logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie automatycznie wyłączy wyciągarkę przy użyciu krańcówki?

czarnyblack 19 Mar 2019 11:40 417 5
REKLAMA
  • #1 17852838
    czarnyblack
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam,
    Czy ktoś jest w stanie mnie naprowadzić jak nazywa się urządzenie którego szukam. Konkretnie będzie to używane przy wyciągarce. Nasi technicy pracują przy kontrukcji masztów. Na samą górę za pomocą wyciągarki są wciągane kolejne elementy konstrukcyjne i osoba odpowiedzialna za obsługę wyciągarki dostaje sygnał przez krotkofalówkę kiedy ma ją wyłączyć. Z racji, że niejednokrotnie są to duże wysokości, to krótkofalówka może nie zadziałać i wtedy o nieszczęście nietrudno. Szukam czegoś, co pozwoliłoby na automatyczne rozłączanie wyciągarki, gdy element zamocowany na linie dotknie jakiegoś wyłącznika i wtedy wysyłany jest sygnał do wyciągarki o jej wyłączeniu. Jest mi w stanie ktoś pomóc w tej kwestii?
  • REKLAMA
  • #2 17852857
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    No jeżeli krótkofalówki tracą zasięg to nic radiowego sobie nie poradzi. A z innej beczki - czy kolega jest świadomy, że wszystkie urządzenia dźwigowe dopuszczone do pracy na budowie mają określone homologacje i jakakolwiek ingerencja w ich działanie może być, przy wystąpieniu zdarzenia zagrażającego życiu lub zdrowiu, przyjęta jako niedopuszczalna, a wręcz przyczyniająca się do niego?
    Proszę wyobrazić sobie przypadek - radiowa czy przewodowa krańcówka zatrzymuje napęd w miejscu do tego nie przewidzianym ( zakłócenie radiowe, uszkodzenie kabla, obluzowanie mocowania czujnika) Pracownik zbliża się do urządzenia w celu wyjaśnienia przyczyny a ono w tym momencie rusza i wypadek gotowy.
    Nie tędy droga. Może trzeba kupić lepsze krótkofalówki....
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 17852920
    czarnyblack
    Poziom 15  
    Może źle się wyraziłem. Do tej pory krótkofalówki działają. Chodzi raczej o złośliwość rzeczy martwych i w przypadku, gdy nie zadziała krótkofalówka lub nastąpi jakiś błąd ludzki, taki wyłącznik krańcowy byłby czymś w rodzaju dodatkowego zabezpieczenia.
  • REKLAMA
  • #4 17852930
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Ale nadal będzie to samoróbka na urządzeniu, które działając przy pracach na wysokości powinno szczególnie rygorystycznie być podporządkowane odpowiednim przepisom. Nie podjąłbym się takiej modernizacji ( mimo ponad 40 letniego stażu pracy w bardzo różnych systemach - a może dla tego )
    Tu nawet procedura zatrzymywania na radiotelefon nie jest do końca prawidłowa.
    Nie widzę skutecznego i spełniającego wymogi bezpieczeństwa rozwiązania- kabel pewnie nie wchodzi w grę z racji odległości..
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 17853175
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1078
    Witam.
    Skoro miejsce pracy, nie jest dostatecznie widoczne dla operatora wyciągarki, to może na górze kamera, oraz widoczny dla operatora ekran. Operator obsługuje wyciągarkę na podstawie komunikatów współpracowników, dodatkowo ma możliwość widzieć co się dzieje, i wrazie czego zareagować.
    Nie wiem na ile takie rozwiązanie jest zgodne z prawem, może inni się w tej kwestii wypowiedzą, ale może w tym kierunku pomyśleć.
    Pozdrawiam.
  • #6 17853316
    czarnyblack
    Poziom 15  
    Ok, zdaję sobie sprawę z bezpieczeństwa, którego należy przestrzegać. Prosiłbym natomiast o odpowiedź dotyczącą mojego pytania i nie zagłębianie się w szczegóły BHP. To już leży po naszej stronie, czyli osób za to odpowiedzialnych w naszej firmie. Zatem, czy moglibyście czysto technicznie doradzić jak rozwiązać ten problem?
REKLAMA