logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RL33EAMS - Wytarty plastik na prowadnicach półek w zamrażalniku

Dawid90u 05 Mar 2019 18:29 17223 7
REKLAMA
  • #1 17822001
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Cześć,
    W lodówce pojawił się problem na prowadnicach wysuwanych półek w zamrażalniku. Po prostu się wytarły do pianki i sama pianka zaczęła na tym cierpieć. Chciałbym się zwrócić do was z pytaniem jak by można było to naprawić. Osobiście pomyślałem by zalać szczeliny jakimś klejem lub żywicą. Tylko czy taki specyfik nie będzie drażniący na piankę i nie zaczną robić się większe dziury? No i czy taki klej lub żywica przetrwa ciągłe temperatury na poziomie -15 stopni.
    Szukałem czy są do kupienia wewnętrzne ścianki od tej lodówki ale nie znalazłem.

Pozdrawiam serdecznie.
    Dawid

Samsung RL33EAMS - Wytarty plastik na prowadnicach półek w zamrażalniku Samsung RL33EAMS - Wytarty plastik na prowadnicach półek w zamrażalniku
  • REKLAMA
  • #2 17822041
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6896
    Dawid90u napisał:
    Po prostu się wytarły do pianki

To nie jest wytarte tylko popękane, efekt przeładowanego kosza.

Dawid90u napisał:
    Szukałem czy są do kupienia wewnętrzne ścianki od tej lodówki ale nie znalazłem.

Bo nie ma, w ofercie kpl obudowa, co jak znam życie bedzie nieopłacalne.
  • REKLAMA
  • #3 17822074
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    Prowizoryczna naprawa to przyklejenie plastikowych kątowników do uszkodzonych prowadnic. Takie kątowniki narożne do plastikowych paneli ściennych , lub podsufitki powinny się sprawdzić .
  • #4 17822127
    Dawid90u
    Poziom 23  
    brofran napisał:
    Prowizoryczna naprawa to przyklejenie plastikowych kątowników do uszkodzonych prowadnic. Takie kątowniki narożne do plastikowych paneli ściennych , lub podsufitki powinny się sprawdzić .

Ciekawy pomysł. Mówisz o czymś takim jak poniżej? Tylko dobrać rozmiar. To jeszcze pytanie czym to kleić. Klej epoksydowy dwuskładnikowy z odpowiednim zakresem temperatur będzie tu dobrym wyborem?

Samsung RL33EAMS - Wytarty plastik na prowadnicach półek w zamrażalniku
  • REKLAMA
  • #6 17822527
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Dzięki za propozycje kleju. A można zapytać z ciekawości czemu nie polecasz epoksydowego? Rozumiem że polecasz tamten między innymi ze względu na jego elastyczność po wyschnięciu?
  • REKLAMA
  • #7 17822622
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    Dawid90u napisał:
    A można zapytać z ciekawości czemu nie polecasz epoksydowego?
    Epoxy sprawdzał mi się dobrze przy połączeniach sztywnych , a plastik w lodówce raczej jest cienki i miękki. Już prędzej jakiś zwykły silikon może da radę . :|
  • #8 20938834
    darekbiomlek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Wykonałem wzmocnienie prowadnic kątownikami aluminiowymi 15x15x1,5 mm oraz z jednej strony tam gdzie była całkiem zniszczona 20x20x1,5 mm przez jej zeszlifowanie do ok 18 mm na szerokości aby podpierała się na krawędzi plastiku który został. Długość kątownika na jedno prowadzenie ok 36 cm. Dla szuflady górnej wkleiłem po dwa kątowniki góra dół i odległość dla prowadzenia szuflady zmniejszyła się co zmusiło do zeszlifowanie wypustek w szufladzie. Użyłem kleju w tubie Tytan Fix 2. Przed wklejaniem wzmocnień wcześniej prowadnice uformowałem klejem usuwając piankę, aby klej miał do czego się trzymać. W klej wtopiłem i wcisnąłem w ściankę piankową wkręty czarne do drewna 5 cm aby była mocniejsza konstrukcja. Klej po 3 godz już wiąże czyli po tym czasie wklejałem kątowniki. Szuflada górna ciaśniej się przesuwała dlatego spiłowałem ok 1 mm wypustki podparcia górną i dolną prowadzenia z dwóch stron w szufladzie. Można przesmarować jakimś smarem aluminium aby lżej szuflada chodziła. Przy wysuwaniu wsuwaniu szufladę lekko podnosić do góry. Zabawy jest na cały dzień ale nie ma innego wyjścia aby nie wyrzucić 3 letniej lodówki Samsung. Potrzebne: papier ścierny do szlifowania aluminium i prowadnic przed klejeniem, rozpuszczalnik uniwersalny, młotek do ułożenia kątowników i wyciśnięcia nadmiaru kleju, nóż, śrubokręt płaski, szlifierka kątowa, rękawice, bo klej brudzi. Klej podgrzewałem suszarką przed wyciśnięciem, bo dość gęsty. Szufladę górną mniej obciążam bo najbardziej była zniszczona lewa prowadnica. Nie ma końcowych ograniczników na aluminiowych dolnych prowadnicach i trzeba uważać żeby szuflada nie wypadła. Można uformować wybrzuszenia z kleju epoksydowego do metalu. Prace najlepiej robić w zimie w mroźny dzień, aby zamrożona żywność przetrzymała na dworze.
    Wzmocniona prowadnica lodówki widoczna z bliska. Naprawa prowadnicy szuflady lodówki przy użyciu kleju i śrub. Wnętrze pustej lodówki z widocznymi prowadnicami wzmocnionymi aluminiowymi kątownikami. Widok na wnętrze lodówki z aluminiowymi kątownikami wzmacniającymi prowadnice. Wnętrze komory lodówki z aluminiowymi wzmocnieniami prowadnic. Zbliżenie na aluminiowy kątownik w lodówce wklejony na klej. Tuba kleju montażowego Tytan Fix2 na tle lodówki. Widok na szufladę z lodówki Samsung naprawioną aluminiowymi kątownikami. Zbliżenie na zmodyfikowaną prowadnicę szuflady w lodówce. Zbliżenie na wzmocnioną prowadnicę szuflady w lodówce. Wzmocniona prowadnica szuflady w lodówce z kątownikiem aluminiowym. Widok wnętrza zamrażarki z trzema szufladami pełnymi zamrożonych produktów.
    Efekt końcowy: szuflada górna nie leży na środkowej

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wytartych prowadnic półek w zamrażalniku lodówki Samsung RL33EAMS. Użytkownik zauważył, że prowadnice uległy uszkodzeniu, co spowodowało problemy z ich funkcjonowaniem. Proponowane rozwiązania obejmowały przyklejenie plastikowych kątowników do uszkodzonych miejsc oraz użycie kleju montażowego, takiego jak MAMUT GLUE, który jest elastyczny po wyschnięciu. Użytkownicy podkreślili, że klej epoksydowy może nie być najlepszym wyborem ze względu na sztywność, a zamiast tego sugerowano użycie silikonu lub kleju Tytan Fix 2. Wskazano również na możliwość wzmocnienia prowadnic aluminiowymi kątownikami, co poprawiło ich stabilność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA