Cześć,
Podepnę się pod temat, bo pokrewny problem, także Astra 2 G bez ABS z 2003 roku, a konkretniej na zimnym silniku (też nie chcę tego opierać tylko na temp. silnika) prędkościomierz działa, po przejechaniu (nie ma zasady ile - losowo) około 15 km prędkościomierz spada do 0 i nie naliczane są kilometry na żadnym z liczników. Dotychczas wystarczyło, że przekroczyłem 60km/h i prędkościomierz wstawał do tej prędkości, teraz widać się pogarsza, bo zaczyna podskakiwać też losowo czasami około 80km/h, wczoraj dopiero od 130km/h wstawał, czasami ma przebłyski i wskazówka prędkościomierza lata jak oscyloskop.
Gdy powiedzmy "działa" prędkościomierz i zwolnię np. z 70 do 50, prędkościomierz ładnie opada, ale jak zacznę przyspieszać opada na 0 - wstaję dopiero jak przekroczę odpowiednią prędkość ...
Wspólne są symptomy opisywane przez innych, na luzie czy przy dojeżdżaniu do skrzyżowania silnik nie trzyma obrotów - gaśnie.
Podłączyłem poprzez obd2 się z kompem i komp nie widzi prędkości w trakcie jazdy jak nie działa prędkościomierz.
Miernikiem w trakcie jazdy sprawdziłem sygnał który jest w kostce radia - jeśli nie działa prędkościomierz - nie ma sygnału i odwrotnie.
Też sprawdziłem miernikiem - prądem zmiennym - w trakcie jazdy sygnały z czujników w przednim lewym kole, kiedy nie działał prędkościomierz i sygnał był na obu kabelkach (chyba, że coś źle mierzyłem, a brałem sygnał tam gdzie wkłada się pomarańczowy moduł/konwerter).
Wszystko jakby do tego konwertera się sprowadzało, dodam, że poniżej tego konwertera jest przekaźnik jak znalazłem w necie od oświetlenia wnętrza, strasznie się grzeję w trakcie jazdy (zielony przekaźnik) to normalne ?
Sam konwerter może pod pływem dłuższego działania, zmian napięć czy wyższej temperatury sąsiadującego przekaźnika działać tak losowo i dopiero od odpowiedniej prędkości koła działać poprawnie ? Czy to może faktycznie być czujnik w piaście koła ?
Podsyłam elementy pomarańczowego przekaźnika, nie znam się na ich połączeniu i wzajemnym oddziaływaniu, można sprawdzić sprawność tych elementów bez ich odlutowywania ?
Sorry jeśli chaotycznie to napisałem ale starałem się jak najlepiej to opisać

.
Na dole podpisane od lewej: Out, masa, input 1, input 2, 12v po stacyjce, a i dodam, że nie ma żadnych błędów(check engine).
Dzięki, Pozdrawiam.