logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kserokopiarka Minolta 1054 - szare kopie mimo wymiany tonera, licznik 100 tys.

pepik72 09 Wrz 2005 18:29 2323 8
REKLAMA
  • #1 1804643
    pepik72
    Poziom 2  
    Witam!!!
    Mam problem, moja kserokopiarka robi szare, słabe kopie. Wymieniłem toner ( orginalny)- nic to nie pomogło. Stan licznika 100 tys. Co może być powodem tego?
  • REKLAMA
  • #3 1805102
    pepik72
    Poziom 2  
    Wezwałem serwis! Pan sobie zobaczył tylko na licznik i napisał długa liste cześci do wymiany ( na kwote 1600 zł).
    Nawet nie chcialo sie mu przeczyścić ksera- chociaż ostatni przegląd był dawno. Czy jest sposób , żeby sprawdzić co jest przyczyną tej złej kopi, co wymienić a czego nie?
    Ksero działa ale jest szara kopia, juz prawie nie widoczna a kartka jest pokryta drobinkami tuszu, który ściera się przy dotyku dłoni . Świeci się światełko, które sugerowało przegląd.
  • REKLAMA
  • #4 1805177
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    no najlepiej zacząć od konserwacji , szare lustra to wiekszośc problemów z szarymi kopiami - zreszta kopiarka sama sygnalizuje koniecznoć przeglądu

z licznika wynika przebieg developera i bebna - to sie wymienia okresowo co pewną ilośc kopii - czes jest mniej istotny ( ale bez przesady )

dodatkowo dochodi problem z nie utrwalaniem kopii - rozmazują sie mimo przejścia przez piec - tu powodów może byc kilka.

jeśli możesz to wrzuć na forum diagnoze z cenami :D -
    nie chce podważac kompetencji tego serwisanta - cena jest realna przy kapitalnym remoncie ( wymiana: beben, developer, listwa , teflon, docisk, konserwacja )

1600 netto czy brutto?
  • REKLAMA
  • #5 1805253
    pepik72
    Poziom 2  
    -1600 brutto
    do wymiany ma być :
    beben, developer, listwa , konserwacja i naprawa generatora.
    Czy jestem w stanie sam sobie przeczyścić ksero?
    Co mogłbym sobie sam zrobić, aby poprawić kopie?

Jeżli chodzi o tusz na kartce to na połowie jest normalny ( nie rozmazuje sie ) a na drugiej sa drobinki. Czy może być to wina tonera?.
  • #6 1805701
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    a co boli generator ?
    jeśli obraz jest cały a kopia szara to winy należy szuka cpo stronie luster, bebna i developara ( to jakby zostało zapruszenie po konserwacji ).

sam sie za to nie bierz szukaj konkurencyjnej oferty - jesli serwisant stwierdził że jst beben do wymiany to japrawdopodobniej tak jest - jednak zawsze możesz to skonsultowac z innym serwisem :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1805977
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 839
    Ściągnij serwisówkę i do dzieła ! Moim zdaniem w 1054 nie ma czego popsuć . Lustra i elektrody sam wyczyścisz. Jest to w miarę "idiotoodprna" kopiarka :-) i nie sądzę żeby "drobna" konserwacja zaszkodziła. Oczywiście bez szleństw :-)

C.
  • #8 1806946
    pepik72
    Poziom 2  
    Udało sie!!! Chciałem wszystkim podziekowac, za rady.
    Teraz kserokopiarka dziala i dobrze kseruje ( nie wymieniałem nic).
    Weszłem kodem serwisu i zrobilem inicjalizacje startera.
    Po tym pojawił sie blad E2, gdzie z instrukcji dowiedzialem sie, ze to problem ze starterem lub tonerem.
    Pozniej spawdzilem czy obraca sie toner , poruszalem nim.
    I udalo sie!!!!
    (Wiem , ze bedzie trzeba i tak wczesniej czy poniej powymieniac beben, starter , listwy itd .)
    dziekuje!!!!
  • #9 1809283
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    z tą inicjalizacją to trochę przesadziłeś pomoże na trochę będziesz musiał wymienić developer oraz bęben(bardzo duży wpływ na szarości w tej kopiarce)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kserokopiarka Minolta 1054 przy liczniku około 100 tys. kopii wykonuje szare, słabe odbitki mimo wymiany oryginalnego tonera. Przyczyną problemu może być brak konserwacji, zużyty developer, bęben, listwa lub uszkodzony generator. Serwis zaproponował wymianę wielu części (bęben, developer, listwa, konserwacja, naprawa generatora) za około 1600 zł brutto, jednak użytkownik chciałby samodzielnie zdiagnozować i naprawić urządzenie. Zalecane jest rozpoczęcie od dokładnej konserwacji, czyszczenia luster i elektrod, które mają duży wpływ na jakość kopii. Po inicjalizacji startera w trybie serwisowym pojawił się błąd E2, wskazujący na problem ze starterem lub tonerem. Po sprawdzeniu i poruszeniu tonerem kopie poprawiły się, choć w przyszłości konieczna będzie wymiana bębna, developera i innych elementów eksploatacyjnych. Inicjalizacja może tymczasowo poprawić jakość kopii, ale nie rozwiązuje problemu zużycia części. Zaleca się konsultację z innym serwisem oraz samodzielne czyszczenie i konserwację, które w modelu 1054 są stosunkowo proste.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA