logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vw vento zmulone. Czuć szarpnięcia podczas wolnej jazdy.

zwirek2 16 Kwi 2006 00:14 2081 13
REKLAMA
  • #1 2533032
    zwirek2
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    witam mam vento 1.8 75KM i jest strasznie zmulone podczas jazdy wolnej bez dodawania gazu np na jedynce tak sie powoli tocze to czuc takie szarpniecia jakby gszu ujmowal sam co moze byc przyczyna filtr powietrza jest nowy,aha i jeszcze jak energicznie depne na gaz to jest tak ze sie zamuli i dopiero lapie jakby malo paliwa dostawal czy co moze zaplon
  • REKLAMA
  • #2 2533511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2554816
    zwirek2
    Poziom 17  
    powiedzcie mi czy powinna byc jakas roznica sluchowa jesli odlacze na chwile sonde lambda ,lub jak sprawdzic sonde lambde
  • REKLAMA
  • #4 2555215
    tomala2301
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Sprawdź podstawe wtrysku , może być pęknięta , taka gumowa podstawa
  • #5 2555369
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Jak sprawdzić sondę, to na ten temat znajdziesz w wyszukiwarce.Na słuch nie sprawdzisz.
  • REKLAMA
  • #6 2568338
    zwirek2
    Poziom 17  
    OK

Dodano po 2 [minuty]:

OK WITAM PONOWNIE zgadza sie byla podstawa walnieta gumowa wymienilem ale nadal jest to samo szarpie delikatnie niewiem tylko o ktory wam filtr chodzi ten co jest pod samochodem przy zbiorniku czy ten pod maska??
  • #7 2568380
    tomala2301
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Sprawdź przewody wysokiego napięcia , świece zapłonowe, palec i kopułke aparatu zapłonowego. Przyczyn może być wiele
  • #8 2568547
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Jeśli masz dwa filtry to niestety ale obydwa.
  • #9 2572196
    oranik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, proponuje jeszcze sprawdzić czy układ nie nie zapowietrzony.
  • #10 2574514
    zwirek2
    Poziom 17  
    a jak sie to odpowietrza,swiece mam juz nowe przewody tez kupilem nowe ,palec i kopulka widac ze tez jest nowa mechanik mi powiedzial niema potrzeby tego wymieniac jedynie ten filtr pod autem co jest pozostal ten sam musze sie zabrac chyba za niego widze tu moze lezec wina ok pozdrawiam dam znac jak wymienie ten filtr
  • #11 2600859
    zwirek2
    Poziom 17  
    no wymienilem filtr i nadal to samo panowie czuc szarpniecia auto pali normalnie w granicach tego co pisza forumowicze takze niewiem gdzie lezy wina
  • #12 2601408
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Jaki ma przebieg silnik, który to rok, model - sprawdź ciśnienie silnika - na każdym cylindrze - tak stało się nagle? np. po nocy, w trasie czy taki był od dawna?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2603440
    zwirek2
    Poziom 17  
    takiego kupilem z niemiec byl serwisowany mam ksiazke od niego ma przekulane 160 tys 1.8 55kW 93r. ,powiedz mi kolego czy w tym silniku mozna sprawdzic bledy tak jak to jest tu opisane http://vw2.info/vwforum/kody/ bo ja jakos nie widze takiego kabelka ko0lo cewki a jedynie wisi taki jeden luzny ale kolo aparatu zaplonowego,aha a co do cisnienia to jest dobre bo bylem juz z tym u mechanika i on sam od tego sie zabral przy wymianie swiec
  • #14 2638343
    Bzyczek999
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    witam co do sondy lambdy. u mnie jest wyjarana i auto chodzi normalnie:D

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Volkswagena Vento 1.8 75 KM z 1993 roku zgłasza problem z szarpaniem podczas wolnej jazdy na biegu jałowym oraz zamulaniem po gwałtownym dodaniu gazu, co może wskazywać na niedostateczne zasilanie paliwem lub problemy z zapłonem. W dyskusji sugerowano sprawdzenie układu paliwowego, w tym filtra paliwa (zarówno pod autem przy zbiorniku, jak i pod maską), sondy lambda, przewodów wysokiego napięcia, świec zapłonowych, palca i kopułki aparatu zapłonowego oraz podstawy wtrysku (gumowej). Wymieniono uszkodzoną gumową podstawę wtrysku oraz filtr paliwa, jednak problem szarpania pozostał. Zalecano również kontrolę ciśnienia sprężania na cylindrach oraz ewentualne odpowietrzenie układu paliwowego. Wskazano, że sondy lambda nie da się sprawdzić na słuch, a jej uszkodzenie może nie powodować całkowitego unieruchomienia silnika. Właściciel posiada książkę serwisową i potwierdził dobry stan ciśnienia sprężania oraz wymianę świec i przewodów zapłonowych. Problem pozostaje nierozwiązany, a przyczyna może leżeć w układzie paliwowym lub zapłonowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA