logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja bezpiecznika czujnika zamykania maski w Mercedes Vito 2016 Diesel

Robeg30 21 Mar 2019 10:13 19353 23
REKLAMA
  • #1 17857357
    Robeg30
    Poziom 1  
    Witam

Czy ktoś wie gdzie jest umieszczony bezpiecznik od czujnika zamykania maski w mercedesie Vito 2016r.?
    z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 18705042
    sagios
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Dołączam do pytania lub info gdzie jest sam czujnik, gdyż po otwarciu i zamknięciu maski cały czas sygnalizuje otwartą maskę.
  • #3 18706055
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Nie ma takiego.
  • #4 18706831
    sagios
    Poziom 10  
    Ok więc co może być przyczyną sygnalizacji otwarcia maski podczas jazdy jeśli maska fizycznie jest zamknięta?
  • #5 18708103
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Awaria włącznika.
  • #6 18708735
    sagios
    Poziom 10  
    Ok, chcę to naprawić. Gdzie znajdę ten "włącznik" i czy skomplikowana jest jego wymiana.
  • #7 18709171
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3608
    Juz nie rób z siebie kolego „początkującej sieroty”. :)
    Otwórz maskę, obejrzyj zatrzask klapy na przednim pasie - w 99,9% przypadków switch jest tam właśnie umieszczony. W ten sposób, że zatrzaskująca się maska naciska jego „dzyndzel”.
  • REKLAMA
  • #8 18714337
    sagios
    Poziom 10  
    No przykro mi, bywają też początkujący. Na szczęście znalazłem na allegro taki zamek i jego zdjęcie. Zdjąłem plastikową osłonę pasa i obudowę zamka. Mam tam dwie kostki z przyciskami - pewnie jedna od czujnika maski a druga od alarmu? Pytanie która jest która, albo czy tą całą obudowę z dwoma tymi kostkami się w całości wymienia?
    A może jest opcja żeby obejść te czujniki ... do wtyczki którą się wtyka w tą obudowę Lokalizacja bezpiecznika czujnika zamykania maski w Mercedes Vito 2016 Diesel idą 4 kabelki...jakby szły 2 byłoby jasne...
  • REKLAMA
  • #9 18714454
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    sagios napisał:
    No przykro mi, bywają też początkujący.

Każdy jest kiedyś początkujący, ale nie zwalnia to od myślenia i własnej inicjatywy. Forum jest po to, żeby pomóc - a nie odwalać robotę za kogoś. Jak widać zacząłeś sam coś robić i to dobrze :)
    sagios napisał:
    Mam tam dwie kostki z przyciskami - pewnie jedna od czujnika maski a druga od alarmu?
    Ty się próbujesz czegoś domyślać, dla nas wyposażenie pojazdu to niewiadoma - było by w większości przypadków zdecydowanie prościej jak by pytający podawał VIN pojazdu. Na forum jest wielu zawodowców z dostępem do fabrycznych baz danych i taki VIN znacznie ułatwia sprawę.
    sagios napisał:
    Pytanie która jest która

Jeden switch zwiera (styki 1 i 2), a drugi w tym samym momencie rozwiera (styki 3 i 4).
    Pin 1: kabel brązowy (alarm) styk połaczony z masą
    Pin 2: kabel żółto brązowy (alarm) kabel sygnałowy
    Pin 3: kabel brązowo-pomarańczowy (kontrolka maski) styk połaczony z masą
    Pin 4: kabel szaro-pomarańczowy (kontrolka maski) styk sygnałowy
    Podaję dla jakiegoś tam V447 - może się będzie zgadzać. VIN-u nie ma, tak więc musisz sprawdzić naocznie.
    Weź multimetr (omomierz) i według tego, co podałem sprawdź działanie obu switchów. Sprawdź, czy pod wtyczką nie ma wody. Sprawdź czy oba switche słyszalnie klikają (chociaż to bardzo mało precyzyjna metoda sprawdzania) Weż pod uwagę możliwość, że mogą nie być naciskane zaczepem maski - od tego zacznij. Potem będzie czas na wymianę (zależnie tego, co znajdziesz).
  • #10 19072984
    pirates69
    Poziom 13  
    Ocena: 76
    Podłączę się. Czy ktoś dysponuje nr części tego przełącznika? Ta sama akcja, maska zamknięta i non stop komunikat podczas jazdy o niedomkniętej pokrywie silnika.
    Mój VIN to WDF44760313129445
  • #11 19073310
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    pirates69 napisał:
    Mój VIN to WDF44760313129445

• #12 19074301
    pirates69
    Poziom 13  
    Dzięki Gerri

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

.... 5:00 rano wsiadam do auta i jeszcze nie działają wycieraczki. Może to mieć związek z stycznikiem klapy.
  • #13 19074325
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Może. Nie wiem na sto procent jak w Vito, ale w wielu innych Mercedesach jest taka zależność.
  • #14 19074697
    pirates69
    Poziom 13  
    Zdemontowałem. Uszkodzony jeden z dwóch switchów.

Kupiłem nowy. Serwis 240 zetka.

Wymieniłem i śmiga, wycieczki także.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze raz dzięki Gerri
  • REKLAMA
  • #15 19075421
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    No tak - nie pierwszy raz spotykam się z uszkodzeniem tych switchy. Zresztą jak mają na stanie w ASO to widać jednak się psują. A w serwisówkach nic... Nabrali wody w usta :(
  • #16 19090926
    pirates69
    Poziom 13  
    Rozebrałem uszkodzony. Sprawdziłem dziada. Switch klikał ale przy podłączonym multimetrze zwierał nie zaraz po kliknięciu tylko głębiej. Czyli zużycie mechaniczne albo wilgoć. Jeszcze jedna podpowiedź. Myślałem, że spinki osłony chłodnicy w 4 letnim aucie da się zdemontować ale tylko 3 ocaliłem. Warto dokupić sobie nowe A0009919440

• #17 20245064
    Cyrylus0
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Cześć chciałbym odświeżyć bez robienia całkiem nowego tematu żeby nie zaśmiecać, mam ten sam problem schemat przewodów i pinow się zgadza. Ten cały włącznik został wymieniony na nowy oryginalny, ale komunikat otwartej maski jak się ruszy nadal wyskakuje, chciałem spytać po pierwsze czym to jest wysterowane czy plusem czy masą i czy ma ktoś ewentualnie schemat które to kable z kompa tam wychodzą i gdzie jest komp żeby sprawdzić czy nie jest gdzieś kabel po drodze uwalony i ewentualnie zmostkuję sobie to przy kompie jak coś albo puszczę nową wiązkę
  • #18 20245388
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Cyrylus0 napisał:
    czy ma ktoś ewentualnie schemat które to kable z kompa tam wychodzą i gdzie jest komp żeby sprawdzić

Tylko widzisz kolego - to nie jest maluch robiony w dwóch albo trzech wersjach: "600", "650" i "Elegance"
    Przy próbie znalezienia schematu do twojego zapytania od razu trzeba podać czy:
    - auto ma Distronic
    - auto ma alarm
    - auto ma system "star/stop"
    - auto ma Parktronic
    i jeszcze tam jakieś.
    Oczywiście ja to wszystko wiem i zaraz ci podam odpowiedź.
  • #20 20246621
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Cyrylus0 napisał:
    WDF44770313036741

Powinien być podwójny switch.
    Tak więc na module SAM lokalizujesz wtyk B1, na pinie 44 powinien być kabelek szaro-pomarańczowy do jednego switcha, na pinie 21 kabelek żółto brązowy do drugiego switcha. Oba switche mają po pozostałe piny zwarte ze sobą i jeden kabelek idzie do masy. Jak jeden switch zwiera, to drugi w tym momencie rozwiera. Tak mi mówią mądre księgi.
  • #21 20263780
    Cyrylus0
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Gerri napisał:
    Cyrylus0 napisał:
    WDF44770313036741

Powinien być podwójny switch.
    Tak więc na module SAM lokalizujesz wtyk B1, na pinie 44 powinien być kabelek szaro-pomarańczowy do jednego switcha, na pinie 21 kabelek żółto brązowy do drugiego switcha. Oba switche mają po pozostałe piny zwarte ze sobą i jeden kabelek idzie do masy. Jak jeden switch zwiera, to drugi w tym momencie rozwiera. Tak mi mówią mądre księgi.

Dziękuję problem rozwiązany dzięki koledze
  • #22 20335299
    piotrekbie75
    Poziom 1  
    Witam
    Jak by kolega napisał jak rozwiązał problem bym był bardzo wdzięczny.Pracuje codziennie i zostawienie samochodu w serwisie to podwójna strata , nie zarabiam i płacę :( . Komunikat otwarta maska , czujnik wymieniony , kupiony w serwisie oryginał .Bez zmian , otwarta maska i sygnał dźwiękowy .
    WDF44770313180242.
    Jeśli jest ktoś w Belgii kto może pomóc ogarnąć temat podjadę nawet 100km , czeka mnie wyjazd do Polski na święta i szlak mnie trafi jak będę słuchał sygnału otwarcia maski przez 15 godzin
  • #23 20840653
    Radek810
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Koledzy jak rozwiązałem ten problem bez serwisu otóż tak kable od górnego switch odcięłem czyli styk jest rozwarty kable zaizolowałem a oddolnego switch odciełem ale jest ze sobą połączyłem czyli styk jest zwarty wszystko działa bez serwisu
  • #24 21800617
    jarix123
    Poziom 9  
    Witam
    W moim przypadku uszkodzeniu uległ czujnik z kablem czerwonym i czarnym. Nie pomogło zwarcie ze sobą przewodów, bo komputer najwidoczniej mierzy jeszcze rezystancję czujnika. Przełożyłem sprawny czujnik z kablem niebiesko-czarnym w miejsce czerwono-czarnego.
    Przewody niebiesko-czarny zwarłem i działa.

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie Vito 2016 Diesel nie ma dedykowanego bezpiecznika dla czujnika zamykania maski. Problem z ciągłą sygnalizacją otwartej maski najczęściej wynika z uszkodzenia włącznika (switcha) umieszczonego przy zatrzasku maski na przednim pasie, który jest mechanicznie aktywowany przez zamykającą się maskę. Włącznik ten składa się z dwóch switchów, z których jeden zwiera styki, a drugi je rozwiera, co jest wykorzystywane do sygnalizacji stanu maski. Wymiana uszkodzonego switcha jest możliwa, choć koszt oryginalnej części w serwisie wynosi około 240 zł. Wymiana polega na demontażu plastikowej osłony pasa i obudowy zamka, gdzie znajdują się dwie kostki z przyciskami. W przypadku problemów z sygnałem po wymianie, zaleca się sprawdzenie przewodów i połączeń, zwłaszcza na module SAM (wtyk B1, piny 21 i 44), gdzie podłączone są kable sygnałowe i masowe. Niektóre rozwiązania obejmują modyfikację okablowania switcha, np. zwarcie lub odcięcie przewodów, co pozwala na obejście problemu bez wizyty w serwisie. Wskazane jest posiadanie VIN pojazdu dla dokładnej identyfikacji schematów i komponentów, gdyż wyposażenie pojazdu (np. alarm, start/stop, parktronic) wpływa na układ elektryczny. Dodatkowo, uszkodzenia switcha mogą wynikać z zużycia mechanicznego lub wilgoci. Wymiana spinek osłony chłodnicy (np. A0009919440) może być konieczna podczas demontażu.
REKLAMA