logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Własny widget na obce strony - jak najczęściej robicie?

dondu 15 Mar 2019 14:26 570 4
REKLAMA
  • #1 17843731
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Cześć.

Z danych które agreguję w bazie chcę stworzyć kilka różnych widgetów, by kto zechce mógł umieścić je na swojej stronie. Załóżmy, że będzie to wykres.

Na razie planuję, by widget tworzył się na bazie sktyptu php, który odczyta parametry z URL i zwróci grafikę w formie SVG. Parametry w URL będą określały np. wysokość i szerokość, kolory ramki, tła, itd., czy ramka ma być zaokrąglona, itp. , by każdy mógł dostosować wygląd widgetu do swojej strony.

Czy oprócz stosowania iframe stosujecie jakieś inne sposoby jego umieszczania na obcych stronach?
    A może IMG wystarczy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17843747
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 652
    IMG wystarczy. I serwuj przez https, żeby nie wywalało błędów na stronach gdzie jest włączony ssl.
    No i pamiętaj o tym żeby rozszerzenia nie było (użyj url_rewrite) albo było typu .svg , bo obrazki o rozszerzeniu .php mogą sprawiać problemy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17843754
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 652
    Jeszcze parę lat temu nie było na to takiej presji, ale przy obecnych trendach jest to wymóg. Inaczej obrazki nie będą ładowane, pojawią się ostrzeżenia albo co gorsza (IE) wyskakujące okienka z pytaniem czy załadować niebezpieczną zawartość. Nikt nie chce takich cyrków na swojej stronie...

EDIT: header to jedno, ale rozszerzenie linku to drugie.
  • #5 17843762
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    hindoos napisał:
    EDIT: header to jedno, ale rozszerzenie linku to drugie.

Tak, źle napisałem i poprawiałem, gdy Ty już pisałeś kolejny post :)

Czyli podsumowując jesli użytkownik będzie miał na swojej stronie na przykład:

Kod: HTML, XML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

to skrypt powinien zwrócić kod SVG przez echo z headerem SVG?
REKLAMA