logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows10 - Eksplorator Plików - dlaczego mam dwa pulpity, dwa obrazy

gkmaster 20 Mar 2019 12:51 1557 13
REKLAMA
  • #1 17855343
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Witam
    Przeinstalowałem system WIN 10 na nowo i mam pewną zagadkę związaną z domyślnymi rzeczami jakie są w Win10 czyli Pulpit, Dokumenty, Obrazy.

Pobieram jakiś plik w przeglądarce i zapisuję go na pulpicie - po czym zwijam wszystkie okna do paska i nie mam tego pliku który zapisałem na pulpicie. Wchodzę do eksploratora plików i się okazuje, że mam dwa różne pulpity, dwa różne miejsca na obrazy, dwa różne miejsca na dokumenty.
    Doszedłem do tego, że jedno miejsce jest powiązane z OneDrive a drugie z lokalne. Pulpit który widzę po uruchomieniu komputera jest pulpitem OneDrive a nie lokalnego PC - pytanie teraz jak to zrobić aby mieć jeden pulpit.

• REKLAMA
  • #2 17855593
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Czy formatowałeś partycje przed ponowną instalacją?
  • #3 17858019
    gkmaster
    Poziom 17  
    Zrobiłem recovery windowsowe ale z opcją "wywal wszystko" - mam wrażenie, że jest to jakaś nowa opcja windowsa po którejś aktualizacji - wcześniej nigdy nie miałem pulpitu w OneDrive.
  • #4 17858351
    BrucieK
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Jak dałeś tę opcję "wywal wszystko" to może lepiej pomyśleć nad instalacją od zera? Z doświadczenia wiem że system postawiony na czysto działa lepiej niż taki z recovery.
  • REKLAMA
  • #5 17859311
    gkmaster
    Poziom 17  
    wywal wszystko = format czyli instalacja od zera ale bez płyty CD tylko z czystej instalki która znajduje się na dysku kompa. Instalacja była od zera, nic nie zostało i system wstał dziewiczy. Poprosił o zalogowanie konta microsoft i stało się.
  • REKLAMA
  • #6 17859585
    BrucieK
    Poziom 15  
    Aha bo napisałeś, że zrobiłeś recovery windowsowe to dla mnie to jest oczywiste, że to nie jest jak instalka na czysto z pendrive czy płyty. Nie ważne, co masz we właściwościach zduplikowanych folderów (skrótów) karta Skrót w polu Element docelowy i karta Szczegóły pole Ścieżka folderu? Czy jak wejdziesz normalnie w ten komputer>dysk c>users(użytkownicy)>twoja nazwa to też masz zduplikowane?
  • REKLAMA
  • #7 17859621
    gkmaster
    Poziom 17  
    Wygląda to tak jak w załączniku - generalnie chciał bym wrócić tylko z pulpitem lokalnym bo pozostałe rzeczy mi nie przeszkadzają. Ale wszystko co zapisuję na pulpicie to się wysyła w chmurę i to zamula kompa bo dodatkowo antywirus to skanuje.
  • #8 17859628
    qwart
    Poziom 26  
    Chyba szybciej będzie zrobić czystą instalkę na nowo:Windows ISO
  • #9 17859704
    gkmaster
    Poziom 17  
    Super :(
    Zrobię czystą instalkę wprowadzę dane konta microsoft i będzie to samo :(. Myślałem, że da się to zrobić jakoś inaczej.
  • #11 17859739
    gkmaster
    Poziom 17  
    Coraz lepsze porady :(.
    Korzystam z OneDrive bo działa znacznie lepiej niż Google Drive.
  • #12 17859743
    qwart
    Poziom 26  
    gkmaster napisał:
    Zrobię czystą instalkę wprowadzę dane konta microsoft i będzie to samo

Dlaczego uważasz że będzie tak samo?
    gkmaster napisał:
    format czyli instalacja od zera ale bez płyty CD tylko z czystej instalki która znajduje się na dysku kompa.

Instalacja z płyty CD lub pendrive ,to nie to samo co recovery z dysku.
  • #13 17860663
    BrucieK
    Poziom 15  
    gkmaster napisał:
    Wygląda to tak jak w załączniku - generalnie chciał bym wrócić tylko z pulpitem lokalnym bo pozostałe rzeczy mi nie przeszkadzają. Ale wszystko co zapisuję na pulpicie to się wysyła w chmurę i to zamula kompa bo dodatkowo antywirus to skanuje.

Spróbuj tego: https://support.microsoft.com/en-in/help/2936...e-a-personal-folder-location-fails-in-windows

Oczywiście zakładam, że domyślny pulpit jest w folderze onedrive dlatego trzeba zmienić w rejestrze ścieżke. Jak zmienisz to jeszcze można usunąć z onedrive te zdublowane foldery oczywiście robiąc kopie jeśli masz tam coś potrzebnego.
  • #14 17862140
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2245
    gkmaster napisał:
    Korzystam z OneDrive bo działa znacznie lepiej niż Google Drive.
    Gdzie o tym napisałeś ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik po reinstalacji systemu Windows 10 zauważył, że ma dwa różne pulpity oraz dwa różne miejsca na obrazy i dokumenty, co wynika z synchronizacji z OneDrive. Po zapisaniu pliku na pulpicie, nie mógł go znaleźć, ponieważ domyślny pulpit był powiązany z OneDrive, a nie z lokalnym dyskiem. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym wyłączenie OneDrive, zmianę lokalizacji folderów w rejestrze oraz wykonanie czystej instalacji systemu. Użytkownik wyraził obawę, że czysta instalacja nie rozwiąże problemu, ponieważ nadal będzie musiał zalogować się na konto Microsoft.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA