna) i problem się rozwiązał. Dziękuje uprzejmie za poświęcony czas.
  • #4 17821316
    kamyczek10
    Poziom 2  
    Naprawdę poddaje się szukałem w google ,na youtube , w panelu sterowania - połączeń sieciowych i nigdzie nie ma poradnika jak zmienić sieć w laptopie na 192.168.1.2 w windows 7.
    @ Udało się naprawić problem , okazało się ,że wystarczy wejść na stronę Tp Linka (na drugiej stronie routera jest strona konfiguracyjna) i problem się rozwiązał. Dziękuje uprzejmie za poświęcony czas.

Dodano po 25 [minuty]:

Z tyłu routera Tp linka jest strona konfiguracyjna podłączyłem kabel eterteh do laptopa i routera , wszedłem na tą stronę , troszkę skonfigurowałem go i po "twardym resecie" wszystko wróciło do normy.
REKLAMA