logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod błędu 12 w Philips 28PW6618/58 - czy to poważne? Gwarancja i geometria ekranu

koala12345 09 Wrz 2005 13:16 1377 7
REKLAMA
  • #1 1803952
    koala12345
    Poziom 2  
    Witam kupiłem tydzień temu telewizor Philips 28PW6618/58 telewizor był przeceniony sprzedawca zapewniał że wszystko jest w porzadku tylko nie ma opakowania był z wystawy.Dwa dni temu znalazłem wasze forum i dowiedziałem się jak wejść w tryb serwisowy otóż jak weszłem cały czas jest wyswietlany kod błędu 12 i teraz mam pytanie a zarazem dwa.
    1.Czy to jest coś powaznego i jak powiedzieć serwisantowi o tym nie wiem czy można wchodzić w ten tryb na gwarancji.
    2Czy ustawienie geometri ekranu mieści się w ramach gwarancji.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1804064
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    A jakie tam jest chassis?
    Jeśli obraz jest ze złą geometrią to kwalifikowany jest jako usterka gwarancyjna. Jeśli to jest nowe TV to poco wchodzić w tryb serwisowy (NIE WOLNO TEGO ROBIĆ!)?
    Ja wyznaję zasadę, że jeśli coś jest na gwarancji to niech się nad tym męczy Serwis i tyle.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1804141
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Czy z TV było coś nie w porządku i dlatego wchodziłeś z tryb, czy tylko z ciekawości. Bo z postu nie wynika jakie uszkodzenie jest w TV.
    Z tym trybem to ostrożnie - zwłaszcza w Philipsie - można nieźle "namieszać" w TV.
  • REKLAMA
  • #4 1804895
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Jest to chassis L01.1E
  • REKLAMA
  • #6 1805524
    koala12345
    Poziom 2  
    Witam pnownie.
    z tyłu obudowy pisze że jest to SLO4E AA.
    A propo pytania to weszłem z ciekawości i dlatego że obraz był rozszeżony.
    Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógłby podać mi fabryczne ustawienia geometrii.
    Pozdrawiam.
  • #7 1805781
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Nie ma takich , gotowych ustawień fabrycznych. Jeżeli nie jestes w temacie, opuść service mode (zanim namieszasz) i zgłoś usterkę w serwisie gwarancyjnym. Tak będzie zdrowiej dla sprzętu i taniej dla Ciebie. Poza tym przenieś post do odpowiedniego działu.
    p-m $$
  • #8 1810971
    koala12345
    Poziom 2  
    Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc Geometrie ustawiłem trochę czasu to zajeło ale dalej nie wiem co oznacza ten kod błedu bo jest cały czas mimo wykasowania.Zadzwoniłem do serwisu zobaczymy co oni na to powiedzą
    pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z kodem błędu 12 w telewizorze Philips 28PW6618/58, który pojawia się w trybie serwisowym. Kod ten może wskazywać na problemy z zasilaniem (+5V i +8V) lub elementami PIP panelu (7803, 7890, 7891). Użytkownik zauważył rozszerzony obraz i próbował samodzielnie ustawić geometrię ekranu, jednak brak jest fabrycznych ustawień geometrii dostępnych dla użytkownika. Wchodzenie w tryb serwisowy na gwarancji jest odradzane, gdyż można nieumyślnie uszkodzić sprzęt. Geometria ekranu z nieprawidłowym obrazem jest uznawana za usterkę gwarancyjną i powinna być zgłoszona do serwisu. Ostatecznie użytkownik zdecydował się skontaktować z serwisem gwarancyjnym w celu wyjaśnienia problemu z kodem błędu i poprawy geometrii obrazu. Model telewizora posiada chassis L01.1E oraz oznaczenie SLO4E AA na obudowie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA