logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć nowe krańcówki do maszyny bez zmiany programu?

oleksy19 15 Maj 2012 08:09 1847 13
  • #1 10897796
    oleksy19
    Poziom 10  
    Witam.Mam mianowicie taki problem.Mamy na zakladzie maszyne sterowna z szafy...Problem polega na tym ze nie dzialaja dwie krancowki awaryjne w trybie automatycznym(roboczym) natomiast dzialaja w trybie recznym...Pewne jest ze program jest zle napisany.Szefo chce bez ingerencji w program sterownika zrobic tak aby dwie nowe krancowki ktore zalozyc mam wylaczaly caly uklad bez wzgledu na wszystko...Czujnik najezdza na nie i sie wylacza caly system...Wszystkie inne krancowki sa pradopodobnie pociagnirte.do jednej puszki a pozniej dopiero do szafy.Z gory dzieki za pomoc
  • #2 10897892
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    oleksy19 napisał:
    Pewne jest ze program jest zle napisany.Szefo chce bez ingerencji w program sterownika zrobic tak aby dwie nowe krancowki ktore zalozyc mam wylaczaly caly uklad bez wzgledu na wszystko...

Nie działają od początku użytkowania maszyny, czy przestały działać po jakimś czasie? Jest szereg czynników mogących wpływać na ich niedomaganie a stwierdzenie, że program jest źle napisany bez podania konkretów jest conajmniej obraźliwe dla osoby która napisała ten program. Zacząłbym od sprawdzenia w szafie co się dzieje z sygnałem z krańcówek. Skoro w trybie ręcznym działają to w szafie musi być jakieś niedomaganie - sygnały mogą nie docierać do PLC. Może brak któregoś napięcia sterowniczego? Może uszkodzony jakiś przekaźnik interfejsowy? Możesz wierzyć lub nie, ale kiedyś 4 godziny spędziłem na szukaniu usterki, którą okazała się zagięta nóżka jednego z przekaźników. Przekaźnik normalnie się załączał, ale sygnał z jego styków roboczych nie był przekazywany dalej bo jegomość wciskał przekaźnik w gniazdo na siłę i zagiął jedną z nóżek...

Warto także zastanowić się nad ewentualnymi konsekwencjami pominięcia części układu sterowania w trybie automatycznym. Bo takie podejście do sprawy, bez znajomości "kruczków" programowych może doprowadzić do bardzo złych zdarzeń.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #3 10898025
    oleksy19
    Poziom 10  
    Oczywiscie nie mialem na celu obrazanie Pana,ktory napisal ten program aczkolwiek krancowki nie dzialaly od poczatku...Dopiero zaczynam przygodd z automatyka wiec nie bardzo wiem jak ten problem rozwiazac...Ale skoro te dwie krancowki dzialaja na recznym trybie to swiadczy o tym ze przekazuja sygnal i styki sa dobrze polaczone natomiast jak tylko przelaczy sie na automat to te same dwie krancowki przestaja dzialac...Takze to ma chyba glebsze podloze niz zle podlaczone styki...Dobrze mysle?Wracajac do ominiecia ukladu sterowania to szef cos mowil o "dublowaniu" tych dwoch krancowek i podlaczeniu dwoch nastepnych co za chiny nie rozumiem o co mu chodzi:-) Sorki ze tak prosto pisze ale staram sie jak najprosciej wyjasnic na czym polega problem...A jakie moge byc przykladowe konsekwencje ominiecia ukladu?
  • #4 10898047
    tehaceole

Poziom 28  
    oleksy19 napisał:
    A jakie moge byc przykladowe konsekwencje ominiecia ukladu
    Wszystko zależy od algorytmu sterowania procesem.
    oleksy19 napisał:
    Ale skoro te dwie krancowki dzialaja na recznym trybie to swiadczy o tym ze przekazuja sygnal i styki sa dobrze polaczone natomiast jak tylko przelaczy sie na automat to te same dwie krancowki przestaja dzialac
    Sprawdź co dzieje się bezpośrednio na wejściach PLC w trybie auto. Sprawdzisz to przy pomocy diod LED na wejściach lub przy pomocy jakiegoś próbnika (jeżeli PLC nie ma diod sygnalizacyjnych). Jeżeli sygnał nie dociera do wejść - błąd w stykologii, jeżeli sygnał dociera - ściągaj programistę i niech to poprawia (chyba, że maszyna jest już po gwarancji). Zawsze warto także skontaktować się z programistą i podpytać go o ewentualne problemy jakie mogą wystąpić.

Sugerowałbym użycie jako próbnika jakiegoś przekaźnika lub lampki sygnalizacyjnej, ponieważ mierząc multimetrem możesz mieć zafałszowane wyniki. W przewodach mogą indukować się napięcia, które zmierzysz miernikiem i źle zinterpretujesz.

Masz możliwość podesłania schematów maszyny?
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #5 10898101
    oleksy19
    Poziom 10  
    Tak jak mowilem programista to ostatnia deska ratunku,ponoc doszlo do zgrzytow,maszyna jest po gwarancji i chlopaki nie chca przyjechac:-) Co do schematow to popytam czy maja jakies i najwyzej wrzuce....Jest jeszcze jedna krancowka mechaniczna ktora dziala w trybie auto i tak se mysle jakby te dwie podpiac do niej to obojetnie na ktora by najechal drazek i ja uruchomil to by wylaczylo maszyne?Czy moze jest tak ze pod jedno wejscie tylko jedna krancowke mozna podpiac?Przy maszynie bede jutro wiec chcialbym miec pare alternatyw i pomyslow...
  • #6 10898123
    tehaceole

Poziom 28  
    Do maszyny MUSI być dokumentacja zawierająca między innymi schemat elektryczny. Jeżeli dokumentacji nie ma - ścigać producenta.
    Bez zerknięcia w schematy nikt nie weźmie na siebie odpowiedzialności za stwierdzenie "podłącz to tu a to tam".
    Na marginesie - mając schematy nie szukasz po omacku. Śledzisz trasę interesującego Cię sygnału bez prucia połowy szafy.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #7 10898137
    oleksy19
    Poziom 10  
    Ta...tyle,że to my jesteśmy producentem:|A automatyke robią robia firmy zewnetrzne ktore nie chca sie podzielic:)Chora sytuacja jak dla mnie...Ale dostalem takie zadanie i mam cos z tym zrobic...JEszcze jakby mi mogl ktos odpowiedziec na to pytanie czy mozna do jednej dzialajacej krancowki podlaczyc dwie inne...Sygnal z krancowki to sygnal wiec powinno chyba zadzialac??:|
  • #8 10898152
    tehaceole

Poziom 28  
    Ja pracuję jako automatyk programista w firmie, która jest podwykonawcą w działce automatyki dla dużej firmy działającej w branży wodnej. I zawsze, ale to absolutnie zawsze szafa automatyki wychodzi od nas z dokumentacją opisową i schematami. Program PLC, który tworzę - stanowi tajemnicę firmową, jednak schematy elektryczne są niezbędne do przekazania szafy do eksploatacji. Inaczej firma zlecająca nam automatykę nie chciała by z nami rozmawiać.
    IMHO - zwróć się z problemem do przełożonych. Jest to sytuacja, która wymaga załatwienia odgórnie pomiędzy decydentami firm. Jeżeli jest tak jak mówisz - to sytuacja rzeczywiście jest chora i nie powinna mieć miejsca.
    oleksy19 napisał:
    JEszcze jakby mi mogl ktos odpowiedziec na to pytanie czy mozna do jednej dzialajacej krancowki podlaczyc dwie inne...Sygnal z krancowki to sygnal wiec powinno chyba zadzialac?

Zasadniczo możesz podłączyć dodatkowe krańcówki. Sposób podłączenia (szeregowo czy równolegle) zależy od wykorzystanego w istniejącej krańcówce styku. Pamiętaj jednak, że (jeżeli krańcówka stanowi system bezpieczeństwa) takie "partyzanckie" podejście nie załatwia sprawy. Wręcz jest WYSOCE NIEWSKAZANE. Należy poznać przyczynę dla której w trybie auto sygnał z krańcówek nie jest interpretowany. I tę przyczynę usnąć.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #9 10898177
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Cytat:
    Szefo chce

Cytat:
    Dopiero zaczynam przygodd z automatyka wiec nie bardzo wiem jak ten problem rozwiazac...Ale skoro te dwie krancowki dzialaja na recznym trybie to swiadczy o tym ze przekazuja sygnal i styki sa dobrze polaczone natomiast jak tylko przelaczy sie na automat to te same dwie krancowki przestaja dzialac...Takze to ma chyba glebsze podloze niz zle podlaczone styki...Dobrze mysle?Wracajac do ominiecia ukladu sterowania to szef cos mowil o "dublowaniu" tych dwoch krancowek i podlaczeniu dwoch nastepnych co za chiny nie rozumiem o co mu chodzi:-) Sorki ze tak prosto pisze ale staram sie jak najprosciej wyjasnic na czym polega problem...A jakie moge byc przykladowe konsekwencje ominiecia ukladu?

Cytat:
    Jest jeszcze jedna krancowka mechaniczna ktora dziala w trybie auto i tak se mysle jakby te dwie podpiac do niej to obojetnie na ktora by najechal drazek i ja uruchomil to by wylaczylo maszyne?Czy moze jest tak ze pod jedno wejscie tylko jedna krancowke mozna podpiac?Przy maszynie bede jutro wiec chcialbym miec pare alternatyw i pomyslow...

Cytat:
    Ta...tyle,że to my jesteśmy producentem:|A automatyke robią robia firmy zewnetrzne ktore nie chca sie podzielic:)Chora sytuacja jak dla mnie...Ale dostalem takie zadanie i mam cos z tym zrobic...JEszcze jakby mi mogl ktos odpowiedziec na to pytanie czy mozna do jednej dzialajacej krancowki podlaczyc dwie inne...Sygnal z krancowki to sygnal wiec powinno chyba zadzialac??

1) Nie obraź się, ale Twój szef szuka JELENIA na którego będzie chciał zwalić przyszły wypadek u klienta spowodowany źle działającą maszyną - jesteś chyba młody i chcesz się wykazać to dobrze rozumiem, ale masz narazie zerową wiedzę o układach sterowania i odradzam Ci grzebanie przy tym. Jeżeli szef wie jak to zrobić to niech to sam zrobi.
    2) Układy bezpieczeństwa działają poza sterownikiem i powinny być od niego niezależne.
    3) Skąd wiecie jak podłączyć zewnętrzny osprzęt do szafy sterującej skoro nie macie dokumentacji?
    4) Nikt Ci nie odpowie na pytanie czy można do 1 działającej krańcówki podłączyć szeregowo całą resztę bez wiedzy - co to za maszyna i bez przeglądnięcia jej schematu elektrycznego.
    5) To wszystko to jakieś dziwne interesy :( Producent szaf produkuje źle działające układy i nie poprawia tego? A może raz ktoś kupił szafę sterująca i nieudolnie próbuje ją kopiować?
  • #10 10898294
    oleksy19
    Poziom 10  
    Nawet nie pomyslalem zeby sie obrazac:-) Owszem masz racje nie mam narazie pojecia o tych ukladach...Jestem nowy w pracy a wszystkie dotychczasowe obowiazki z zakresu automatyki spadaly na firme zewnetrzna,teraz ja mam sie tym wszystkim zajac...Ale tak jak mowisz bez wgladu w schematy i porozumieniem z automatykami,ktorzy opracowywali szafy niczego sie nie naucze ani do niczego nie dojde...Szef nie bardzo wie jak to zrobic imo wie ze chce to zrobic tak jak kolega wspomnial sposobem "partyzanckim".Owszem chce sie wykazac ale nie mam zamiaru robic tez czegos bez jakiejkolwiek wiedzy na temat tego ukladu.Pozostaje mi chyba zdobyc schemat i sprawdzic szafe krok po kroku...
  • #11 10898301
    tehaceole

Poziom 28  
    oleksy19 napisał:
    Pozostaje mi chyba zdobyc schemat i sprawdzic szafe krok po kroku
    To jedyna słuszna droga.

Pamiętaj, aby nigdy nie dać "nabić się w butelkę". A już zwłaszcza przy układach bezpieczeństwa. Rozumiem, że jesteś nowy ale na przyszłość - masz prawo zażądać od przełożonego pisemnego polecenia wykonania danej czynności. W razie jakiejś sytuacji kryzysowej jesteś kryty. A z maszynami niestety żartów nie ma. Urwie komuś rękę, nogę a kierownik (bez kwitków "d..krytek") powie inspekcji lub prokuratorowi, że to jakieś Twoje chore pomysły były bo przecież on nigdy by czegoś takiego zrobić nie kazał...
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #12 10898455
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    oleksy19 napisał:
    Ta...tyle,że to my jesteśmy producentem:|A automatyke robią robia firmy zewnetrzne ktore nie chca sie podzielic:)

Zawsze można zatrudnić innego podwykonawcę. Ale to kosztuje. Koledzy wyżej dobrze radzą: lepiej (w ostateczności) stracić pracę niż iść siedzieć za wypadek spowodowany samowolną, niewłaściwą ingerencją w maszynę. Były na forum takie tematy poruszane, np. tutaj.
  • #13 10899032
    oleksy19
    Poziom 10  
    Przyznaje racje w 100%...No zobaczymy jak się sprawy potoczą...Ale od jutra będę naciskał,żeby to wykonać w sposób zgodny z przepisami:)Dziękuje za odpowiedz wszystkim...
  • #14 10900896
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Kolego. Maszyna budowana także na własny użytek musi posiadać oznaczenie CE. Oznacza to, że zrobiono analizę ryzyka, sporządzono dokumentację DTR itd. Jeśli tego nie ma, to takiej maszyny w zasadzie nie powinno się użytkować. A kwestia kombinowania z krańcówkami jest już ingerencją w bezpieczeństwo maszyny i należałoby tym samym przeprowadzić całą analizę ryzyka od początku.

Tak jak koledzy powyżej napisali, jak coś będziesz w tym grzebał i komuś się coś stanie, szefostwo na bank się wypnie i "zapomni", że wydali ci takie polecenie. Podwykonawca sterowania łachy nie robi i papiery + soft powinien dać. W ogóle podpisując umowę z takim podwykonawcą powinna być klauzula że oprogramowanie i doku stają się własnością zleceniodawcy. Ale to już nie twoja kwestia tylko szefostwa.

A sprawa jest śliska i nie daj się w to wrobić. Wymówek jest wiele.. Możesz powiedzieć chociażby.. że przeróbka tych krańcówek to ingerencja w układ bezpieczeństwa maszyny i że dział BHP będzie musiał przeprowadzić na nowo analizę ryzyka.

Już pomijam zupełnie fakt, że maszyna z niesprawnym układem bezpieczeństwa nie powinna pracować... a już na pewno taki układ nie powinien (moim zdaniem) być zależny od programu PLC!! Po to stosuje się przekaźniki bezpieczeństwa (PILTZe jakieś) czy specjalne komponenty SAFEty by nie robić popeliny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dwoma krańcówkami awaryjnymi, które działają w trybie ręcznym, ale nie w automatycznym. Istnieje podejrzenie, że program sterujący jest źle napisany, co uniemożliwia prawidłowe działanie krańcówki w trybie automatycznym. Użytkownik rozważa możliwość podłączenia nowych krańcówków, które miałyby wyłączać system niezależnie od stanu programu. W dyskusji podkreślono znaczenie dokumentacji elektrycznej oraz schematów, które są niezbędne do diagnozowania problemów. Użytkownicy ostrzegają przed nieautoryzowanymi modyfikacjami, które mogą wpłynąć na bezpieczeństwo maszyny, oraz sugerują, aby wszelkie zmiany były konsultowane z programistą lub specjalistą ds. automatyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA