logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio VOLVO CR-802 problem z codem oryginal ale nie dziala!!

maryanek 08 Wrz 2005 19:39 6237 10
REKLAMA
  • #1 1802103
    maryanek
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam
    zakupilem w Szwecji w komisie radio Cr-802 i radio oczywiscie uzywane do radia byl zalaczony paszport radia wraz z numerem seryjnym i codem 4 cyfrowym. Po wbiciu tego codu radio nadal prosi o cod i tak trzykrotnie az zostaje zablokowane i na wyswietlaczu pojawia sie napis OFF. Po odlaczenmiu pamieci ponownie mozna podac cod, moze trzeba czyms ten cod zatwierdzic prosze o pomoc. mozliwe jest to ze ten kod jest inny i ze wczesniej ktos mogl juz go zmieniac ? Jesli tak to jak to zrobic zeby dzialalo moze cos zle podlaczam? ale chyba nie jest konieczne podlaczenie wszystkich kabli ? podlaczam na razie tylko pamiec no i napiecie kable do glosnikow znalazlem ale mam jeszcze okolo 4 innych ktorych przeznaczenia nie znam bo na radiu nie ma schematu podlaczenia.
    Prosze o pomoc i dzieki z gory moze ma ktos jakis schemat chociaz ?
  • REKLAMA
  • #2 1802132
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Na 99% to nie jest ten kod
  • #3 1802742
    lech-tech
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Kolego Maryanek zapewne posiadasz prawidłowy kod do radia tylko ze masz inny problem.
    Robiłem już kilka takich radyjek i problem tkwi w klawiaturze która wbijasz kod, a działa to w nastepujacy sposób wciskaja np5 jestes pewny ze ja wbiłeś a w tym momencie wyskakuje 4 itp.
    Mozesz ta usterke usunac poprzez poprawienie lutów płytki klawiatury z płyta główna radia i dodatkowo powinieneś dla zasady wymienić same przyciski na płytce.
    Daj znac o efektach
    Pozdrawiam lech-tech Leszek Gołębiowski
  • REKLAMA
  • #4 1803243
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    jest jeszcze jeden problem w tych radiach
    pod mechaniką jest bateryjka= kondensator i utleniony druk w jej okolicy

sprawdz

poz.piotr
  • REKLAMA
  • #5 1806489
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    przeczytaj pamiec i sprawdz czy kod na blachach jest taki sam co w pamieci..puzniej szukaj usterek
  • #6 1807276
    maryanek
    Poziom 14  
    Witam ponownie

Olecki jak mam ta pamiec przeczytac ? ja sie troszke znam ale nie az tyle prosze napisz mi co i jak.

Lech-Tech - co do klawiatury to jestem pewien ze dziala bo cyfry ktore wbijam widze na wyswietlaczu takze to na bank nie to

odpiszcie czy ten kod da sie zmienic ? mogl go ktos juz zmieniac ?
    Albo czy mozna jakos calkowicie rozkodowac takie radio? I wreszcie jakim programem mozna taki kod znalezc widzialem na stronkach ze sprzedaja po 9 zl takie programy czy to cos da. Nie mam stalego lacza wiec za bardzo nie mam sposobnosci nawet poszukac takiego programu
    Z gory dzieki
    pozdrawiam
  • #7 1807592
    damiancz
    O ile się nie mylę to to radio kod jest zworkowiec , a nie w pamięci. Jak ktoś wie o co biega w tych radiach to powinien zrobić , o ile nie jest coś uszkodzone
  • #8 1807931
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    mylisz sie 24c02...
  • #9 1808457
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    wydawało mi się że zworkowiec-może nie pamiętam
    więc wcześniejszy mój post jest nie ważny

poz piotr
  • REKLAMA
  • #10 1808466
    damiancz
    Z tego co pamiętam , CR-802 był zworkowiec a z EEPROMEM był SC-802
    dawno nie miałem mogę się mylić
  • #11 1812766
    maryanek
    Poziom 14  
    ok dzieki zrobilem radio dziala pod kodem 6666 po wycieciu 6 sztuk diod.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Volvo CR-802 zakupionego używanego w Szwecji, które po wpisaniu oryginalnego 4-cyfrowego kodu zabezpieczającego nadal prosi o kod i po trzykrotnym błędnym wpisaniu blokuje się wyświetlając "OFF". Radio można odblokować po odłączeniu pamięci i ponownym podaniu kodu. Dyskusja wskazuje, że kod może być nieprawidłowy lub zmieniony przez poprzedniego użytkownika. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzona klawiatura (niewłaściwe rejestrowanie wciskanych cyfr), utlenione połączenia przy baterii/kondensatorze pod mechaniką radia oraz różnice w sposobie przechowywania kodu – czy jest on w pamięci EEPROM (np. 24c02) czy w formie zworki (zworkowiec). Model CR-802 prawdopodobnie używa zworkowca, natomiast model SC-802 ma kod w pamięci EEPROM. Zalecane jest odczytanie pamięci radia i porównanie kodu z tym na obudowie. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się wycięcie sześciu diod, co pozwoliło na wpisanie kodu 6666 i odblokowanie radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA