logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk pierdzenia w subwooferze LTC BX110-41A po naprawie - co robić?

remixmaslo 05 Mar 2019 18:52 1257 2
REKLAMA
  • #1 17822068
    remixmaslo
    Poziom 7  
    Witam, mam problem z subwooferem firmy LTC a konkretnie model BX110-41A. Wymieniłem w nim spalony rezystor i tranzystory odpowiadające za wzmocnienie sygnału.
    Sprzęt udało się uruchomić i wydobyć z niego jakieś brzmienie tyle że dźwięk z głośnika po prostu pierdzi. Nie jest to przester, raczej pierdy nałożone na dźwięk, jednakże kiedy kręcę szybko potencjometrem od głośności w lewo i prawo pierdzenie ucicha do chwili kiedy przestanę. Nie wiem czy winny jest właśnie potencjometr czy może powinienem wymienić kondensatory, albo może jeszcze coś innego.
    Wysyłam zdjęcie i proszę o pomoc.
    Dźwięk pierdzenia w subwooferze LTC BX110-41A po naprawie - co robić? Dźwięk pierdzenia w subwooferze LTC BX110-41A po naprawie - co robić?
  • REKLAMA
  • #2 17822448
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Czy bez podania sygnału na wejście IN też są zakłócenia?
    Miałem kiedyś podobny problem, winowajcą był kabel chin-cz.
    Podmień kabel sygnałowy i sprawdź efekt.
  • #3 17822804
    remixmaslo
    Poziom 7  
    Nie, nie miałem wcześniej takich problemów, ponieważ wzmacniacz kupiłem za grosze jako zepsuty.
    Kiedy nie podłączam na wejście żadnego sygnału wzmacniacz burczy, dźwięk słychać jak by to był przebieg prostokątny o częstotliwości od 10 do 100Hz w zależności od poziomy głośności, to ten dźwięk nakłada się właśnie na sygnał, niestety nie mam oscyloskopu, sprawdzałem na ucho.
    Wymieniłem też przewód sygnałowy na inny w 100% sprawny i zmieniłem źródło, dalej to samo.

Problem chyba musi być po stronie wzmacniacza, zauważyłem też że brakuje kondensatora po prawej stronie płytki, sądząc po tym jak ścieżki prowadzą jest to kondensator filtrujący napięcie wejściowe i wydaje mi się nie ma to wpływu na to co się dzieje , ale można go dołożyć i sprawdzić tylko nie wiem jakiej powinien być pojemności, i na jakie napięcie, bo zasilanie to
    +12V.
REKLAMA