logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS G751JT: Brak złącza M.2 oraz bootowanie z dysku NVMe (podmiana BIOS)

Xayu 17 Mar 2019 21:50 2835 1
REKLAMA
  • Dzień dobry,

W temacie chciałbym podzielić się informacją, która ucieszy posiadaczy modelu ASUSa ROG G751JT. Ostatnio zakupiłem dysk SSD ze złączem M.2. Byłem przekonany, że mój laptop umożliwi mi taką instalację (jak opisuje specyfikacja na stronie producenta). Okazało się, że na mojej płycie głównej zamiast złącza M.2 jest puste pole lutownicze.
    Zainteresowany instalacją dysku przeszukałem internet i okazało się, że jest to znany problem. Takie przypadki zdarzały się w m.in. polskiej i włoskiej dystrybucji laptopów. Jednak nikt nie próbował wlutować złącza. Sprawdziłem płyty główne pod kątem występowania jakichkolwiek różnic w okolicach złącza. Uznałem, że płyty są takie same. Zakupiłem więc złącze M.2 key M i wlutowałem w płytę główną. Ku mojej uciesze po uruchomieniu system wykrył prawidłowo dysk.

Kolejnym etapem upgradeu było bootowanie z tego dysku. Jak się okazuje, domyślnie BIOS (jest taki sam dla komputerów ze złączem M.2 i bez) nie obsługuje bootowania przez interfejs NVMe. Rozwiązanie jakie znalazłem, to przeróbka BIOS.
    Posiłkowałem się tymi stronami:

https://rog.asus.com/forum/showthread.php?996...1-JY-BIOS-211-NVMe-Upgrade-Guide-Step-by-Step

https://www.win-raid.com/t871f50-Guide-How-to...rt-for-all-Systems-with-an-AMI-UEFI-BIOS.html

Drugi link opisuje ogólniej sposób przeróbki dowolnego wsadu BIOS. Problemem jaki napotkałem był program AFUWIN (do uploadu nowego wsadu BIOS), który nie chciał działać (freezował system). Rozwiązaniem było użycie starszej wersji (3.05.04).

Nie posiadałem uchwytu dla dysku więc wydrukowałem podstawkę, która zabezpieczy przed wypięciem czy złamaniem.

Załączam plik z wsadem BIOS. Sprawdziłem go na swoim komputerze, który pracuje prawidłowo. Niemniej jednak NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE SZKODY POWSTAŁE NA SKUTEK UŻYCIA NINIEJSZEGO WSADU. W razie wątpliwości polecam osobiście wykonać modyfikację pliku. Nie jest ona tak trudna jak się może początkowo wydawać. Mam nadzieję, że mój wpis komuś się przyda (mnie wcześniej by się przydał :D )

Serdecznie pozdrawiam,
    Mateusz
    ModBIO..zip (2.34 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    Xayu
    Poziom 11  
    Xayu napisał 18 postów o ocenie 3, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Nowa Sól. Jest z nami od 2011 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20545224
    xoow
    Poziom 2  
    Chciałem podziękować autorowi posta. Postępowałem zgodnie z instrukcją i udało się ustawić dysk NVMe jako dysk startowy. Potwierdzam, że trzeba użyć starszej wersji AFUWIN, bo nowsza się wiesza. Polecam też użyć wersji 5 pliku który jest opisany na stronie jako wersja 3 "NvmExpressDxe_3.ffs". pozdrawiam, Wojtek
REKLAMA