logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Daewoo KOG-8A8RL nie grzeje po pracy na pusto - diagnoza?

fire01 14 Mar 2019 22:03 2493 9
REKLAMA
  • #1 17842491
    fire01
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Dobry wieczór forumowiczom.
    Mikrofalówka z grillem - model Daewoo KOG-8A8RL, moc 1200W, po około 9 latach pracy przestała grzać. Najprawdopodobniej po tym, gdy popracowała pusta przez około 2 minuty.
    Poza tym w pracy mikrofalówki nie zauważyłem innych usterek. Grill działa. Po włączeniu "grzania" mikrofalówki, dźwięk jest jednostajny (silnik talerza , wentylator na pewno działają).

Po odłączeniu od sieci i rozładowaniu kondensatora wykonałem kilka pomiarów i oględzin:
    Płytka mikowa lekko brudna (kilka ciemniejszych punktów , tłusta plama). Włączenie grzania mikrofalówki ze zdjętą płytką - bez różnicy w pracy (nie grzeje, nie iskrzy itp.) . Nie ma śladów przepalenia na płytce mikowej, ściance bocznej przy płytce ani na magnetronie.
    Wszystkie bezpieczniki jakie udało mi się znaleźć, tj.:
    - ceramiczny,
    - bezpiecznik WN za transformatorem a przed kondensatorem,
    - termiczny (w okolicy magnetronu),
    przewodzą (piszczą przy sprawdzaniu obwodu miernikiem)

Napięcie ~230V - dochodzi do transformatora z płytki sterującej podczas pracy mikrofalówki.
    Pomiar omomierzem:
    transformator
    uzwojenie pierwotne na wejściu 2,4Ω, na wtórnym 0,4Ω, wtórne do obudowy transformatora 190Ω
    magnetron na wejściu 0,4Ω
    kondensator - przy teście wewnętrznej rezystancji, opór rośnie do 10MΩ - czyli wartości rezystora kondensatora.
    dioda wysokiego napięcia (między kondensatorem, a masą) - ponieważ mogłem ją uszkodzić przy pomiarze podając jej za duży prąd, na wszelki wypadek założyłem nową, a mikrofala jednak dalej nie grzeje.

Ohmomierzem sprawdziłem też transformator, magnetron, kondensator pod kątem przebicia - na żadnej z tych części nie wykryłem przebicia.

Brakuje mi już pomysłów , więc chętnie poczytam podpowiedzi. Obstawiam do wymiany jest magnetron, czyli naprawa raczej nieopłacalna, ale może coś przeoczyłem lub da się coś więcej wywnioskować z powyższych pomiarów.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17842532
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    A może sprawdź wizualnie stan magnetronu. Może mieć uszkodzony( pęknięty magnes ) jesli tak, to jest do wymiany
  • REKLAMA
  • #3 17842667
    fire01
    Poziom 8  
    mariuszkam napisał:
    A może sprawdź wizualnie stan magnetronu. Może mieć uszkodzony( pęknięty magnes ) jesli tak, to jest do wymiany

Nie robiłem zdjęć więc opowiem :D :
    Odpiąłem, wykręciłem magnetron , nic się z niego nie sypie, nic nie klekocze w środku, magnesy nie popękane , gładkie (no może drobne plamki), antena nieokopcona, błyszcząca ma jedynie drobne zarysowanie (może przy wyjmowaniu nieopatrznie dotknąłem obudowę pomalowaną częścią ), kostka jak i wtyczka bez śladu przepalenia, brak oznak przebicia (wg ohmomierza), na wejściu (męski wtyk) 0,4Ω.
  • #4 17842758
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Sprawdziłeś już dużo opcji, pozostało podstawienie sprawdzonego sprawnego kondensatora wn, jeśli to nie pomoże to niestety magnetron.
  • #5 17843880
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Napisałeś:
    ((Obstawiam do wymiany jest magnetron, czyli naprawa raczej nieopłacalna))..............

Można zawsze kupić używkę za 30 lub 40 zł. O ile dobrze pamiętam to w Daewoo powszechnie były stosowane magnetrony 2M218 . Jak zastąpili go Galianz-em to już nie to. Poszukaj w razie potrzeby tego o którym wspomniałem tylko staraj się aby ilość żeber chłodzenia zgadzała się ( przeważnie było 6) i, rodzaj mocowania ( w daewoo były wszystkie takie same) oraz strona przyłączeniowa pasowała.
    Tak jeszcze na marginesie : nie słychać nawet wzbudzania uzwojenia wtórnego transformatora ?
  • REKLAMA
  • #6 17844062
    fire01
    Poziom 8  
    wiesiekmisiek napisał:
    Można zawsze kupić używkę za 30 lub 40 zł. transformatora ?
    No właśnie w międzyczasie zauważyłem, że koszt nieduży (z wysyłką około 50zł), albo zacząć od wymiany kondensatora.
    wiesiekmisiek napisał:
    nie słychać nawet wzbudzania uzwojenia wtórnego transformatora
    Jeśli chodzi o dźwięk to Mikrofalówka pracuje dziwnie jednostajnie po włączeniu grzania.
    - brak jest tego charakterystycznego dla mikrofali, głośniejszego buczenia załączającego się co jakiś czas (słyszanego przykładowo tu: Link) czyli zapewne dźwięku z transformatora o który pytasz. Czy wartość rezystancji na wtórnym uzwojeniu (190Ω) nie jest podejrzanie wysoka?
  • #7 17844414
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Jutro przemierzę , mam dwa sprawne transformatory , ale napisz jaką masz moc swego trafa to wtedy można porównać będzie. Ponadto wrzuć foto magnetronu to sprawdzę czy mam pasujący Ci i w razie czego to wyśle na próbę magnetron i oczywiście dołożę kondensator abyś w końcu mógł użytkować sprawną kuchenkę. Opłacisz tylko przesyłkę przy odbiorze a za magnetron i kondziorek zapłacisz jak odpalisz sprzęt.
  • REKLAMA
  • #8 17844559
    fire01
    Poziom 8  
    wiesiekmisiek napisał:
    to wyśle na próbę magnetron i oczywiście dołożę kondensator abyś w końcu mógł użytkować sprawną kuchenkę.

Zatem byłoby fajnie jakby niedrogo i szybko udało się zamknąć temat, bo żona (sprawczyni zamieszania i najczęściej korzystająca z mikrofali). Wiadomo, że chce już kupować nową :| Załączam jedną z fotek magnetronu i trafo R1S58B - niestety w sieci nie znalazłem jaką ma moc, a więc pewnie powinienem go jakoś pomierzyć.
    Daewoo KOG-8A8RL nie grzeje po pracy na pusto - diagnoza?DSC_32..JPG (631.62 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Daewoo KOG-8A8RL nie grzeje po pracy na pusto - diagnoza?DSC_32..JPG (3.51 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 17845982
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Więc tak: mam oryginalny magnetron 2M218 z mocowaniem identycznym ( również te wzdłużne kanaliki) ale ma on podłączenie boczne - albo od strony wentylatora albo z przeciwnej - więc nie wiem czy Ci wystarczy tych przewodów zasilania magnetronu. Raczej wątpię bo już robią wszystkie skąpo. Mam też magnetron Witol ( czyli troszeczkę słabszej mocy) 2M219J z tym, że 5 żeber chłodzenia - nie 6 jak w oryginale , podpięcie pasuje ale nie ma on tych wzdłużnych kanałków przy tych trzech otworach. Jeżeli nie starczy Ci przewodów do tego oryginalnego z bocznym podpięciem to Witol podejdzie ale trzeba dopasować na jeden z 2 sposobów. 1) Albo wywiercić otwory poszerzając je wzdłużnie. 2) Po prostu wyprostować te dwa zaczepy blaszane w kuchence w miejscu mocowania magnetronu. Co do kondensatora to musisz napisać jaką Twój ma pojemność bo ja mam trzy rodzaje 1, 0,98 i 0,9. Trafa nie mierzyłem bo ja mam trafo mocy 700W więc nie ma co mieszać. Jak się zdecydujesz to na PW podaj adres a ja w poniedziałek z rana wyślę. Na 99,9 % u Ciebie stawiam uszkodzony magnetron.
    Edit. Pojemności kondansatorów nawet troszeczkę większe niż na opisie ( pomiar miernikiem pojemności ProsKit)
  • #10 17858144
    fire01
    Poziom 8  
    wiesiekmisiek napisał:
    Więc tak: mam oryginalny magnetron 2M218 z mocowaniem identycznym ( również te wzdłużne kanaliki) ale ma on podłączenie boczne - albo od strony wentylatora albo z przeciwnej - więc nie wiem czy Ci wystarczy tych przewodów zasilania magnetronu. Raczej wątpię bo już robią wszystkie skąpo. Mam też magnetron Witol ( czyli troszeczkę słabszej mocy) 2M219J z tym, że 5 żeber chłodzenia - nie 6 jak w oryginale , podpięcie pasuje ale nie ma on tych wzdłużnych kanałków przy tych trzech otworach.....

Bardzo dziękuję za propozycję, ale postanowiłem zastąpić jednakowym magnetronem, bez przeróbek itp. , oczywiście używką by miało to jakiś finansowy sens.
    wiesiekmisiek napisał:
    Na 99,9 % u Ciebie stawiam uszkodzony magnetron.

Dziękuję za wskazówkę, po wymianie magnetronu mikrofalówka grzeje.
    Podsumowując:
    Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i wymianę doświadczeń.
    Sukces, temat uważam za zamknięty :D

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofalówka Daewoo KOG-8A8RL przestała grzać po pracy na pusto przez około 2 minuty. Użytkownik przeprowadził wstępną diagnostykę, sprawdzając stan magnetronu, kondensatorów oraz bezpieczników, które okazały się sprawne. Po wymianie magnetronu na używany model 2M218, mikrofalówka zaczęła ponownie grzać. Użytkownik podkreślił, że wymiana magnetronu była bardziej opłacalna niż naprawa, a także dziękował za pomoc forumowiczom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA