logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać PNP i NPN na pinach czujnika indukcyjnego 4-pin?

toffik353 19 Mar 2019 16:02 3039 8
REKLAMA
  • #1 17853324
    toffik353
    Poziom 11  
    Ocena: 120
    Dzień dobry,

Mam dylemat i chciałem zasięgnąć Waszej opinii na ten temat.
    Otóż, jeśli mamy czujnik indukcyjny 4 pinowy o wyjściach NPN+PNP NO to czy zawsze na pinie o numerze 2 jest PNP a na pinie numer 4 jest NPN??

Przeszukałem internet ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi bo na schematach albo są podane tylko kolory kabli albo tylko numerki wyprowadzeń, czasami numerek nie odpowiadał standardowi koloru przypisanemu temu numerkowi.

Według mnie standard koloru do numeru pinu jest taki:
    1- brązowy - VCC
    2- biały - ??? (pnp/npn)????
    3- niebieski - GND
    4- czarny - ??? (pnp/npn)????

Proszę o odpowiedzi który numer pinu w złączu czujnika jest PNP a który NPN w czujnikach z wyjściami NPN + PNP NO.

Ps.
    Chodzi oczywiście o czujniki w kształcie cylindrycznym bo ten powyżej to taki nie jest xd
  • REKLAMA
  • #2 17853413
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 646
    Kolego tak to już jest, że każdy producent robi po swojemu. Bywa tak, że zmiana pnp/npn czy też nc/no jest programowalne, ale czasami to tylko zmiana podłączenia.
    Każdorazowo należy zapoznać się ze schematem danego czujnika.
    Pozdrawiam daro
  • REKLAMA
  • #3 17854802
    toffik353
    Poziom 11  
    Dziękuję daro za odpowiedź. Tak też się domyślałem że każdy producent robi to po swojemu.

Chodzi mi o opinie ludzi praktyków, którzy mają styczność z takimi czujnikami żeby wypowiedzieli się jak jest spotykane najczęściej połączenie w przypadku czujnika z wyjściem NPN plus PNP.

Dodam że jestem konstruktorem i opracowuje nowy czujnik i muszę zrobić wyjścia na odpowiednich pinach w złączu i mam z tym problem.

W tym akurat czujniku 4 pin to wyjście PNP i NPN będzie na stałe przylutowane do pinów. Programowo będę mógł zmienić czy oba wyjścia będą NO lub NC
  • #4 17854914
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 646
    Powiem tak.
    Najczęściej producenci produkują dedykowane czujniki dla układu PNP i osobne dla NPN.
    To dwa wykluczające się się standardy na inne rynki naszego globu.
    Mamy również producentów którzy łamią te standardy produkując jeden czujnik z możliwością podłączenia lub przeprogramowania z PNP-na NPN i odwrotnie.
    Wklej jego dokumentację to napiszę Ci jak powinno wyglądać prawidłowe jego podłączenie.

Pozdrawiam daro
  • #5 17865501
    toffik353
    Poziom 11  
    Nie mogę wkleić dokumentacji czujnika bo jej jeszcze nie ma, nie została stworzona :).
    Zrobiłem rysunek z dwoma możliwościami oddzielonymi grubą kreską.

Pierwsza możliwość to czujnik NPN +PNP NO lub NPN +PNP NC z tym że na pinie nr 4 jest NPN, a na pinie 2 jest PNP

Druga możliwość to czujnik NPN +PNP NO lub NPN +PNP NC z tym że na pinie nr 4 jest PNP, a na pinie 2 jest NPN

Na rysunku chyba jasno narysowałem o co mi chodzi z tym podłączeniem do pinów. (proszę spojrzeć na numerki wyprowadzeń).
    Przepraszam za jakość rysunku ale robiłem na szybko.

Które podłączenie jest częściej spotykane w przemyśle?
  • REKLAMA
  • #6 17865814
    gurbolek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Najczęściej w przemyśle Polskim i Europejskim spotyka się czujniki PNP. Czujniki typu NPN stosuje się najczęściej w Stanach Zjednoczonych ale nie jest to regułą bo widziałem instalacje w Polsce gdzie stosowano czujniki NPN. Schematy które przedstawiłeś są mało precyzyjne ponieważ typ czujnika (NPN lub PNP) to jedno a drugie to rodzaj styku (NO lub NC). Jeśli mamy do czynienia z czujnikiem czteroprzewodowym, a taki przedstawiłeś na schemacie, to należy go zasilić napięciem stałym 24V na piny 1 i 3. Piny 2 i 4 to powrót (+) (w przypadku czujnika PNP) lub (-) (w przypadku czujnika NPN) który zamyka się poprzez przekaźnik do minusa (PNP) lub plusa (NPN). Styk normalnie otwarty (NO) to styk który podczas normalnej pracy pozostaje otwarty natomiast kiedy pojawi się w zasięgu czujnika element metalowy nastąpi zwarcie w przypadku styku (NC) jest odwrotnie. Jak rozpoznać PNP i NPN na pinach czujnika indukcyjnego 4-pin?
  • #7 17865981
    toffik353
    Poziom 11  
    gurbolek napisał:
    Schematy które przedstawiłeś są mało precyzyjne ponieważ typ czujnika (NPN lub PNP) to jedno a drugie to rodzaj styku (NO )

Na rysunkach jest wszystko podane na temat PNP/NPN oraz NO i NC. Proszę się przyjrzeć dokładnie. Czerwonym kółkiem jest zaznaczone czy czujnik jest NO czy NC.

Czy kolega gurbolek zrozumiał o co pytam?

Narysowałem wszystkie możliwe wariany podłączenia i pytam, na którym pinie powinno być PNP a na którym NPN, a kolega mi tłumaczy co to jest NO i NC.

PS. Tłumaczę jeszcze raz mój rysunek dla tych co nie potrafią spojrzeć dokładnie. Patrząc na piktogram w lewym górnym rogu:
    Jest to podłączenie czujnika z wyjściami NPN NO oraz w tym samym czujniku jest PNP NO. W czerwonym kółeczku zaznaczono jaki styk jest dla PNP i NPN.
  • REKLAMA
  • #9 17867425
    gurbolek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Przepraszam, może nie do końca zrozumiałem o co ci chodzi ale zgadzam się z kolegą daro31ie..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji pinów PNP i NPN w czujniku indukcyjnym 4-pinowym. Użytkownik zauważył, że producenci stosują różne standardy, co utrudnia jednoznaczne określenie, który pin odpowiada za PNP, a który za NPN. W odpowiedziach podkreślono, że najczęściej czujniki PNP są stosowane w Europie, podczas gdy NPN w USA. Wskazano również, że w przypadku czujników z wyjściem NPN i PNP, piny mogą być programowalne, a ich przypisanie zależy od konkretnego producenta. Użytkownik zaprezentował rysunki z różnymi wariantami podłączenia, jednak nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi na temat standardowego przypisania pinów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA