Cytat: Szefo chce
Cytat: Dopiero zaczynam przygodd z automatyka wiec nie bardzo wiem jak ten problem rozwiazac...Ale skoro te dwie krancowki dzialaja na recznym trybie to swiadczy o tym ze przekazuja sygnal i styki sa dobrze polaczone natomiast jak tylko przelaczy sie na automat to te same dwie krancowki przestaja dzialac...Takze to ma chyba glebsze podloze niz zle podlaczone styki...Dobrze mysle?Wracajac do ominiecia ukladu sterowania to szef cos mowil o "dublowaniu" tych dwoch krancowek i podlaczeniu dwoch nastepnych co za chiny nie rozumiem o co mu chodzi:-) Sorki ze tak prosto pisze ale staram sie jak najprosciej wyjasnic na czym polega problem...A jakie moge byc przykladowe konsekwencje ominiecia ukladu?
Cytat: Jest jeszcze jedna krancowka mechaniczna ktora dziala w trybie auto i tak se mysle jakby te dwie podpiac do niej to obojetnie na ktora by najechal drazek i ja uruchomil to by wylaczylo maszyne?Czy moze jest tak ze pod jedno wejscie tylko jedna krancowke mozna podpiac?Przy maszynie bede jutro wiec chcialbym miec pare alternatyw i pomyslow...
Cytat: Ta...
tyle,że to my jesteśmy producentem
A automatyke robią robia firmy zewnetrzne ktore nie chca sie podzielic:)Chora sytuacja jak dla mnie...Ale dostalem takie zadanie i mam cos z tym zrobic...JEszcze jakby mi mogl ktos odpowiedziec na to pytanie czy mozna do jednej dzialajacej krancowki podlaczyc dwie inne...Sygnal z krancowki to sygnal wiec powinno chyba zadzialac??
1) Nie obraź się, ale Twój szef szuka
JELENIA na którego będzie chciał zwalić przyszły wypadek u klienta spowodowany źle działającą maszyną - jesteś chyba młody i chcesz się wykazać to dobrze rozumiem, ale masz narazie zerową wiedzę o układach sterowania i odradzam Ci grzebanie przy tym. Jeżeli szef wie jak to zrobić to niech to sam zrobi.
2) Układy bezpieczeństwa działają poza sterownikiem i powinny być od niego niezależne.
3) Skąd wiecie jak podłączyć zewnętrzny osprzęt do szafy sterującej skoro nie macie dokumentacji?
4) Nikt Ci nie odpowie na pytanie czy można do 1 działającej krańcówki podłączyć szeregowo całą resztę bez wiedzy - co to za maszyna i bez przeglądnięcia jej schematu elektrycznego.
5) To wszystko to jakieś dziwne interesy

Producent szaf produkuje źle działające układy i nie poprawia tego? A może raz ktoś kupił szafę sterująca i nieudolnie próbuje ją kopiować?