logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vento 1.8 GT - wysokie spalanie i brak mocy

mozilla 08 Wrz 2005 23:34 1214 7
REKLAMA
  • #1 1802910
    mozilla
    Poziom 11  
    Witam posiadam auto vento 1.8 GT 92' mam poważny problem auto zaczeło dużo palić czuć benzyne jakby nie spalał do końca przy tym brakło mu mocy i strasznie się dusi ja mu w gaz a on nie idzie. Wymieniłem silnik krokowy bo obroty wariowały chodzi teraz w miarę równo ale nie ma kopa a pod komuter też nie mogę go podłączyć bo gdzieś nie łączy anikt nie chce przy tym grzebać i jestem w kropce bo nie wiem co robić i co mam naprawiać.
  • REKLAMA
  • #2 1803182
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Nic nie napisaleś o filtrze powietrza a opisujesz objawy typowe dla brudnego filtra .
  • REKLAMA
  • #3 1803787
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Moze pompka paliwa sie konczy i slabo podaje paliwo. Zmierz cisnienie w ukladzie paliwowym jesli jest dobre to bedzie mozna to wyklauczyc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1805213
    mozilla
    Poziom 11  
    filtr powietrza jest nowy wymieniłem ucszczelke pod tym wtryskiem i teraz mniej kopci ale dalej nie ma mocy, gościu sprawdził sonde i powiedział że pokazuje od -0.5 do+0.5V i dalej nie wiem ale wygląda na to że chyba jest walnięta
  • #5 1805847
    Nikos_Wariat
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    to temu panu mechanikowi podziekuj sonda nie ma wskazn ujemnych sonda pracuje od 0.2 do 0.8 volta i osyluje miedzy tymi wartosciami. jesli sonda wolo chodzi lub w nie calym zakresie lub sie zacina jest bez warunkowo do wymiany . zaczol bym wlasnie od jej wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 1805859
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    popieram zacznij od sondy -- na jej podstawie ustawia sie komputer

poz. piotr
  • #7 1814650
    mozilla
    Poziom 11  
    wymieniłem sonde no i teraz nie kopci ale dalej nie ma mocy ciężko wchodzi na obroty przed założeniem nowej sondy odłączyłem akumulec na 12h bo niby tak się resetuje komputer ale nie idzie czy to może też być przestawiony rozrząd ?
  • #8 1814862
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Myślę, że przy takich objawach diagnoza powinna coś konkretnego podpowiedzieć. Wtedy można zacząć szukać dużo pewniej.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Volkswagena Vento 1.8 GT z 1992 roku zgłasza problem z wysokim spalaniem, wyczuwalnym zapachem niespalonego benzyny, brakiem mocy oraz duszeniem się silnika przy dodawaniu gazu. Wymieniono silnik krokowy, co ustabilizowało obroty, jednak moc nadal jest niewystarczająca. Próby podłączenia komputera diagnostycznego nie powiodły się. Wskazano na możliwe przyczyny: zabrudzony filtr powietrza (choć filtr został wymieniony), niskie ciśnienie paliwa (zalecane zmierzenie ciśnienia w układzie paliwowym) oraz uszkodzoną sondę lambda. Pomiar sondy wykazał napięcie od -0,5 do +0,5 V, co jest nieprawidłowe, gdyż prawidłowy zakres pracy sondy lambda to 0,2–0,8 V. Po wymianie sondy lambda problem z kopceniem ustąpił, ale nadal brak mocy i trudności z osiąganiem obrotów. Zasugerowano możliwość przestawionego rozrządu oraz potrzebę dokładnej diagnozy, aby precyzyjnie określić źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA