logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować dysk C i zainstalować Windows 98 zamiast XP?

piotrkokot 08 Wrz 2005 21:25 2553 13
REKLAMA
  • #1 1802436
    piotrkokot
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    witam potrzebuje sformatowac dysk c jest na nim xp i wgrac 98 utworzylem dyskietke startowa xp ale jak wpisuje format c: to wyskakuje mi zle polecenie co robie nie tak
  • REKLAMA
  • #2 1802488
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Moze dlatego że masz partycje NTFS a windows 98 potrzebuje FAT32
    Musisz skasować partycję i założyć od nowa można to zrobić z dyskietki startowej poleceniem fdisk albo płytą ibstalacyjną windowsa xp eventualnie za pomoca partition magica
  • REKLAMA
  • #3 1802494
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    użyj dyskietki z win 98 se
    lub włuż płytę xp -dojdziesz instalując do wątka z partycjami i se sformatujesz
    dyskietka z xp nie ma format.com
    koilega dobrze tez pisze -użyj dyskietki startowei i poleceniem w fdisk usuń partycje spoza dosa
  • REKLAMA
  • #4 1802510
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    moze na niej nie byc format com alb o jak piszesz format.com jestes na dysku c
    najlepiej to zrob tak zrob sobie dyskietke systemowa z w 98
    zrob formata
    przenies system czyli sys a: c:
    po tym komp powinien ci sie juz odpalac z dyskujak nie to odpal jeszcze raz z a i wpisz fdisk/mbr
    Mastepnie mozesz juz instalowac 98 albo po resecie z cd (wtedy to nawet nie musisz systemu przenosic ) albo z innej partycji lub z cd (niebotowalnego lub jak nie masz mozliwosci botu z cdrom ) ale wtedy musisz zaintalowac driwery dosowe do cdromu czyli jakiegos sys`a ktorego dostales do cdka w configu i mscdex w autoexexu
    Na dyskietce z 98 powinienes miec sys.com format com i fdiska
    jak bys chcial instalowacpod dosem drivery z cdrom to jeszcze mscdexa i driwer do cdromu a do tego jakis program do edycji plikow pod dosa (chyba ze mas driwery orginalne z install exe to sie o nic nie martwisz)
  • REKLAMA
  • #5 1802629
    jannaszek
    Poziom 39  
    trzeba wpisać SYS C:{po znaku prompt -dla jasności}
  • #6 1802652
    piotrkokot
    Poziom 22  
    a jak teraz mam dwie partycje jedna 10gb a druga 30gb to jak wchodze plyta instalacyjna xp to mi pokazuje utworz nowa partycje jak utworze 10gb i zaczne formatowac to czy wszystko na dysku 30gb zostanie utracone
  • #7 1802703
    jannaszek
    Poziom 39  
    jest też opcja USUŃ i tu rozmiar partycji -po tym poznasz która to
    potem utwórz i sformatuj ,ale nie wiem czy jeśli nie bedziesz wgrywał xp te zmiany zadziałają
    jak cię korcą te tematy to załatw sobie np hiren,s boot cd-jest tam kupa fajnych narzędzi i nie będziesz dziadował ,albo chociaz PARTITION MAGIC
  • #8 1803291
    piotrkokot
    Poziom 22  
    wlasnie zrobilewm to plyta xp utwiorzylem nowa partycje 10gb sformatowalem ale od razu po formatowaniu zainstalowal mi sie xp a z nim kolejny problem bo teraz mam dysk 10gb a dysku d nie widac czy to oznacza ze wszystko utracilem
  • #9 1803939
    Yoga
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Z tego co piszesz należy mniemać, że partycja d była partycją rozszerzoną więc pozostaje ci tylko użyć jakiegoś programu do odzyskiwania danych z usuniętej partycji np. GetDataBeck albo czymś z tego linku do wyboru. Na przyszłość pamiętaj, że nie usuwa się partycji podstawowej jak masz coś na partycji rozszerzonej a chcesz to zachować. Teraz najpierw odzyskaj dane i jak nie umiesz dobrze posługiwać się programami do zarządzania partycjami typu Partition Magic lub podobne to przekopiuj dane w bezpieczne miejsce (najlepiej na inny dysk) a potem baw się w usuwanie, tworzenie, przesuwanie czy konwersję partycji.
  • #10 1804649
    jannaszek
    Poziom 39  
    no iwłaśnie przydałaby ci się teraz wspomniana płytka -hiren,s boot cd -tam sa programy do odzyskiwania i taki niezłym jest active partition recovery
    odzyskasz całą partycję ,ale nic nie rub do tego czasu na dysku
    ale też możesz użyć pod dosem TEST DISK-MOGĘ CI WYSŁAĆ

Dodano po 8 [minuty]:

Yoga napisał:
    Z tego co piszesz należy mniemać, że partycja d była partycją rozszerzoną więc pozostaje ci tylko użyć jakiegoś programu do odzyskiwania danych z usuniętej partycji np. GetDataBeck albo czymś z tego linku do wyboru. Na przyszłość pamiętaj, że nie usuwa się partycji podstawowej jak masz coś na partycji rozszerzonej a chcesz to zachować. Teraz najpierw odzyskaj dane i jak nie umiesz dobrze posługiwać się programami do zarządzania partycjami typu Partition Magic lub podobne to przekopiuj dane w bezpieczne miejsce (najlepiej na inny dysk) a potem baw się w usuwanie, tworzenie, przesuwanie czy konwersję partycji.

coś kręcisz -tak jest w fdisk,u ale taki partition magic ysywa primary ,zaś dyski logiczne widnieja jako dyski na rozszeżonej partycji primary-robiłem tak wiele razy[/b]
    Załączniki:
    • Jak sformatować dysk C i zainstalować Windows 98 zamiast XP? bez tytułu.GIF (39.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1805226
    piotrkokot
    Poziom 22  
    panie janaszek jak pomoze mi pan odzyskac te dane oferuje wszystkie swoje punkty moze mi pan przeslac ten program
  • #12 1805431
    jannaszek
    Poziom 39  
    mówimy sobie per ty taki zwczaj
    puniów nie chcę ani nic innego ,może coś wykobinujemy ,tylko że trzeba się obyć z programami tego typu
    test disk odpal z wiersz poleceń lub podaj ścieżkę
    jak coś żle zrobisz nie martw się ,powtórny scan pozwoli na zmianę
    wygodnie byłoby mić 2 dysk najlepij z systemem ,wtedy spod windy łatwiej się posługiwć
    daj adres mail
    Załączniki:
    • testdisk-5.6.dos.rar (663.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1805539
    piotrkokot
    Poziom 22  
    kokot2(_at_)op.pl
  • #14 1806816
    jannaszek
    Poziom 39  
    na pw też ci posłałem
    test disk używasz tak: uruchamiasz spod dosa [test disk] potem analise,wyświetli co tam jest i dalej enter na jakiejkolwiek partycji,potem :search
    po kilkudziesięciu minutach wyświetli ci wszystkie partycje jakie uda się znajść [może ich być ze 6]
    wybierz tą ostatnią czy ostatnie które utraciłeś i przejdż do :write ,enter i powinna się przywrócic
    jest tam jeszcze kilka możliwości typu delete ,ustawienie bootable, itp
    jeśli nie uda się odzyskać wtedy musisz wytoczyć inną armatę do szukania danych,i ich odzysku ale nalezy te odzyskane przenieść na inną partycję od tej z której je odzyskujesz ,niektóre programy tworza dysk image[folderek]na wybranej partycji i potem z niego przywracasz

Podsumowanie tematu

✨ Aby sformatować dysk C i zainstalować Windows 98 zamiast Windows XP, należy pamiętać, że Windows 98 wymaga systemu plików FAT32, podczas gdy XP często używa NTFS. Konieczne jest usunięcie istniejącej partycji i utworzenie nowej za pomocą narzędzi takich jak fdisk (dyskietka startowa Windows 98) lub płyta instalacyjna XP. Dyskietka startowa Windows XP nie zawiera polecenia format.com, dlatego lepiej użyć dyskietki startowej Windows 98, która zawiera sys.com, format.com i fdisk. Po sformatowaniu i przeniesieniu systemu (polecenie sys a: c:) można instalować Windows 98 z CD lub dyskietki. W przypadku podziału dysku na partycje (np. 10 GB i 30 GB), usunięcie lub formatowanie jednej partycji może spowodować utratę danych na drugiej, zwłaszcza jeśli jest to partycja rozszerzona. W takiej sytuacji zaleca się użycie narzędzi do odzyskiwania danych, takich jak TestDisk, GetDataBack, Active Partition Recovery lub Hiren’s Boot CD. Odzyskiwanie partycji wymaga ostrożności i najlepiej wykonywać je z innego dysku lub systemu, aby uniknąć nadpisania danych. Program TestDisk pozwala na analizę dysku, wyszukiwanie utraconych partycji i ich przywracanie poprzez zapisanie zmian. Zaleca się również tworzenie kopii zapasowych przed manipulacją partycjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA