logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać Windows 98 do menu startowego Windows XP?

marek003 20 Gru 2002 13:34 1549 5
REKLAMA
  • #1 68377
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    To z softem ale może ktoś wie:

mam zainstalowany xp i w98 na jednym dysku na oddzielnych głównych partycjach (zainstalowałem w98 mając już xp)
    żeby uruchomić konkretny system muszę atywować daną partycję. jak zrobić by to było w menii xp?

próbowałem rerperować krążkiem, "R" i bootcfg. niestety bootcfg nie widzi w98 bez względu na aktywność partycji - jedynie xp

Pomocy

aha Wpisując ręcznie odwołanie do w98 w boot.ini informuje mnie że w w98 brak jakiś dllów po dograniu i tak mam czarny ekran.
  • REKLAMA
  • #2 68396
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    w win98 odpal instalkę xp i dokonaj naprawy xp, u mnie pomogło
  • REKLAMA
  • #3 68401
    marek003
    Poziom 40  
    ciekawe - sprubuje
  • REKLAMA
  • #4 68405
    marek003
    Poziom 40  
    a możę ktoś wie jak się pozbyć stronicowania w win98 (dysk c )
    Przez przypadek uruchomiłem win98 z wpiętym uszkodzonym drugim dyskiem. W98 poingformował mnie że coś jest nie tak i po ponownym uruchomieniu wejdzie w trub stronicowania czy coś w tym stylu. I wszedł a ja nie wiem jak go wyprowadzić. :(
    Może ktoś wie jakie sterowniki i gdzie podmienić?
  • REKLAMA
  • #5 68424
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    marek003 napisał:
    a możę ktoś wie jak się pozbyć stronicowania w win98 (dysk c )
    Przez przypadek uruchomiłem win98 z wpiętym uszkodzonym drugim dyskiem. W98 poingformował mnie że coś jest nie tak i po ponownym uruchomieniu wejdzie w trub stronicowania czy coś w tym stylu. I wszedł a ja nie wiem jak go wyprowadzić. :(
    Może ktoś wie jakie sterowniki i gdzie podmienić?

Stronicowanie powinno same zniknąć po dołączeniu tego wadliwego dysku po ponownym uruchomieniu systemu. Najwidoczniej problem nie został jeszcze usuniety.

Ps. Co do naprawy selektora startowego WIN XP bo nie wiem czy już to naprawiłeś czy nie :)

Zbootuj kompa z płyty z WIN XP i wybierz opcję służącą do naprawy instalacji WIN XP.
    Uruchamiasz 'wiersz poleceń' (nie pamiętam dokładnej nazwy)
    i wydajesz polecenie FIXBOOT C: (partycja na którym jest win98) - wtedy WIN XP nagra swojego boot managera z wyborem systemu

Ewnetualnie tutaj są zamieszczone pilki,które można recznie przekopiować : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic10203.html
  • #6 68473
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 248
    co do bootowania:
    Mialem kiedys 2 systemy ale jeden wywalilem ale w menu win2k byla mozliwosc botowania tego systemu co go juz nie bylo. w c:\boot.ini wywalilem odpowiednie wpisy i pomoglo. W twoim przypadku trzeba zrobic na odwrot. Wyedytuj ten plik i moze ci sie uda bo tam jest juz 1 system i moze uda ci sie zrobic zeby 2 partycja sie bootowala

Uff troche zamotanie to napisalem ale ja jestem ponoc zamotany
REKLAMA