logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE40A656 - Nieczytelny/rozmyty obraz, nieprawidłowe kolory

kormoranmen 14 Mar 2019 20:03 2817 10
REKLAMA
  • #1 17842072
    kormoranmen
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam serdecznie,

trafił mi się taki telewizor jak w opisie.

Main: BN94-01741B.
    Matryca LTF400HC01

Na początku telewizor w ogóle się nie włączał, migała dioda, wentylator włączał się i wyłączał, napięcia na pinie power on zmieniało się tak jak włączał/wyłączał się wentylator. Udało dorwać mi się sprawną płytę główną (ten sam model BN94-01741B co miałem wcześniej), sprzedawca gwarantuje że jest sprawna. Po podmianie telewizor się włącza, głos jest, obraz też ale rozmyty, jedynie z prawej strony jest poprawny, w reszcie zmieniony, niewyraźny, nie te kolory co trzeba. Zasilacz sprawdzony, wszystkie napięcia poprawne, kondensatory całe.

Wygląda mniej więcej tak:
    Samsung LE40A656 - Nieczytelny/rozmyty obraz, nieprawidłowe kolory Samsung LE40A656 - Nieczytelny/rozmyty obraz, nieprawidłowe kolory

Zamieszczam też filmik, jak wygląda obraz po zmianie źródła:

Chciałbym się zapytać czy może potrzeba coś jeszcze zmieniać po wymianie płyty czy też bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie samego szkła matrycy i może uratować mnie drutowanie?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17842236
    badi2
    Poziom 12  
    Sprawdź styk lewej taśmy wychodzącej ze szkła. Miałem podobny objaw.
  • REKLAMA
  • #4 17842512
    kormoranmen
    Poziom 11  
    Ok, przesyłam w takim razie filmik z odtwarzania filmu

• #5 17842521
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 17842563
    kormoranmen
    Poziom 11  
    Tak, matryca dokładnie tak jak podałeś - LTF400HC01. Zdjęcia zrobię już jutro.
  • #8 17842617
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 17843128
    Andrzej4567
    Poziom 21  
    Ocena: 252
    Zgadza się te matryce LTF400HC01 teraz się uszkadzają, każda z nich się uszkodzi, jest to tylko kwestia czasu, kiedy się uszkodzi. Zaczeło się ich naprawiać już ładnych kilka lat temu. Mają ten mankament, słabe swoje miejsca, ale jak się zrobi, to potrafią jeszcze popracować. Odnośnie foto, niech trochę trudu autor od siebie włoży, chociaż tyle.
  • #10 17843236
    kormoranmen
    Poziom 11  
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Nie chcę tutaj wychodzić na jakiegoś lenia, chciałem się tylko upewnić że idę w dobrym kierunku próbując naprawić matrycę. Dodam, że telewizor dostałem uszkodzony, ponad 3 lata temu padł main i właściciel schował go do piwnicy, przez te 3 lata leżąc tam grzecznie. To było jego pierwsze włączenie po tym czasie, te paski po prostu za każdym razem się powiększały. Doczytałem co i jak sprawdzić i ewentualnie naprawić, także w weekend się tym zajmę i dam znać.
  • #11 17845780
    kormoranmen
    Poziom 11  
    Chciałbym podziękować za pomoc, niestety w tym przypadku nic więcej i tak nie zrobie.
    Po rozebraniu matrycy z jednej strony nie ma drivera:
    Samsung LE40A656 - Nieczytelny/rozmyty obraz, nieprawidłowe kolory
    więc na warunki domowe nie będę nic więcej z tym robił.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung LE40A656, który po wymianie płyty głównej (BN94-01741B) wciąż wyświetla rozmyty obraz z nieprawidłowymi kolorami. Po wstępnej diagnozie, zasilacz i kondensatory zostały sprawdzone, a problem może być związany z uszkodzeniem matrycy LTF400HC01. Użytkownicy sugerują sprawdzenie taśmy matrycy oraz wskazują na znane problemy z tym modelem matrycy, które mogą prowadzić do uszkodzeń. Wskazano również na konieczność skonsultowania się z fachowcem w celu naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA