logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MP2501 - Co sprawdzić przy bladym wydruku po jednej stronie?

musk1979 06 Mar 2019 15:05 996 3
REKLAMA
  • #1 17823783
    musk1979
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    co jeszcze można sprawdzić w maszynie ,
    wydruk jest wyraźnie blady po jednej stronie kartki

- podmieniony moduł bębna;
    - podmieniona rolka transferowa;
    - wyczyszczona szyba od lasera;

obstawiam że może zabrudzenie mogło się dostać bezpośrednio do lasera ale tutaj chyba rozbierania jest więcej,
    mam drugą maszynę obok ale chyba nic więcej z elementów co mogłoby wpływać na taki fakt nie ma żeby zamieniać ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17823883
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Brudne krawędzie lustra polygonalnego w zespole lasera. Musisz dostać się do lasera , otworzyć go i wyczyścić to wirujące , wielokątne lustro. Częsta przypadłość w tym modelu.

C.
  • REKLAMA
  • #3 17823921
    musk1979
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    czyli chyba dobry, jedyny kierunek - moduł lasera

a ogólne zabrudzenie i sypanie w kopiarce to też ich przypadłość ?
    w jednej wymieniliśmy cały moduł bębna, wymieniliśmy tackę na toner i dalej po 20-30 tys pojawia się sporo proszku który ląduje również do szuflady z papierem

copyman napisał:
    Brudne krawędzie lustra polygonalnego w zespole lasera. Musisz dostać się do lasera , otworzyć go i wyczyścić to wirujące , wielokątne lustro. Częsta przypadłość w tym modelu.

C.
  • Pomocny post
    #4 17823958
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Fakt że nie mam tego za dużo w serwisie ale potwierdzam że lubi się tam toner po maszynie rozsypać ... Komora lasera tez jest zapylona zazwyczaj . Nie wiem czy to wina cyrkulacji powietrza wewnątrz czy kiepskiego uszczelnienia ale tez ten problem zauważyłem.

C.
REKLAMA